Zăpadă la capra podului vecinului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Imaginaţi-vă marea debarcare aliată din Normandia în versiunea autorităţilor locale gălăţene actuale: o armată de oameni asaltând plaja, ocupând poziţii, apoi greblând-o, umplând-o de reclame, demolând chioşcurile minimarket germane şi rămânând apoi pe loc, ca să sărbătorească, în loc să înainteze şi să elibereze naibii şi împrejurimile!

Şi în aceste zile glorioase, iureşul maşinilor şi utilajelor vizibil noi, vizibil performante, uriaşe, care au aruncat zăpada de pe străzile mari, nu au mai strangulat, ca în alţi ani, circulaţia, deşi a căzut mai multă zăpadă ca niciodată! Frumos! Ce a urmat însă în zilele de după viscol? Nimic spectaculos. Primăria a pus la treabă propriii oameni şi pe stradă au apărut, pe lângă utilajele scump închiriate, oameni cu lopeţi, inclusiv femei, de la Ecosal. În ritmul ăsta însă, pe străduţe se va putea circula bine, dacă avem noroc, de prin aprilie! Prin cartierele mărginaşe nu s-au inventat străzi! Şi dinspre Piaţa Centrală spre artera Brăilei sunt destule străduţe barate de zăpadă, nu poţi intra cu salvarea. Un gălăţean cu un handicap motor de pe strada Zânelor crede că doar o zână bună ar putea debloca strada ca să ajungă la propria maşină situată doar pe partea cealaltă a străzii, într-un garaj, ca să se ducă acolo unde are treabă. Între timp pierde bani, iar pe stradă nu se poate intra.

Din Bălcescu, o străduţă era ieri, până la jumătate, cu aproape întreg carosabilul curăţat cu un utilaj greu. Cealaltă jumătate, probabil fără noroc ori pile, era brăzdată de cărărui greu de străbătut. De bine, de rău, a început să se mai moaie gerul. Au apărut în câteva locuri şi anunţuri care ne avertizează că de sus pot cădea munţi de zăpadă. Au apărut astfel de anunţuri privind şi căderea de ţurţuri, mai periculoşi. Am şi văzut ţurţuri uriaşi prăbuşiţi! Am văzut ieri şi un cetăţean curăţând acoperişul, însă la clădirile înalte, doar pompierii să aibă scări destul de lungi, deşi obligaţia le revine proprietarilor.

La blocuri este alt pericol: zăpada nu cade, dar apa va afecta acoperişul! Cât timp au lucrat utilajele mari, m-am bucurat să văd că erau şi maşini cu remorcă pline cu zăpadă evacuată. Acum, se pare că rămânem pe loc cu munţii cei noi şi albi. Nu-i bai, avem şi noi… munţi! Dar când o începe să se topească zăpada, ţine-te iar comandamente şi organizare: cum scăpăm de inundaţii?! Cum n-am scăpat, pe Valea oraşului mai ales, nici în alţi ani… Se ştiu hibele canalizărilor şi unde ce se întâmplă, viitoarea apă se vede… în zăpadă!

Când am vrut să semnalez că prăbuşirea de pe Faleză, înconjurată şi acoperită cu o copertină de plastic, şi-a pierdut copertina şi va aduna acolo orice precipitaţie, zăpada a acoperit pericolul. Ce ne-om face când s-o topi însă zăpada şi infiltraţiile vor pune în pericol malul?! Sigur, nu suntem un oraş afectat urât de iarnă şi nici judeţul nu e. Vom avea noroc şi la topire? Sau vom căuta vinovaţi politic? Iată, în judeţ, Schela, singura localitate care rămăsese până ieri încă izolată, a fost prilej de scandal: cică special nu s-ar fi intervenit, după ce la un miting local câţiva cetăţeni au spurcat în vorbe, prin reprezentant, Consiliul Judeţului. Chiar şi faptul că se zvoneşte aşa ceva face din gălăţeni oamenii caprei muribunde a vecinului.

Citit 1132 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.