Dar la Apaterm când faceţi curăţenie?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria stă cu muribundul Apaterm pe masă şi cu neprihănitul Calorgal la naftalină. La un an de când s-a decis înfiinţarea unei noi societăţi pentru distribuţia agentului termic în Galaţi, lucrurile nu s-au schimbat nicicum. Nici Apaterm nu dă semne că şi-ar reveni, nici Calorgal nu a intrat în pâine. Iar faptul că, pentru a doua iarnă la rând, avem o soluţie de rezervă care nu a fost lichidată denotă cam câtă încredere au autorităţile locale în planul de salvare a Apaterm.

Nici nu avea cum să fie altfel de vreme ce Apaterm doar se târăşte de la un sezon la altul şi pune mereu sub semnul incertitudinii apa caldă de la robinet şi căldura din calorifere. În iarnă, când se punea problema înlocuirii Apaterm cu Calorgal, primarul Marius Stan glumea pe seama faptului că, dacă între orele 14.00 şi 16.00, nu mai puţin de 250 de oameni pot fi prezenţi la un protest, iar Apaterm să funcţioneze în continuare, înseamnă că Apaterm se poate dispensa lejer de 250 de oameni. Da, era o remarcă maliţioasă la adresa protestatarilor, dar, pe de altă parte, ea conţine cel puţin un sâmbure de adevăr. Apaterm funcţionează cu o schemă de personal supraîncărcată. O armată de tăietori de frunze la câini de prin toate punctele termice aşteaptă cu înfrigurare să se mai spargă câte o ţeavă ca să îşi justifice leafa. Sigur, nu e vina lor, e doar sistemul anapoda. Nu înţeleg cum în plin proces de reorganizare şi de rentabilizare, Apaterm nici măcar nu a anunţat intenţia de a face concedieri colective.

Ca să nu mai vorbim despre schema supraîncărcată de şefi şi şefuleţi care plimbă hârtii dintr-un birou în altul şi umflă lunar de la 2.000 de lei în sus. A cerut cineva din Primărie o analiză asupra schemei de personal de la Apaterm? S-a înteresat cineva pe ce se duc o parte importantă a banilor strânşi cu greu de la datornici? Ba bine că nu. Din nou, senzaţia mea este că se aşteaptă ca Apaterm să îşi dea obştescul sfârşit, iar Calorgal să preia doar o schemă de personal redusă, rentabilizată. Asta şi ca să nu se mai plătească oamenilor salarii compensatorii. Se desfiinţează o firmă, iar o alta angajează. Nici măcar nu e vorba despre concediere colectivă.

Colac peste pupăză, pentru că s-a dovedit un excelent administrator al Apaterm, Primăria vrea şi Electrocentrale. În mod cert, cineva care demonstrează că nu e în stare să gestioneze distribuţia, trebuie să aibă pe mână întreaga reţea, ca să arate cât e de meseriaş în ale întregii afaceri. Cum, necum, cu tot cu managementul blamat al lui Tudor Petre, la Electrocentrale s-au făcut concedieri, s-au redus salariile, s-a încercat o rentabilizare măcar de imagine. Că s-a dovedit a fi o picătură într-un ocean, asta e altă poveste. La Apaterm, în schimb, timpul a trecut, leafa şefilor a mers în continuare, datoriile s-au acumulat, iar perspectiva falimentului e din ce în ce mai aproape.

Citit 1767 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2013 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.