Medalii de ţinut medicii în ţară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O problemă care devine tot mai presantă, lipsa acută a medicilor specialişti, stârneşte în ultimul timp reacţii atât din partea mediului economic, cât şi a autorităţilor.

Primii care au ridicat problema au fost reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC). După o întâlnire cu autorităţile române, Grupul de lucru pe Sănătate din cadrul FIC a identificat principalele motive care stau la baza migraţiei specialiştilor români în ale ţări. Deşi teoretic problema pare clară, lucrurile capătă accente burleşti în momentul în care reprezentanţii FIC încearcă să găsească soluţii practice pentru remedierea situaţiei. Astfel, cum nu există bani suplimentari pentru salarii, FIC a lansat campania „De profesie: medic în România”. Iniţiativa presupune acordarea de medalii mai multor specialişti de renume. Ceea ce izbeşte încă de la început sunt premisele total nerealiste de la care a pornit întreg proiectul. Cine poate crede că printr-o medalie medicul poate fi convins să rămână în ţară? Primul care şi-a manifestat rezervele a fost chiar unul dintre medaliaţi, doctorul Florin Chirculescu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Reacţii şi propuneri au venit şi din partea ministrului Sănătăţii, care a explicat că în momentul de faţă se lucrează la o nouă grilă de salarizare, gândită să intre în vigoare din 2014, prin care medicii să fie plătiţi în funcţie de performanţe. Însă, chiar şi cu o atare modificare, problema de fond rămâne aceeaşi: atât timp când fondurile destinate salariilor medicilor rămân neschimbate, prin remunerarea suplimentară a unora vor fi afectaţi ceilalţi colegi. Mai mult, propunerea nu dă nicio soluţie pentru medicii rezidenţi. Un astfel de medic câştigă în jur de 1.000 de lei, iar gărzile sunt plătite abia din anul trei de rezidenţiat.

Dacă, la începutul anilor ’90, în România profesau aproximativ 55.000 de medici, la sfârşitul lui 2012 numărul lor a scăzut la sub 40.000 de mii. Doar anul trecut, în jur de 2.400 de medici, majoritatea din principalele centre universitare medicale ale ţării, au ales să plece în străinătate. Din Galaţi, în 2012, 27 de medici specialişti au făcut cerere la Colegiul Medicilor, pentru obţinerea certificatului profesional necesar plecării în străinătate. În 2011 şi 2010, 41 de medici specialişti au părăsit spitalele gălăţene pentru acelaşi scop. Deşi din perspectiva migraţiei medicilor stăm mai bine decât alte judeţe, numărul specialiştilor raportat la populaţie ne situează pe unul din ultimele locuri în ţară, cu aproximativ 1,3 medici la mia de locuitori.

Salariile prea mici, lipsa de respect pentru profesie, lipsa perspectivelor de perfecţionare şi numeroasele ore suplimentare pe care sunt nevoiţi să le facă în plus în comparaţie cu colegii lor din Europa sunt motivele care duc la migraţia medicilor. Totuşi, dincolo de imediatul situaţiei, problema este una care afectează întreaga societate la un nivel mai profund. Deşi greu de sesizat pe intervale mici de timp, numărul insuficient de medici are repercusiuni directe, până la urmă, asupra stării generale de sănătate. Şi acest lucru a făcut ca România să se situeze, în ultimii ani, la coada clasamentului pe continent în ceea ce priveşte depistarea la timp a numeroase boli. Rezultatul este că murim sau rămânem invalizi de pe urma unor afecţiuni care în alte ţări au o rată mare de vindecare. Iar soluţia, cu siguranţă, nu este încă o medalie.

Citit 1122 ori Ultima modificare Luni, 29 Aprilie 2013 11:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.