Vrăjeală: 150 de lei ca să stai în frig

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu e iarnă să nu avem probleme cu facturile pentru încălzire. Iar anul acesta parcă sunt mai multe ca niciodată şi parcă problemele ridicate de cetăţeni sunt mai acute ca în anii trecuţi. Am documentat zilele trecute un caz dintr-o asociaţie din Micro 13 B. Oamenii erau nemulţumiţi că facturile pentru căldura "din părţi", cele de la ţevile care traversează apartamentele, sunt prea mari. Prea mari în comparaţie cu facturile pentru căldura propriu-zisă, prea mari faţă de cele din anii trecuţi şi, nu în cele din urmă, prea mari faţă de gradul de "confort" pe care îl oferă. 150 de lei pe lună mi se pare imens pentru căldura care îţi traversează apartamentul.

Am făcut un experiment în casa unuia dintre cetăţenii care ne reclamaseră problema. Am luat un termometru şi am încercat să vedem ce temperatură oferă ţevile. Menţionez că afară erau 5 grade Celsius. În apartamentul omului erau doar 16 grade. Dacă aş fi repetat experimentul într-una dintre zilele în care a fost ger probabil că mercurul din termometru nu ar fi depăşit cu mult zece grade Celsius. Şi, în condiţiile astea, să plăteşti 150 de lei pe lună mi se pare bătaie de joc. E, de fapt, chiar mai mult decât atât: e înşelăciune pe faţă, pentru că aici este vorba şi despre o situaţie din care nu poţi ieşi, pentru simplul motiv că şi dacă îţi pui centrală tot eşti obligat să păstrezi ţevile aducătoare de "căldură" în valoare de 150 de lei pe lună. Iar cineva trebuie să răspundă pentru asta.

Cine? În primul rând cei care fac acest calcul. Am luat legătura cu reprezentanţii ISTA, cei care au făcut calculul pentru blocul despre care am scris şi, iniţial, directorul a fost mai mult decât dispus să ofere explicaţii. Am vorbit la telefon şi am convenit să îi trimit un e-mail în care să îi dau mai multe detalii, urmând să primesc un răspuns. Nu numai că nu am primit nici până acum un răspuns (au trecut mai mult de zece zile de atunci), dar directorul nici la telefon nu a mai fost de găsit a doua zi.

Nu pornesc niciodată de la premisa că cineva este vinovat doar pentru că unii spun că e vinovat. Am încercat să le dau posibilitatea celor de la ISTA să vină cu explicaţii. Şi nu au făcut-o. Ceea ce mă îndreptăţeşte să cred că se simt cu musca pe căciulă. Impresia mea este că aceste calcule legate de plata căldurii sunt voit alambicate, astfel ca nicio persoană fără o pregătire tehnică de specialitate să nu le priceapă. În acest fel, omul e foarte uşor de îmbrobodit. Că V1 minus M3 supra viteza termică în mişcare browniană înseamnă că trebuie să plăteşti 150 de lei pe lună. Vrăjeală: 150 de lei ca să stai în frig.

Încă mai sper să existe explicaţii logice pentru costurile imense ale "căldurii din părţi". Încă aştept un răspuns din partea firmei ISTA. La fel cum aşteptăm sesizări cu privire la calculul pentru căldură din partea tuturor gălăţenilor care se simt înşelaţi, indiferet de firma care le emite factura.

Citit 1887 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 10:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.