Cui foloseşte demolarea chioşcurilor?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ura, demolăm chioşcurile! Va fi Galaţiul un oraş frumos? Discutabil. Mai sărac, va fi sigur! Şi mai sărac… Înainte de război funcţiona pe lângă Primărie „Comisia de înfrumuseţare”. Un fel de „comisie de urbanism”, dar care, spus mai pe româneşte, se ocupa chiar cu înfrumuseţarea oraşului. Cei din amintita comisie, oameni cu gust şi educaţie înaltă, chiar artişti de seamă precum pictorul Nicolae Mantu, nu primeau indemnizaţie, ci aprecierile gălăţenilor.
Titulatura de astăzi te duce cu gândul la ideea - greşită, din păcate - că onor comisia trasează pentru viitor planuri de urbanism îndrăzneţe, cu zgârâie-nori (se pot construi şi pe nisipuri mişcătoare!) care să înglobeze la parter, ca într-un muzeu, o stradă întreagă de alt secol sau cu poduri care să traverseze cartiere, cu canale care să refacă vechile văi naturale acoperite în timp, întru pericolul stabilităţii noastre, canale de agrement…
Pare de făcut. Însă postcomunismul l-a învăţat "să se descurce" altfel pe politicianul mai mult sau mai puţin parvenit, mai mult sau mai puţin şcolit, mai mult sau mai puţin educat, propulsat în funcţia artistului, a arhitectului, a omului cu gust decent din Comisie. El, politicianul, are la îndemână o propoziţie-minune: „Nu sunt bani!”.
Este drept, în acest mandat am văzut o îmbunătăţire a aspectului stradal, pe arterele principale: asfaltat cumsecade, cu garanţie de cinci ani (şi lucrările nu s-au „decojit” imediat, ca până acum), mai multe flori şi copăcei (sigur, cu excepţia masacrului teilor!)… Sunt prea pretenţios aşteptând lucruri noi şi magnifice peste noapte? Dar măcar să fie anunţate! Nici măcar şalupa care ar urma cică să ne reprezinte, de pe un soclu, la una dintre intrările (care?) din oraş nu a apărut! Şi asta într-un port cu carcase vechi de vapor, potrivite cum nu se poate mai bine ca emblemă…
Mai nou, ne-am bucurat de anunţata modernizare vizând demolarea chioşcurilor de tablă! „Oraşul de tablă”, cum era poreclit după ´90, fusese şi ţinta primei „mineriade” gălăţene: în 1991, un miting sindical scăpat de sub control „La pastilă” a luat cu asalt Prefectura. Între timp, se zvonise în oraş că, în drum, demonstranţii vor demola chioşcurile, cu elan stângist extrem. Micile dughene erau în mintea colectivă un simbol al parvenirii, „rimând” cu teza „îmburghezirii”, clamată pe vremea comunismului egalitarist. Au scăpat atunci…
Dincolo de considerentele de ordin estetic, proliferarea chioşcurilor a fost cândva o soluţie pentru oraş. Pe fondul concedierilor masive de la Combinat şi al unor falimente de tranziţie, mulţi gălăţeni şi-au găsit salvarea - provizorie măcar - în cele câteva mii de „dughene”. Totul a fost ca o supapă pentru cazanul social, bombat de presiunea concedierilor. Iar consumatorilor li s-a oferit un soi de confort: non-stop-uri la bloc.
Acum, va fi o "bucurie" să vedem că de sub chioşcurile demolate (apropo, nu puteau fi înfrumuseţate sau standardizate?) va ieşi la iveală şi restul trotuarului, tot cu gropi! Mii de angajaţi vor ajunge în o şi mai adâncă sărăcie, cu tot cu patroni. Iar oraşul nu va fi brusc mai frumos. Rămân pe mai departe blocurile peticite, mizeria şi lipsa de reguli! Şi - să nu uit - lipsa unei comisii „de înfrumuseţare”, nu doar de demolare.

Citit 1780 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2013 18:27

15 comentarii

 • postat de @Noi
  Sâmbătă, 21 Septembrie 2013 17:50
  5.13.167.***
  @Noi ,,Reabilitarea patrimoniului arhitectural'' ai spus ? Pai inseamna ca esti impotriva planurilor primarului care vrea , din interese mari imobiliare, sa demoleze cat mai mult. Ii stau alaturi asa zise organizatii non-profit precum Asociatia pt Renasterea Galatiului, care aparent servesc o cauza nobila, de patriotism local. Insusi autorul articolului pomeneste in final de necesitatea infiintarii unei ,,comisii de infrumusetare'' uitand sau nestiind ca avem deja suficiente institutii ce-s sfidate cu buna stiinta de autoritati. Dar de la autorul articolului n-am mari pretentii caci e prea bolnav si nu-i de formatie cat de cat umanista, ca un urbanist de pilda. Si atunci, la noi, cel ce ajunge la putere, presedinte, primar, etc., din momentul inceperii mandatului se lanseaza intr- o cursa nebuna de imbogatire a sa si a cunostiintelor sale. Asa s-au coafat-citeste defrisat si teii orasului, ghici in ce scop ? Ca doar n-a castigat alegerile sa fie-n slujba cetateanului.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Noi
  Sâmbătă, 21 Septembrie 2013 12:16
  5.13.131.***
  Demolarea chioscurilor nu foloseste nimanui atata vreme cat nu se identifica noi locatii pentru aceste afaceri de familie. Am demolat maghernitele din tabla ca orasul sa arate mai bine. E mai aerisit, dar este mai frumos ? Nu. Nu este. N-are cum sa fie, deoarece unele maghernite troneaza bine mersi la locul lor, nestingherite de nimeni (Modern, Micro 19, Potcoava etc). Tulcea amenajeaza o zona destinata exclusiv vanzatorilor de flori. La noi tuciurii sunt alungati dintr-o zona si apar in alta. Reabilitarea patrimoniului arhitectural al orasului, atat cat mai exista, e un vis erotic. Altii, adica vecinii nostri s-au apucat de treaba. Noi organizam gale de box sau K1. Cine mai e ca noi ?
  In saracia asta ce ocupa orasul, sa distrugi o afacere de familie, indiferent care ar fi, fara sa acorzi alternativa, e o mare mizerie. Ma si mir ca PSD-ul inca mai sta capra...
  2
  3
  Raportează
 • postat de ptr.civilizatie mai multa
  Vineri, 20 Septembrie 2013 20:55
  5.13.221.***
  Daca se mai deschid vreo cateva supermarcheturi dispar sigur aceste tiganii aprobate de pe timpul lui durbacel,asa ca nu va mai faceti probleme.Cat de frumos si civilizat este acum in zona spitalului jud.sau Mc Donalds mai arata a strada nu cum era.Foarte frumos si sa se continuie pana la capat si chioscarii sa se reorienteze si la alte joburi ca ce fac ei este specula curata!
  1
  6
  Raportează
 • postat de va spun adevarul
  Vineri, 20 Septembrie 2013 20:49
  5.13.194.***
  cea mai mare problema a galatiului e ca desi a ajuns o capra riioasa sta tot cu coada in sus. si alta mare problema a galateanului e ca a devenit o masa de manipulare excelenta. asta din prostie, lipsa de cultura, ingimfare fara margini. galatenii sadea sint ingimfati din nastere, cei adoptati au cautat sa urmeze modelul. adevarul e ca prostul nu-I prost destul daca nu-I si fudul. din cauza asta toti ce au ajuns la putere politica si de afaceri au calcat totul in picioare. pentru ca galatiul e orasul politicienilor smecheri, afaceristilor evazionisti, a proxenetilor si golaniilor fara numar dar si a votantilor mai prosti ca noaptea dar superingimfati.. galatiul acum e condus de politicieni ce nu vor sa se schimbe nimic, de gasti de contarani, cumetri, neamuri, tovarasi de la tara ce s-au ridicat si ajutat pina au pus mina pe tot ce vor in galati. in sistemul bugetar totul e controlat de famigliile si grupurile celor ce s-au organizat ca sa aiba si sa tina puterea. restul se zbat in gol, asta e adevaratul galati din ziua de azi, patria smenului facut pe baza de tovarasii mafiote.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Chioşcuri, chioşcari şi cronicari
  Vineri, 20 Septembrie 2013 20:27
  5.13.146.***
  Mă dezamăgiti domnule Cilincă! Vă stiam cu gust estetic. Să mă fi inselat? Mi-e greu să accept că scrieti la comandă, la fel de mult cu faptul că sunteti convins de ceea ce spuneti.
  "Va fi Galaţiul un oraş frumos? Discutabil."
  Da, este mai frumos. Nu este discutabil si nici măcar...negociabil. Este evident, maestre. Fără chioscuri, Galatii arată cu muuuult mai frumos.
  " proliferarea chioşcurilor a fost cândva o soluţie pentru oraş"
  N-a fost o solutie, a fost o polutie. (Scuzati, iertati, să am pordon!) Si nu se numeşte proliferare, se numeşte durbacizare. Si n-a avut nicio legatură cu "datul afară de la Combinat". Numeroase oraşe s-au dezvoltat fără mizeriile din tablă , cu mărfuri expirate, cu lucrători la "negru" şi cu "patroni" dubioşi. ( sigur , nu toţi , dar majoritatea).
  Oraşul a fost prost condus timp de 20 de ani, domnule Cilincă. Să vedem dacă peste patru ani va arăta mai frumos şi va fi mai prosper.
  "apropo, nu puteau fi înfrumuseţate sau standardizate?" Cine ? Chioşcurile? Ălea de morţi de pe trotuar şi ălea din tablă reciclată de pe spaţiile verzi? Puteti infrumuseta oribilitatea din Parcut Eminescu sau "Libertatea" din beton?
  Chiar nu. De ce ? "Elementar, dragă Watson!"
  Am toată stima pentru dumneavoastră, dar nu sunt convins că ideile vă aparţin.
  3
  6
  Raportează
 • postat de Alexandra
  Vineri, 20 Septembrie 2013 19:00
  5.13.212.***
  Chioscurile din centru trebuie demolate , alea de langa fstul magazi Modern
  1
  5
  Raportează
 • postat de marius
  Vineri, 20 Septembrie 2013 17:58
  82.137.15.***
  Galatiul sufera . Este pe locul III in privinta somajului ! Care este acea etapa superioara la care trebuie sa treaca acest oras? Sa daramam chioscurile , sa ingrosam Somajul si sa trecem pe locul II . Asta e solutia ? Locurile de munca sunt o problema pentru intreaga tara in acest moment . Asa ca, nu asta este masura stringenta de care Galatiul are nevoie. Hai mai bine sa fim mai buni si sa lasam ura si invidia !
  5
  3
  Raportează
 • postat de adrian
  Vineri, 20 Septembrie 2013 16:44
  86.127.208.***
  A fost o etapa .Este timpul sa dispara chioscurile care dau un aspect "de prea ca la tara"(mizer).Vedeti Brasovul ce fel arata fara chioscuri .Hai sa aratam a oras european.Garajele si chioscurile dau un aspect orasului de santier cu baraci raslete.Orasul trebuie sa aiba o estetica.Locuiesc la Ancora si inca astept demolarea anuntata cu surle si trambite de primarie si imi da impresia ca s-a luat o spaga ca sa se tergiverseze sa treaca iarna si mai vedem apoi in urmatorii ani.Terminati cu prosteala si faceti ce ati promis,curatati orasul de aceste chestii inestetice.
  2
  10
  Raportează
 • postat de un bolnav
  Vineri, 20 Septembrie 2013 14:37
  86.127.211.***
  Zona Mc'Donalds s-a "aerisit" foarte bine prin demolarea chioscurilor, iar intersectia pare mult mai mare.
  Daca s-ar rezolva si problema "pompelor funebre" de vis-a-vis de Spitalul Judetean, ar fi minunat.
  Nici nu stiti cum este sa fii bolnav de cancer, sa locuiesti in zona si sa trebuiasca sa treci zilnic pe langa magazinele si printre masinile lor, care sunt urcate jumatate pe trotuar.
  Bolnavii merg la spital cu speranta vindecarii, nu cu gandul la comoditatea urmasilor la inmormantare.
  Cred ca se poate gasi o solutie a acestui aspect inestetic al zonei, mai ales ca pompele funebre s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Cred ca se poate stabili o zona mai retrasa in oras, unde sa existe depozitele cu sicrie, cruci, coroane artificiale etc, departe de spital. Acolo pot ramane eventual niste afise, daca tin neaparat sa-si faca reclama.
  Omul la nevoie ii gaseste usor, nu trebuie sa se-mpiedice de ei la usa spitalului.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Un pensionar de drept de la AMG pentru d-na Ana !
  Vineri, 20 Septembrie 2013 14:01
  79.116.97.***
  Imi pare rau sa va contrazic , doamna Ana , a face previziuni despre "ce-ar fi fost" , "dac-ar fi fost" nu mi se pare corect ! Reiau : Nimeni n-a fost silit sa plece din Combinat , au plecat doar pe cai naturale , decese , indisciplina , pensionari sau autodisponibilizari ! Ca au fost nevoiti sa se mute de la un loc de munca la altul , de la o uzina la alta , asta e , lumea tre' sa se obisnuiasca cu mobilitatea fortei de munca , au trecut vremurile cand ieseai la pensie din primul loc de munca ! Ca s-a gasit calea de evitat convulsiile sociale , e meritul administratiei indiene ! Faceti va rog un exercitiu de imaginatie si inchipuiti-va care-ar fi fost evolutia Combinatului sub administratie romaneasca , acum nu mai era piatra de piatra cu manageri ca Sandu Florentin , Dumitru Nicolae , Stavar Sebastian sau Alexandru Georgescu ! In plus , la momentul preluarii de catre indieni , starea generala de indiciplina era prezenta la tot pasul , se bea pe rupte in Combinat , se fura de mama focului , ei , astazi nu prea mai exista asa ceva ! Stiu ca e greu de digerat asta dar iata ca s-a ajuns acolo unde sunt astazi ! Reiterez ca sunt de acord , salariile sunt mizerabile dar cred cu toata convingerea ca asta se datoreaza mai mult partii romane din administratie , Bors cu toata clica lui decat indienilor !
  2
  4
  Raportează
 • postat de Orasul de la Dunare
  Vineri, 20 Septembrie 2013 13:13
  5.13.223.***
  Problema trebuie analizata din toate punctele de vedere. E foarte simplu sa spui doar ca e alba sau neagra.
  Clar este ca intr-un oras care tinde spre un viitor european, nu au ce cauta tot felul de improvizatii inestetice(chioscuri, gara sau alte constructii), aruncate la intamplare, care de multe ori ii si incurca pe toti cei din jur.
  O solutie pentru chioscuri, de altfel existenta de secole intregi, este utilizarea spatiilor de la parterul blocurilor, atat timp cat nu se extind si pe spatiul verde. Nu e o solutie perfecta dar cu siguranta e mai buna decat un chiosc asezat pe colt, in intersectie.
  Spatii de inchiriat se gasesc, cel putin in zona in care locuiesc eu existand doua spatii la parterul unui bloc, spatii ce au fost destinate comertului inca din constructie. Evident, in timp ce spatiile stau goale de luni bune, in intersectie sunt 2 chioscuri pline de clienti, ambele construite pe ceea ce a fost candva un spatiu verde.
  Unde exista vointa, se gasesc solutii!
  2
  9
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 20 Septembrie 2013 11:41
  5.13.170.***
  ..chioscurile au fost o rezolvare de moment acum trebuie sa trecem mai departe..''standardizarea'' si pastrarea lor pe motiv ca si asa orasul arata rau..fara comentarii..cine a vizitat si alte orase din tara pot face diferenta.Ps.Iasiul se modernizeaza fantastic ,centru pietonal ,strazi,parcari..un exemplu din zona noastra nu mai vorbim de Ardeal
  1
  12
  Raportează
 • postat de Respect !
  Vineri, 20 Septembrie 2013 10:46
  86.127.214.***
  Victor Cilinca , respect !!!
  9
  7
  Raportează
 • postat de Ana List
  Vineri, 20 Septembrie 2013 07:35
  89.137.139.***
  E f. bună ideea cu carcasele vechi de vapor ca embleme la intrările în Galaţi. Exprimă fidel că economia Galaţiului e o ruină. Cât despre plecările "de bună voie" din Combinat, hai să vedem realitatea. Secţiile din Combinat tot se închideau, locurile de muncă tot dispăreau, oamenii tot erau concediaţi. S-a găsit o soluţie şmecherească din care toată lumea a câştigat, mai puţin SĂNĂTATEA şi ÎNVĂŢĂMÂNTUL. Politicienii au câştigat pentru că s-au evitat convulsiile sociale. Indianul a câştigat pentru că nu a avut greve în perioada disponibilizărilor "de bună voie". Oamenii disponibilizaţi au câştigat ceva mai mult decât îndemnizaţia de şomaj. Dar compensaţiile nu s-au dat din profitul indianului ci au fost deduşi de la contribuţiile sociale. Şi aşa s-a ajuns să nu fie bani pentru spitale şi pentru învăţământ. E bine, nu-i aşa_!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Un pensionar de drept de la AMG
  Vineri, 20 Septembrie 2013 00:36
  79.116.97.***
  Eu nu stiu ce naiba-i tot trageti cu concedierile din Combinat ! Sa fie clar , nimeni n-a fost dat afara cu sila din Combinat decat pe caz de indisciplina ! In rest , ca s-au pensionat , ca au preferat banii de bonusuri si salarii compensatorii desi n-aveau varsta de pensionare , asta si-au facut-o cu mana lor , nu i-a dat nimeni afara ! Ca salariile sunt la un nivel mizerabil , asta este adevarat dar decat sa n-ai nimic , dupa ce-ai papat banii din autodisponibilizare pentru ca ti-au lucit ochii la niste sume derizorii , cred ca tot mai bine este salariat la indian ! Unde nu-i cap ... Ce alte alternative ofera economia (care economie !?) galateana ? Cine naiba angajeaza in acest oras ? Pe-afara s-au cam imputinat si-acolo sansele , tre' sa fii foarte bun , as in ceva ca sa ai sanse de reusita !
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.