Tot prostul ştie să pună taxe!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiscalitatea e, în România, ca râia. Odată ce te-ai procopsit cu ea, greu mai scapi. Firmele, de exemplu, ajung să lase chiar şi mai bine de 43 la sută din profit pentru a îndestula guşa veşnic goală a aparatului de stat. Evident că, nici simplii cetăţeni nu-s mai fericiţi când, grosso-modo, trebuie să lucreze jumătate de an doar pentru a plăti taxele şi impozitele care, sub o formă sau alta, li s-au pus în cârcă.
Toată mizeria asta fianciar-bugetară ni se întâmplă pentru că, mai toate guvernele care s-au succedat la putere în ultimele două decenii au descoperit destul de repede că e mai uşor să mai pui nişte taxe şi impozite în plus, decât să vii cu politici coerente de dezvoltare economică. La noi, guvernanţii n-au nimic „sfânt”: nici doctrină, nici ideologie, iar toate programele de guvernare, dincolo de latura lor pur formală, au fost folosite cu sârg doar pe post de hârtie igienică. De exemplu, aţi mai auzit ceva de reducerea contribuţiilor la asigurările sociale sau de scutirea de impozit a profitului reinvestit? Nu! S-a auzit în schimb de taxa pe construcţiile speciale, de noile taxe pe veniturile din chirii sau arendarea terenurilor, unde mai pui şi creşterea unor taxe administrative pentru eliberarea unor autorizaţii.
Din păcate, pentru noi, ca simpli cetăţeni, acesta este adevărul: În România, tot prostul ce-a supt la ţâţa slugărniciei de partid şi a ajuns ministru, secretar de stat sau măcar director ştie să pună noi taxe şi-l doare la bască şi de domeniul pe care îl păstoreşte, şi de cetăţeni. Singura grijă a unor astfel de lipitori e să-şi conserve pe cât posibil privilegiile şi, dacă se poate, să le multiplice pentru ele sau poate chiar şi pentru vreo altă loază din familie care, la fel, ţine să se cuibărească în vreun post bine plătit din instituţiile publice.
Şi uite aşa, statul, în loc să genereze prosperitate, atâta câtă se poate, pentru tot românul, a devenit o mare fabrică de taxe şi impozite. Dar asta nu-i totul. Pe lângă faptul că firme şi cetăţeni deopotrivă ajung să fie jefuite cu legea în mână, cel mai adesea contribuabilul mai este şi tratat cu infatuare şi dispreţ, iar minciunea ia forme tot mai grosolane. Că despre ce altceva dacă nu despre minciună vorbim când, pe de o parte ţi se flutură pe sub nas un TVA sau o cota unică de 16 la sută, iar pe la spate se cresc, într-un an, în jur de alte 40 de taxe şi impozite? Ce altceva decât minciună grosolană este să justifici o creştere de accize la combustibil ca fiind „singura şansă” de a construi autostrăzi, când în fapt se ştie că nu e vorba decât de o supraimpozitare care să permită atingerea artificială a ţintelor de deficit bugetar? S-a amânat cu trei luni creşterea accizelor la combustibili? Staţi liniştiţi, Guvernul lucrează pentru dumneavoastră şi cu siguranţă deja coace alte taxe mai mult sau mai puţin la vedere pentru a acoperi „pierderea” de 600 milioane de lei de până acum.
Ironie, noul val de taxe şi impozite a venit odată cu 1 aprilie, ziua păcălelilor. Şi, poate că, într-adevăr, la aşa mod de guvernare şi stimulare a economiei am fi râs, dacă nu am fi de plâns.

Citit 1283 ori Ultima modificare Marți, 01 Aprilie 2014 18:35

11 comentarii

 • postat de nume
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 19:58
  5.13.171.***
  Adevărat cu taxele și impozitele. E simplu să ceri ceva în plus pentru că așa e matematica ta. Dar totuși, cred că în mare măsură vina este și a celor necinstiți. Câți din piață plătesc corect taxe? Câți patroni prosperi gândesc la amărâtul de salariat care muncește de 10 ani cu aceleași venituri? Câți vânzători din magazine dau corect bonurile? Singurii care sunt cu adevărat impozitați până la ultimul bănuț sunt cei care muncesc cinstit, iar dintre cei cu afaceri...
  De ce un om simplu nu-și permite decât să-și ducă traiul de la o zi la alta și vai de el trai! De ce mulți bogați sunt și mai bogați iar cei ce le aduc bogăția sunt și mai săraci? Îmi pare rău să spun, dar cred că taxele și impozitele sunt o măsură a necinstei celor care știu să mintă statul . Dacă taxa-i mai mare, salariul este mai mic sau se scumpesc toate. Nu vă imaginați că o să piardă cel cu mulți bani. Ei știu să-și asigure venitul. Chiar nu-i pot plânge, pentru că tot ce fac e pentru ei și ai lor. Și-apoi știți? Legile sunt făcute de ei în favoarea lor. Dacă toată lumea ar fi cinstită, și-ar cunoaște măsura, sigur ar fi mai ușor! Hoțul strigă: ”Prinde hoțul!”
  0
  0
  Raportează
 • postat de cossy
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 13:58
  86.34.10.***
  Nenorocitii de politicieni sunt cei mai mari mincinosi.
  Noi cetatenii, votam sa le fie bine unora dintre ei.
  La orice agent economic a fost instalat un manager pe criterii politice nu exista performanta,
  Cele mai multe falimente ale agentilor economici sunt datorate managerilor instalati politic.
  Profesionistii sunt exclusi , iar locul lor este ocupat de excremente de partid .
  Odata ajunsi la putere uita tot ce au promis.
  RUSINE !
  NU mai votez pe nimeni.
  0
  4
  Raportează
 • postat de galatean pt. @ariciul
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 13:11
  5.13.207.***
  @Ariciule, pentru comentariul tau, jos palaria dar pana la un punct, unde pomenesti de cel mai mare corupt al Romaniei si nu numai !!! Toti ne fura de ne iau pielea de pe noi dar marinarul este tartorul tuturor hotilor si al coruptilor.....numai ca el e ca o courva: el fura, el tipa hotii, sa nu i-o ia nimeni inainte, mai ales acum, cand ii face campanie lu' madam plescoi, amanta lui !!! Eu spun ca, daca ar fi o justitie dreapta, in tarisoara asta, primul care ar trebui infundat in beciurile puscariei, este hotul de la Cotroceni, impreuna cu udrica, apoi, pas cu pas, toti ceilalti, indiferent de gasca politica din care provin . Numai atunci voi avea incredere, cu adevarat, in justitia din Romania !
  2
  2
  Raportează
 • postat de VOMI
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 12:28
  79.116.104.***
  SI TOTI PROSTII STIU SA MEARGA LA VOT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  CAM ASTA-I SECRETU : VOTEZI ,ORICE-AI VOTA,VOTEZI JIGODII CARE TE FUUUUUURA !!!!
  NU AI CUM SA PENALIZEZI ACESTE VOMITATURI DIN POLITICA DECAT DACA NU TE DUCI LA VOT .
  0
  3
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 12:00
  5.13.132.***
  NU VEDETI FRATI ROMANI CA DE 24 DE ANI UN GUVERN DA VINA PE CE- DIN URMA CA A FURAT. A JEFUIT . A PRADUIT PRIN TOATE MIJLOACELE BUGETELE TARII FARA CA SA NU DE NIMENI NICI O SOCOTEALA DE FELUL CUM SA-U CHELTUIT BANII. PE FAPTE CONCRETE NU PE GENERALITATI!?
  MILIOANE DE PAGINI AU SCRIS CE-I DE LA CURTEA DE CONTURI DE DEZASTRUL CHELTUIRII BANILOR PUBLICI SI DE CORUPTIA SI JAFUL INSTALAT IN INSTITUTILE STATULUI, CA SA NU MAI AUDOGAM SI DESPRE EVAZIUNEA FISCALA DE 40% DIN PIB TARII???
  SI VEDEM CONCRET VIILELE, MASINELE DE LUX. BANI IN CONTURI SI VIATA DE LUX PE CARE O DUC IN COMPARATIE CU PESTE 4O% FATA DE SARACIA SI PROSTIMEA ROMANA!!
  CUM SA NU CREASCA FIECARE GUVERN IMPOZITELE SI TAXELE PENTRU A SUPRAVETUI CE!! CARE ECONOMIE!! CARE MACRO ECONOMIE?? IN 24 DE ANI NU AU FOST IN STARE SA TERMINE O AUTO STRADA , N-V, S-E ETC PRIN MIJLOCUL TARII!! CA SA NU MAI AMINTIM DE ALTE INFRASTRUCTURI CARE ARATA JALNIC SI SE OBSERVA CA SA-U ROTIT INTRE EI LA CONDUCEREA TARII SI A INSTITUTILOR APROAPE ACEIASI OAMENI CU GASCA LOR!??
  NOI SI VOI II TOT ALEGEM ASA CA NE JELIM DEGEABA!!
  1
  2
  Raportează
 • postat de man dea
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 10:53
  89.136.3.***
  Cetatene, eşti prost! Ţi-am spus-o de când te-ai dus prima oară să stai la rând să-ţi plăteşti taxele. Ţi-am repetat-o când completai rectificativă după rectificativă, când făceai primele cereri de îndreptare a erorii, când te rugai ca milogul de Fisc al nostru să-ţi ia banii mai repede, fără durere. Mă uitam la tine cu silă cum te târai ca un vierme lună de lună să-ţi plăteşti ratele la bancă.
  Eşti un prost şi un închipuit şi-o să mori la bloc. Pentru tine nu mai există scăpare. Pentru tine nu merită să-şi dea cineva silinţa să facă scheme de facilităţi. Tu eşti bun doar de plată, fraiere.
  Tu ne plăteşti salariul, benzina, vacanţele şi genţile amantelor noastre. Tu ne plăteşti şoferii, badigarzii şi secretarele. Tu şi mulţi alţi proşti ca tine ne plătiţi extravaganţele şi închipuirile noastre îmbrăcate „în măsuri economice şi sociale de stânga-dreapta”.
  Tu n-o să înţelegi în ruptul capului subtilitatea şi oportunitatea unor politici economice în care şi-au dat concursul nu doar experţi de la noi din Guvern, dar chiar şi specialişti de la Banca Naţională şi FMI. Tu nu înţelegi că, dacă înjumătăţeşti ratele la bancă unui grup de 1 milion de români care câştigă până în 1600 de lei, stimulezi de fapt consumul şi economia şi prin asta îţi faci în realitate un bine ţie, obtuzule. Tu o ţii una şi bună, ca un încuiat ce eşti: că de ce să consume tot ăia care nu-şi plătesc datoriile? Că de ce au dat năvală la credite doar cu buletinul când ştiau că nu pot plăti pentru plasmele, frigiderele şi home-cinema-urile pe care le cărau din Flanco şi Domo? Că de ce s-au întins mai mult decât le ţinea plapuma? Că de ce cei corecţi trebuie să plătească oalele sparte de alţii? Că de ce trebuie să achiţi tu ce consumă alţii şi nu poate fiecare să-şi plătească propria factură? Că de ce îi scutim noi de datorii doar pe unii? De ce, de ce, de ce?... Păi ca să se mire proştii.
  Vezi, romane, după ce că eşti prost, eşti şi un maţe-fripte. Poţi să munceşti ca boul mult şi bine că tot n-o să pricepi tu cum e cu solidaritatea noastră de stânga: între noi, cei bogaţi, şi poporul consumator este o legătură indestructibilă - Noi îi dăm electo-rate, el ne dă ce vrem.
  Hai, marş la muncă, tristule, şi nu uita ca la ieşire să ne plăteşti consumaţia. La lăutari o să dăm noi în campania electorală, stai fără grijă.
  3
  4
  Raportează
 • postat de mandea
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 10:42
  89.136.3.***
  ANA LIST...romanii se vor trezi peste 2-3 generatii,daca bineinteles nu vor dormi mai abitir ca acum....
  1
  1
  Raportează
 • postat de Am ajuns o stână bună de muls prin taxe și impozite. Plus valoare? Doar prin corupție și fraudă specialitate, avem facultate, dăm lecții, exportăm.
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 08:34
  92.86.68.***
  Păi ca-n stup....ai trântori mai mulți decât albine lucrătoare, stupul dă faliment, moare...așa-n și viața României, nu ai economie, nu ai bani la PIB, atunci mărești și extinzi taxele, dar din sărăcie nu mai poți să scoți nimic, ai atins pragul suprataxare din nimic, nu mai sunt venituri pentru că nu ai activitate economică, plus valoarea nu mai există, a dispărut, facem o viață de subzistență, mai mult de existență pe o zi pe alta trai umilitor. Beleaua este că și investițiile exterioare au dispărut, mai rău, pleacă și ăi care au venit, s-au săturat de noi după 25 de ani de ''succesuri'' mioritice. Ce mai, am ajuns o populație pe aici, la număr, ca oile, stână de muls și atât.
  0
  5
  Raportează
 • postat de ariciul
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 07:53
  79.116.106.***
  bagami-as in el de aparat de stat unde toti fac ce vor da de raspuns n u raspunde nimeni.si fu..-i in gura de blestemati care individual nu au nici o raspundere pentru inactivitate platita la greu,de cei care trudesc ei neoferind nimic dar ascunzandu-se in umbra;aparatului de stat.de stat ,da .de stat DEGEABA .si bagamias p..a in taxele lor fiindca platesc de 10 ori o chestie de care nu voi beneficia niciodata,nici de strazi ca lumea,nici de sanatate,nici de invatamant da nici de o conducere de STAT,asa cum trebuie sa fie.justitie?a zis cineva de justitie?pai tocmai deunazi o ditai judecatoarea lua mita sa scape pe unul de condamnare de omor.,impreuna cu avocatii.nu cunosc pretul.deci ?ba futu-va muma in c.r nu avea dreptate base comparand aparatul de stat cu unul gras.care e carat in sale de unul slab?cat credeti voi ca va mai putea ala slabul?ori cade,ori pune mana pe par.nu va e frica?pai io zic ca;sa va fie.
  3
  6
  Raportează
 • postat de gopo
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 06:53
  188.26.25.***
  Nea Ovidiu ia fa matale un efort si vei vedea ca romanul munceste ptr gusa statului cam 9 luni jumate si nu 6.Sigur vei ajunge la aceasta concluzie
  1
  5
  Raportează
 • postat de Ana List
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 00:11
  89.137.139.***
  Bine spus, mai ales în titlu. Dar şi foarte bine argumentat. Felicitări. Rămâne totuşi o întrebare. Vorba Imnului Naţionale! Când se vor trezi românii?
  0
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.