Piţipoancele nu "ţin" Ziua Mediului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 5 iunie, este Ziua Mondială a Mediului. Pe la popoarele civilizate, iese lumea-n stradă, se bucură, cântă, reciclează, protestează. În România, 5 iunie este doar o dată oarecare din calendar. Sunt convins că dacă am merge pe stradă şi am întreba, la plezneală, 1000 de oameni, nu vom găsi mai mult de doi care să ştie ce şi cum. Sunt mai mari şansele să aflăm că e dezlegare la peşte sau că e ziua vreunei piţipoance, decât că e un mare eveniment, aflat sub girul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

E drept, prin şcolile gălăţene se mai întâmplă câte ceva de 5 iunie. Însă, trebuie să o spun răspicat, meritul nu este unul instituţional, ci aparţine 100% unor dascăli inimoşi, copiilor şi, eventual, unui ONG. Mai o serbare, mai un simpozion, mai o paradă a costumelor din celofan şi – gata! – s-a bifat. Ne vedem la anul.

Trist e că la nivel instituţional, Ziua Mediului nu prea există. E pace şi prietenie, căci chestiunile de mediu sunt,  pe alocuri, un fel de cui în talpă pentru autorităţi. Că doar ele, autorităţile, au aprobat mii de garaje şi de cârciumi ce au înghiţit zeci de hectare de spaţiu verde din oraş. Uitaţi-vă la Parcul Eminescu, la Grădina Publică, la zona Ţiglina 1 şi 2, la bulevardul Siderurgiştilor etc. Peste tot, spaţiul verde a fost desfiinţat cu aviz de la Primărie, Eugen Durbacă fiind un adevărat „campion” al acestei proceduri mizerabile, de neiertat.

Unii chiar s-au folosit de situaţie pentru a transforma betonarea Galaţiului într-o frumoasă afacere imobiliară. Am şi acum într-un sertar sutele de hotărâri de CL prin care diverşi întreprinzători au oferit municipalităţii terenuri neproductive din zona Traian Nord şi au primit terenurile de sub cârciumile şi boutiqurile ultracentrale, de la bulevarde. Expertizele tehnice (semnate – atenţie! – de tristele figuri care şi acum conduc acest oraş) consemnează situaţii aberante, de genul „un metru pătrat de pe strada Brăilei este echivalent ca valoare cu un metru pătrat de râpă de pe lângă gura tunelului”.

Aleşii noştri au aprobat, prin 1998-2000, mii de astfel de schimburi, din care oraşul s-a ales cu praful de pe tobă. În afară faptului că spaţiul verde a fost distrus, hăcuit, betonat, terenul primit la schimb a fost şi el pierdut, căci au apărut ulterior tot felul de moştenitori, deci s-a procedat la retrocedare. Nu mai ţin minte dacă pe atunci existau DNA şi Curtea de Conturi, dar, dacă existau, sigur existau degeaba, căci au acceptat aceste afaceri necurate, care ne-au păgubit nu doar de o avere publică, ci şi de o şansă la un oraş civilizat pentru copiii şi nepoţii noştri.

Complicitatea funcţionarilor statului la aceste mârşăvii nu este nici întâmplătoare şi nici nu ţine doar de trecutul îndepărtat. Nici pomeneală. Învârtelile cu terenuri au continuat şi după aceea. Aşa se face că o bună parte din malul Dunării (de la Zona liberă spre Prut) a fost „privatizat”, deşi este arie protejată. Aşa a apărut „Afacerea Aviasan”. Tot aşa au pus unii mâna pe terenurile ce au fost cândva în administrarea Hortigal SA (caz în care încă mai sperăm că procurorii gălăţeni vor anunţa începerea urmăririi penale, căci Becali este deja după gratii pentru o afacere similară cu asta).

Azi e Ziua Mondială a Mediului. Şi ce? Piţipoancele nu ţin sărbătoarea asta! În plus, mediul e deja deja praf şi pulbere. E prilej de comemorare, nu de petrecere...

Citit 1149 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2013 16:48

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

 • postat de nicusor prieten cu alexandru
  Miercuri, 05 Iunie 2013 20:36
  1. am patru clase
  2.nu sint basist. nici nu vad ce rusine ar fi asta. doar voi vreti cu orice pret sa fie o rusine. nu-mi plac politicienii in general pentru ca sint persoane mincinoase si ascunse
  3.nu-mi plac cei ce vor sa ma faca sa gindesc dupa cum vor ei. indifferent cite clase au.
  4.sint analfabet pentru ca nu am terminat ASE si fac jurnalistica si nu am angajat care corecteaza ce postez
  5. nu inteleg de ce pentru pentru unii ziaristi azi e totul roz si bine cind sint alegeri si mine e negru si cenusiu, si apoi mai vedem noi....alegem culoarea..
  6. ma fac de ris, dar macar spun ce gindesc. altii spun dupa ordine.
  7 postez pentru ca voi vreti asta, trafic pe net. de ce vreti ca toti sa va laude?
  8. asta e.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alexandru
  Miercuri, 05 Iunie 2013 17:49
  Am numarat 24 de greseli de gramatică si de exprimare in cele două comentarii ale tale. Esti jalnic, omule! Câte clase ai?
  0
  0
  Raportează
 • postat de alexandru
  Miercuri, 05 Iunie 2013 17:46
  Nicusor, tu ai doar 2 atribute:
  1 - esti un basist nenorocit
  2 - esti un analfabet
  Cred ca ar fi mai bine sa stai acasa la tine si sa te joci cu barca in chiuveta. Nu mai comenta pe site-uri ca te faci de rahat!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nicusor
  Miercuri, 05 Iunie 2013 17:18
  am gresit cu "stinge". am mincat un" r". era vorba de "stringe". nu e amenintare,DOAMNE freest ci doar o metoda populara de indreptat putin oasele. pasnica. o stiti cu totii. mea culpa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nicusor
  Miercuri, 05 Iunie 2013 16:30
  don costel si eu te a-si stinge in brate. doar asa un pic sa-ti piriie oasele, de indreptat coloana vertebrala, cum se face la tara. acum deodata ti-a revenit vederea dupa miopismul si scrisul din ziar din perioada evenimentelor politice importante ce au trecut. e vorba de suspendarea presedintelului si alegerile nationale si locale in care redactia pe care o pastoresti numai "impartiala" nu a fost. asta pentru ca asa va autointitulati. in vremi de pace toti sint critici .nimic nu e bine din ceea ce e acum. sa va vedem atunci cind o fi iar vifornita sub ce paravane va ascundeti si ce opinii aveti. multa stima c.c .pentru cititorii interesati si care nu au colectia ziarului din perioada amintita, ea exista la V.A URECHIA. doar de curiozitate poate vreti sa o vedeti. parere de cititor de mult timp a ziarului galatiului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de trandafir
  Miercuri, 05 Iunie 2013 09:32
  Domnu" Costel,imi vine sa te strang in brate de bucurie ca ai adus vorba despre treaba asta.Cred ca nici tie nu-ti vine a crede cat de adevarat este,ce sa mai zicem de noi,astia mai saraci cu duhul...Numai de 1Iunie comentam si eu asa ca prostul,despre garajele si locurile de joaca ce le-au fost furate copiilor ca,s-a si gasit un prost si mai destept decat mine care a hotarat ,tam ,nesam,sa"treci la cusca".Asa de tare il durea de mediu!SI stim cu totii ca sunt cu duiumul care spun la fel.Ei,fii sigur,iubesc mai mult personajul E.D.adus in discutie de d-ta ,decat mediul .Noroc ca nu a picat ziua asta sambata sau duminica ,sa fi vazut iar mare sarbatoare cu parfum de mititei perpeliti in fata garajelor,savurati cu gandul la mediul in care traim si de care trebuie sa avem grija ca de lumina ochilor.Cat despre alesii nostri si magariile ce le-au facut ...vai mama noastra ,ca noi i-am plantat acolo!r
  0
  0
  Raportează
 • postat de Urare de la protest
  Miercuri, 05 Iunie 2013 09:19
  Urez DNA_ului ca tuturor smecherilor din aceasta tara in curs de civilizare,sa le schimbe "mediul" de sedere. Fara discriminare si la pitipoance . Asa se va sti la nivel national cand se serbeaza Ziua de curatire a Mediului prin Lege.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Stanica Ambrinoc
  Miercuri, 05 Iunie 2013 09:01
  Ziua educatiei o hodinim, ne-am facut numai apa cu reforma din invatamant si acum sarbatorim evenimentul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Educaţia
  Miercuri, 05 Iunie 2013 06:45
  "Sunt convins că dacă am merge pe stradă şi am întreba, la plezneală, 1000 de oameni, nu vom găsi mai mult de doi care să ştie ce şi cum." Te înşeli Costele! Personalul din învăţământ ştie că e "Ziua Învăţătorului" Unii ştiu că e ziua Educaţiei". Cei mai mulţi elevi ştiu că e zi liberă. Puţini elevi ştiu că au concursuri, serbări etc. Pentru că în învăţământ e la fel ca peste tot: brambureală. S-a pierdut din vedere că e o lege care instituie ziua de 5 iunie ca "Ziua Învăţătorului" şi că trebuie organizate din timp activităţi specifice.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.