Apaterm, cine ne minte?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt nervoasă, dar nervoasă rău. M-am trezit în frig, cu caloriferele reci, după câteva zile în care fuseseră doar dezmorţite şi după mai bine de o lună în care, date la maximum, au fost cu indulgenţă calde. Evident, ştiam că se va opri căldura, după cum am fost ameninţaţi şi de primar, şi de directorul Apaterm, şi de cel al Electrocentrale. La fel de evident, nu mă aştept să primim căldură dacă n-am plătit facturile, nu merg pe principiul să ni se dea, indiferent de situaţie, fiindcă nimeni, dar nimeni nu-ţi dă un produs pe care nu-l plăteşti. Dar, spre deosebire de supermarket, unde dai banul şi apoi primeşti marfa, în cazul apei calde, a căldurii, a curentului electric şi a gazului, întâi consumi, pe urmă eşti facturat şi abia apoi plăteşti.

În condiţiile în care căldură am avut din decembrie - fiindcă, cel puţin la mine în bloc, s-a spart o ţeavă când au pornit sistemul la final de noiembrie şi, până am reparat ţeava, n-am consumat nimic -, iar factura încă nu a venit, cum îmi spui tu, Apaterm, că îmi iei căldura fiindcă nu am plătit-o? Apa caldă, deşi ar trebui să existe non-stop, vine după un sistem misterios şi am preferat boilerul electric, măcar acolo ştiu exact că plătesc doar ce consum. Iar de curs exact când deschizi robinetul, n-a mai curs de la Crăciun, când, evident, i s-a dat drumul ca să nu facă lumea panaramă. În consecinţă, repet, de ce-mi tai apa caldă şi căldura mie, bun-platnic, în condiţiile în care prima factură nici nu a ajuns la mine, darămite să mai expire şi termenul de plată?

În lipsa unui răspuns clar, pentru că, să fim serioşi, toate bălmăjelile Apaterm nu se califică drept demonstraţii reale, mie una nu-mi vine în minte decât o explicaţie: cu banii destinaţi plăţii datoriilor către Electrocentrale, respectiv Romgaz, s-a făcut altceva. Poate prime de Crăciun?

Ni se tot spune că a scăzut, în decembrie, nivelul de colectare de la populaţie, că oamenii n-au mai plătit după ce s-a primit ajutorul de la Guvern şi cel de la Primărie. Bun. De acord. Toată lumea ştie că, în decembrie, omul dă banii pe porc şi cadouri, mai puţin pe facturi. Orice business care se respectă îşi ia o marjă de siguranţă vizavi de această situaţie. Or, în cazul căldurii din Galaţi, ce s-a făcut? S-a dat drumul, de sărbători, la robinet, să aibă toată lumea, indiferent dacă plătise facturile la întreţinere sau nu. O măsură populistă, clar, una care nu avea cum să nu aibă repercusiuni. Şi dacă atunci se ajunsese în situaţia, absurdă, ca unii bun-platnici, deţinători de centrală, dar locuitori în asociaţiile blindate de Apă-Canal, să nu aibă nici apă rece, iar vecinii lor rău-platnici să se lăfăie cu apă caldă şi căldură, acum, evident, tot bun-platnicii suferă. Adică eu şi alţii, mulţi, ca mine. Pentru că, sincer, mi se pare absolut firesc să nu aibă căldură cineva care nu a plătit-o de ani de zile, dar nu găsesc nicio explicaţie să li se taie şi celor care nu numai că au plătit-o mereu, dar acum nici nu ar fi avut ce să plătească, factura lunii trecute nefiind, încă, scadentă. Unde e dreptatea, unde sunt banii daţi pentru deblocarea situaţiei şi cine ne minte? Că, e clar, caloriferele sunt reci.

Citit 2150 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.