Şpagă sau groază?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vin semnale din partea autorităţilor cum că „Viaţa liberă” incomodează. Câteva înalte feţe - plătite din impozite şi taxe strânse de la noi, toţi - au găsit de cuviinţă să le reproşeze unor ziarişti (mai mult sau mai puţin voalat) cum că nu-s „prietenoşi”. De parcă jurnaliştii ar trebui să fie căţeii de curte ai aleşilor şi nu dulăii de pază ai democraţiei…

Bunăoară, faptul că am scris despre gravele erori (?) manageriale ale unor funcţionari publici (cum ar fi furnizarea de mere mucegăite elevilor gălăţeni, pe costuri publice exorbitante, sau plombarea fictivă a asfaltului pe nişte drumuri care n-au fost nicicând asfaltate) a fost considerat un afront de mai-marii Consiliului Judeţului, care au lansat ipoteza că, la o adică, „Viaţa liberă” ar putea să nu mai primească informaţii publice de la instituţie. Cinstea o fi devenit negociabilă?

Atitudinea aleşilor noştri arată că, de fapt, habar n-au care le sunt atribuţiunile şi ce prevede legea. Funcţia publică nu-i o vătăşie! A furniza informaţiile publice - ziariştilor sau oricui altcuiva, căci orice gălăţean are dreptul să ceară informaţii de la autorităţi - nu este o favoare, ci o obligaţie. Condiţionarea furnizării este, de altfel, la confluenţa cu Codul Penal, respectiv cu articolele care definesc infracţiunile de „abuz în serviciu” şi „şantaj”. Dar asta e o altă poveste.

Că aleşii nu-i respectă pe jurnalişti nu-i un capăt de ţară. De fapt, nu are nicio importanţă.. Este revoltător, însă, că gălăţenii sunt luaţi, la grămadă, drept o gloată de proşti. Exemplific. În urmă cu câteva zile, am propus Consiliului Judeţului şi Primăriei să publice în „Viaţa liberă” raportul de activitate pe primul an de „guvernare” locală. Evident, am oferit spaţiul din ziar GRATIS, fără nicio pretenţie. Mai mult decât atât, am propus ca materialul să fie publicat în forma realizată de cele două instituţii, fără nicio modificare din partea noastră.

De ce am făcut asta? Pentru că ni se pare firesc să punem şi noi umărul la construirea unei punţi de comunicare între gălăţeni şi autorităţi. Am socotit că este profund corect să facilităm transmiterea unor date direct de la sursă, chiar dacă, la o adică, costurile suportate de ziar sunt destul de consistente. Surpriză, însă! În vreme ce primarul Marius Stan a promis că va onora invitaţia noastră (ba chiar a propus să facem acest demers mai des), preşedintele Nicolae Bacalbaşa ne-a dat cu tifla, sub pretextul că avem o atitudinea ostilă faţă de domnia-sa. O fi (deşi nu e)! Dar ce vină au gălăţenii la faza asta? Căci acel raport nu este pentru „Viaţa liberă”, ci pentru contribuabili.

Îmi pare rău să constat, dar dl Bacalbaşa - pe care-l respect foarte mult ca om, scriitor, profesor şi medic - se află într-un moment de derută. Confundă democraţia cu autocraţia şi propria persoană cu „aranjorii de ploi” din Consiliul Judeţului. Faptul că „Viaţa liberă” a scris şi va scrie despre cheltuirea nesăbuită a unor fonduri publice nu este - nici pe departe! - un atac la adresa unei persoane, ci o simplă dezvăluire a unor mârşăvii. În fapt, noi îi ajutăm pe şefii de instituţii publice să-şi facă datoria mai bine. Că de asta i-am ales, nu?

În acelaşi timp, perspectiva unor ziarişti cu botul pe labe - fie de frică, fie din cauza unor „stimulente” (prefer să nu detaliez) - mă cam înspăimântă. Şi o resping cu vehemenţă şi pe deplin conştient de riscul că-i voi supăra teribil pe unii dintre aleşii noştri. Da’ o să le treacă!

Citit 1845 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2013 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.