Nucii toxici care omoară Galaţiul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştiaţi că nucul este una dintre puţinele plante cu instinct de ucigaş? Arborele a dezvoltat „arme chimice” pentru a-şi asasina încă „din faşă” concurenţa din lumea vegetală. El, nucul (Juglans regia), conţine în scoarţă şi în frunze un fel de erbicid bio - juglona – care omoară aproape toată vegetaţia cu care intră în contact. Foarte puţine plăntuţe reuşesc să scoată capul, primăvara, prin covorul ucigaş de frunze moarte, iar asta îi oferă nucului un avantaj imens. Practic, în zona coroanei lui, nu are competitori pentru apa şi nutrimentele din sol. Ucide ca să-i fie bine!

Întâmplător (sau poate nu) strategia nucului funcţionează de ani buni şi în politica gălăţeană. În jurul liderilor politici s-a dezvoltat un mediu toxic, astfel încât poziţia să nu le fie niciodată ameninţată de „tinerele mlădiţe”. Este, practic, o continuare a metodei „a călca pe cadavre”, în sensul că, odată ajuns în vârf, orice lider face totul pentru a „asasina” posibilii competitori.

O astfel de situaţie există, în diverse stadii, în toate organizaţiile politice locale, însă cea mai evidentă este, de departe, la Partidul Conservator, unde orice urmă de concurenţă internă este strivită fără milă de baronul Durbacă. Tocmai de aceea, în ciuda faptului că PC a avut tot timpul, la Galaţi, scoruri bune în alegeri, partidul a trăit doar prin şi pentru Eugen Durbacă. O vreme am crezut că la mijloc este „unitatea de monolit” a membrilor în jurul liderului. Însă, în ultima vreme, s-a dovedit că nu este deloc aşa şi că, de fapt, avem de-a face cu o strategie toxică precum cea a nucului. Otravă!

Iniţial, cel sacrificat a fost oraşul. Să nu uităm că majoritatea problemelor foarte grele cu care se confruntă acum Galaţiul sunt urmarea directă a măsurilor dispuse de primarul Durbacă. El a umplut urbea de chioşcuri şi de garaje, el a autorizat construcţii haotice, el a patronat distrugerea clădirilor istorice, el a politizat Primăria şi regiile publice, el a creat sentimentul că la Galaţi e permis orice dacă ai pilele necesare.

Interesant este că toxicitatea lui Durbacă are acum altfel de efecte: oamenii propulsaţi de el în funcţii publice cochetează cu puşcăria. Am la îndemână cazul Marinela Dobrea – deja condamnată la patru ani de închisoare, mă gândesc la ramificaţiile penale ale dosarului Aviasan, stau cu ochii pe scandalul de la Transurb. În toate aceste cazuri sunt implicaţi oameni ai PC care au intrat în conflict cu legea, fie pentru că nu au moralitatea şi competenţa necesare pentru a ajunge într-o funcţie publică, fie pentru că partidul le-a fost partener doar la bairam, nu şi la achitarea notei de plată.

Nu este întâmplător că am luat ca studiu de caz Partidul Conservator. Îl consider un partid nociv, construit în jurul unui grup de interese bazat pe prostire în masă. Trebuie să conştientizăm, însă, că e cam la fel şi la alţii, căci altfel nu se explică faptul că, de 24 de ani încoace, ni se propun ca lideri aceeaşi oameni, mereu şi mereu.

Sunt semne certe că judeţul s-a cam săturat să trăiască la umbra (eu)nucilor toxici. După ce că-s otrăvitori, nici roadă nu fac. Uitaţi-vă la strategia de dezvoltare a reţelei naţionale de drumuri, recent anunţată de Guvern: Galaţiul nu există în ea! Cred că parlamentarii de Galaţi ar face bine să dea înapoi salariile primite degeaba. Plus ceva daune morale pentru faptul că ne-au vândut speranţe deşarte.

Citit 5289 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Aprilie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.