De ce m-aş mai duce la vot?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
12 comentarii

Zilele trecute, un reprezentant al administraţiei publice locale îmi spunea că judeţul nostru are o problemă majoră la nivel de reprezentanţi. Oficialul îmi explica faptul că la Cluj, Constanţa sau Ploieşti există o altfel de atmosferă decât la Galaţi. Acolo, aleşii se dau de ceasul morţii să aducă avantaje regiunii, iar pentru asta fac lobby agresiv la miniştri, se bat pentru fiecare centimă ce ar putea ajunge în judeţ, sunt într-o permanentă zbatere pentru a-i convinge pe investitorii privaţi să creeze locuri  de muncă acolo, la ei în zonă, şi nu în altă parte.

Iniţial, am crezut că vorbele interlocutorului meu sunt doar explicaţii ale propriei ineficienţe. Însă, răsfoind presa locală din câteva capitale de judeţ, am descoperit că omul are dreptate. La Cluj, Oradea, Braşov, Constanţa sau Ploieşti se deschid, la fiecare două-trei luni, noi afaceri ale unor investitori de talie continentală sau chiar mondială. Apar tot felul de fabrici, apar sute de locuri de muncă, se generează plusvaloare, deci bunăstare. La noi, praf şi pulbere!

Au trecut doi ani de la ultimele alegeri şi nu pot, oricât m-aş strădui, să găsesc o afacere importantă concretizată la Galaţi. Am rămas, ca judeţ, în zona turismului pe bani publici. Mai vine câte un chinez în excursie şi ne promite scară la cer şi ochi la ceafă. Mai apare câte un boşiman şi ne arată mărgele colorate. Mergem şi noi la ei şi le gustăm tocăniţa şi trăscăul. Dar asta-i tot. Nu vin investitori, nu apar noi afaceri. Doar se micşorează cele vechi. Nu se creează noi locuri de muncă, ci se împuţinează şi mai tare cele existente.

Vor apărea, cu siguranţă, cârcotaşi care vor spune că e treaba mediului de afaceri să genereze locuri de muncă, nu a guvernanţilor. Aparent, aşa este. În realitate, însă, afacerile se dezvoltă acolo unde găsesc un teritoriu dezirabil. Acolo unde descoperă infrastructură adecvată, mână de lucru calificată, atitudine pozitivă din partea comunităţii şi a reprezentanţilor ei. Ce nu are Galaţiul, din cele enumerate? În mod cert ne lipsesc infrastructura şi atitudinea autorităţilor, căci de oameni calificaţi şi cu chef de muncă dispunem din plin.

Îmi povestea, recent, un investitor din Bacău că, încercând să deschidă o afacere într-o arie cu (pretinse) facilităţi din Galaţi, a trecut printr-un adevărat coşmar. A fost plimbat de la Ana la Caiafa, i s-au cerut kilograme de hârtii, a fost sucit, răsucit, pus să aştepte la uşi cu orele, apoi cu zilele. Asta în timp ce şefii respectivei arii se văicăresc peste tot că nu le vin investitorii în ogradă. În final, investitorul a renunţat la Galaţi şi s-a dus la Brăila, iar impresia lui finală a fost că toată hărţuiala pe care a îndurat-o a fost determinată de faptul că n-a „mişcat”. N-a dat şpagă, adică.

Cred că sistemul public este bolnav de cancer la Galaţi. Primarul se iroseşte între proiecte fără miză şi utopii, Consiliul Judeţului a fost redus la stadiul de ONG pentru apărarea drepturilor maidanezilor, iar cei mai mulţi dintre senatorii şi deputaţii noştri par de pe altă planetă. Interesele gălăţenilor sunt - din ce se vede - prea mici pentru măreţia lor de aleşi, aşa că se ocupă de chestiuni de importanţă cosmică, precum fecundarea „in vitro” sau obiceiurile sexuale ale malgaşilor de ziua a şaptea. De-abia aştept următoarele alegeri!

Citit 1483 ori Ultima modificare Luni, 21 Aprilie 2014 12:44

12 comentarii

 • postat de Alicante Miercuri, 23 Aprilie 2014 16:08 5.13.214.*** Link la comentariu
  0
  22

  Dan Nica si PSD l-a propus pe paranoicul Bacalbasa presedinde ca sa ii chinuie pe galateni! Cum poate fi sanctionat omul si partidul?:
  1) NU votati PSD la alegerile europarlamentate (Dan NIca este pe pozitie eligibila);
  2) de urgenta provocat un referendum pentru suspendarea lui Bacalbasa

  Raportează
 • postat de solos Marți, 22 Aprilie 2014 21:10 5.13.153.*** Link la comentariu
  1
  6

  Un editorial foarte bun.
  Cel care a postat inaintea mea e un idiot patetic. N-a inteles nimic, si dupa ce ca n-a inteles a mai tras si o voma analfabeta aici.

  Raportează
 • postat de nu va cred Marți, 22 Aprilie 2014 20:05 5.13.219.*** Link la comentariu
  6
  4

  eu stiu ca tu de-abia astepti alegerile .te inteleg, atunci curge, acum doar pica. ca la fiecare alegeri de pina acum, ve-ti face lobby pentru formatiuni politice sau personaje sustinute de unde vin bani si interese ale patronului. norocul vostru e ca multi postaci actuali nu va urmaresc de mult timp sau sint de-aia cu uitatul. eu pot sa pun la dispozitie arhiva personala a ziarului sau o gasiti la v.a urechia pentru cei ce nu cred. ziarul asta local, la alegeri e "spirt" si dupa aia combate la greu. si tot asa spre propasirea patronului si salarii angajatilor. e corect, e piinea voastra dar fiti fair-play dragi povestitori si formatori de opinii politice si nu numai din acest judet sarac material dar si cu duhul. vorba d-nei ribinciuc, mai priviti si prin ochii copiilor vostrii spre viitor, nu numai in portofel azi.

  Raportează
 • postat de io Marți, 22 Aprilie 2014 17:53 89.137.228.*** Link la comentariu
  0
  5

  Dacă nu pricepi îți spun eu .Te duci la vot să dai jos mafia psd .
  Pentru că mafia psd inițiază și votează legi numai în favoarea lor a psd-ilor.
  Mai urmărește și ce face mazăre ,ponta .

  Raportează
 • postat de vasile Marți, 22 Aprilie 2014 16:47 5.13.156.*** Link la comentariu
  3
  2

  CIUMA LUI BASESCU , E MAI PERICULOASA CA CIUMA ROSIE!!-
  ATI AVUT UN PRESEDINTE JUCATOR 1O ANI DE ZILE! EL ERA SI PRIM MINISTRU SI PRESEDINTE SI PUTEA SA FACA MULTE IN TARA ASTA! ASA CUM A FACUT BOC LA CLUJ, STEFAN LA P.NEAMNT ETC ETC CA CURGEAU BANII CU DIRECTIE.....ASA CA DLE CETATE CARE NU AI CURAJUL SA-TI SCRI NUMELE !! fii atent cu cine este trecut pe liste chiar si in lista partidului tau!!

  Raportează
 • postat de Chiar asa de ce sa ne ducem la vot ?..... Marți, 22 Aprilie 2014 14:52 89.137.220.*** Link la comentariu
  2
  7

  ..probabil ca daca noi galatenii , brailenii , vrancenii . tulcenii..etc am refuza o perioada sa mai mergem la vot....(o greva a votantilor ) candidatii respectivi ar primi suturi si bocanci in gura de la partidele din Bucuresti ca nu si-au mobilizat electoratul .
  In felul acesta , poate candidatii respectivi , cu morcavul in c*u*r ) vor asculta de durerile, problemele noastre in sfarsit !

  Raportează
 • postat de un galatean Marți, 22 Aprilie 2014 14:00 83.70.243.*** Link la comentariu
  0
  8

  Dl Crangan, NU e numai treaba mediului de afaceri sa genereze joburi! STATUL ROMAN, este un jucator si un investitor important in economie, nu numai un administrator, care poate genera activitate, exact cum se intampla in statele vestice! Cand economia duduie, banii vin inapoi in economie de la consumatorii care cheltuie pe produse. In recesiune- statul stimuleaza consumul, prin fel de fel de proiecte (de ex. de ce activitatea portuara in oras este asa moarta?!), ori isi poate repara strazi, ca nu avem; eventual sa faca un pod/tunel de care tot vb; insa ai nostri darama garaje, mai fac cate un loc de joaca ptr copii, cheltuie pe alocatii ptr caini si fac circ mediatic.
  Iar ziaristii sunt informatori dar si formatori de opinie, incurajati cetateanii sa inceapa sa gandeasca, apoi sa vada de ce NU-i favorabil, mai ales pe termen lung, sa voteze pe cei care le dau galeti/faina-ulei/joburi pe linie de partid; sa vada ca joburile sunt create de afaceri noi; dar mai ales incurajati produsele economiei locale: cumparati produse romanesti si o sa opriti macar cresterea nr-ului de someri.
  Si evident sa iasa la vot cu catel si purcel sa NU mai voteze ce au votat pana acum..!

  Raportează
 • postat de pepeman Marți, 22 Aprilie 2014 11:18 5.13.218.*** Link la comentariu
  2
  10

  Crângane, mai întâi trebuie să se schimbe votanții și mă tem că asta se va realiza nu mai devreme de o generație biologică. Ai văzut ce secături au trimis gălățenii în Parlament la ultimele alegeri, în frunte cu Durbacă și Pâslaru... Din Vadu Ungurului sau Centru ori Mazepa, oamenii n-au discernământ. Se aleg de-a valma acuzați penal sau moftangii notorii, iar prin intermediul lor rămân pe funcții sau apar noi Marinele, Genici, Paraschive și alte mari țoape ale politicii gălățene. Mai bine ieșea atunci Bombo, acum o boieream în Congo. Partea cu neamul prost rămâne valabilă.

  Raportează
 • postat de Stefan Marți, 22 Aprilie 2014 09:07 89.121.153.*** Link la comentariu
  2
  9

  Felicitari ptr. articol, d-le Crangan !

  Raportează
 • postat de Ce să votăm? Sărăcia, mortalitatea ridicată, lipsa sănătăți, plecarea copiilor din țară? Marți, 22 Aprilie 2014 08:35 109.99.204.*** Link la comentariu
  1
  8

  Au trecut 25 de ani cât cinci cincinale a lui Ceaușescu, s-au așezat cartofii, atât putem, ăsta-i maximul cel putem da în capitalismul instaurat după '89 ce a ajuns o democrație originală a lui Iliescu gândire via Moscova....și la toate astea mai plătim anual o taxă de UE de un miliard de euro pe an....pentru ce, pentru cine, pentru astă viață? Păi plătim un miliard de euro/an pentru sărăcie, mafie, interlopi, scumpiri în lanț, cină ne aliniem la UE......asta-i nu-i viață capitalistă, șuturi în dos, autoflagelare noțională irațională.

  Raportează
 • postat de cetatea de scaun Marți, 22 Aprilie 2014 07:14 84.117.42.*** Link la comentariu
  2
  13

  Daca vreti o urbe normala iesiti la vot si votati impotriva "ciumei rosii"ca orasul sa arate altfel......O țară si-un oras „normal” în care populimii să li se împartă la fiecare start de ciclu electoral, din banii proveniți din propriile taxe și impozite, câte-o găleată de plastic, un cârnat și-o bere pentru ca în schimb să închidă ochii și să facă ciocul mic când analfabetul pe care l-au votat în consiliul local, județean sau în parlament se îmbogățește în patru ani cât alții în patru sute și, bineînțeles, nimeni să nu observe sau să nu-i pese de asta. O țară liniștită, cu oameni și mai liniștiți care se uită zilnic la A3 sau RTV și aplaudă entuziasmați la fiecare nouă minciună, dezinformare, manipulare sau înjurătură la adresa președintelui țării și a familiei sale, la fiecare nouă flegmă aruncată pe obrazul magistraților care au curajul să ancheteze și să condamne moguli media atotputernici și politruci care fură bani din bugetele publice sau fraudează voturi la referendum. O țară si-un oras de vis în care hoția, minciuna și necinstea să fie ridicate la nivel de virtuți naționale iar toți cei care își ghidează viața după principii total opuse să devină o minoritate proscrisă, tolerată, bună doar să tacă și să înghită sau să plece în lumea largă și să trimită bani pentru a supraviețui familiei rămasă acasă, în țara normală plină de baroni fericiți !

  Raportează
 • postat de Florin Marți, 22 Aprilie 2014 00:31 5.13.215.*** Link la comentariu
  1
  7

  Subvenţii pentru IMM-urile care angajează tineri

  Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, IMM-urile care angajează tineri anul acesta vor putea beneficia de subvenţii europene de până la 1.300 de lei lunar. Schema de finanţare este asigurată în proporţie de 85% din fonduri europene, restul de 15% revenind statului român.

  Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică, pe site-ul propriu, o schemă de ajutor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care vor putea obţine subvenţii europene de până la 1.300 de lei lunar.

  Banii vor fi obţinuţi pentru fiecare loc de muncă oferit tinerilor absolvenţi în anul 2014.

  Potrivit unui comunicat al instituţiei, va fi subvenţionată plata salariilor tinerilor absolvenţi, elevi şi studenţi, promoţia 2014 - pe o perioada de minimum şase luni si de maximum 12 luni.

  Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, susţine, totodată, că angajatorii care vor beneficia de aceste subvenţii vor fi obligaţi să menţină posturile nou create o perioadă de timp cel puţin egală cu cea pentru care au încasat subvenţia.

  Conform ghidului solicitantului, valoarea orientativă a subvenţiei nete este de 900 de lei pentru tinerii angajaţi cu studii medii, respectiv de 1300 de lei pentru tinerii angajaţi cu studii superioare.

  Numărul orientativ de posturi pentru care se vor acorda subvenţii este de trei locuri pentru microîntreprinderi, de şapte pentru întreprinderile mijlocii şi de 15 pentru cele medii.

  Un lucru bun facut de catre Ministerului Fondurilor Europene!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.