"E război, Ioane!"

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„E război, Ioane/ La oaste, hai!” - cânta Alexandru Andrieş, iar prin autobuze sau la o bere tot auzi vorbindu-se zilele acestea că „vom avea război!” Mai marii noştri se întrec să ne liniştească: am înţeles noi prost, nu va fi nici măcar o răscoală!

Ei bine, de ce să-l acuzi de naivitate pe badea Ion, speriat, vorba ceea, de bombe, când chiar premierul a vorbit despre război?! Sau gura primului-ministru a vorbit fără dânsul. Acest dom´ Machiavelli de la Palatul Victoria a afişat un cinism deloc frate cu diplomaţia postului său înalt cu vedere peste graniţe, zicându-le angajaţilor de la fabrica de avioane craioveană, sâmbătă chiar, că "ne paşte un război"! Şi ne-a „liniştit”, machavelic: e şi o parte… bună (deşi dincolo mor zilnic oameni!), este o ocazie să fabricăm şi noi avioane. Sigur, ar putea fi vorba despre înzestrarea armatei, care nu are cu ce avioane patrula prin Marea Neagră, am şi vinde poate aparate altora, s-ar crea, desigur, mai multe locuri de muncă, mai multe subansamble necesare vor da de lucru unor fabrici româneşti şi… chinezilor, ce mai, curată pleaşcă! Ei, cam aşa cinic putea vorbi un Hitler înainte de începerea războiului, dând „veşti bune” poporului german, nu şi un premier european actual… În epoca păcii mondiale oficiale nu se spune tare când vrei gheşeft din război!

Şi iar mă întorc la nea Ion şi spun că nu el are vină săracu´ să creadă în alarme, după tâmpenia de a se vorbi despre cum trebuie să-şi completeze recruţii români certificatele medicale, discutându-se despre amănuntele unei recrutări care… cică nici nu va avea loc de fapt, în România stagiul militar obligatoriu rămânând desfiinţat. Ion mai confundă recrutarea sau angajarea în armată cu mobilizarea în caz de război şi la o bere i se pare, precum conului Leonida, că se şi trage cu puşca… Chiar dacă Ministerul Apărării „infirmă categoric” vreo iniţiativă de „mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor”.

Şi oare ce stârneşte mai mult îndoiala românilor păţiţi decât o negare fermă? La rândul său, deşi l-a atacat pe Ponta pentru gafa de la Craiova, declarând prezidenţial (şi în caz de război preşedintele conduce armata) că nu vom avea război, ci va fi război civil în Ucraina, şi preşedinte Băsescu recunoştea vineri că, făcând parte din NATO, trebuie evaluată şi capacitatea de mobilizare a rezerviştilor dacă… este atacată una din ţările baltice. Constatând însă că rezerviştii sunt… rezervaţi la muncă prin Italia sau Spania. Şi Băsescu şi-a ales aşa bine cuvintele („România nu are sentimentul - s.n. - că va fi atacată de Federaţia Rusă”), încât la o adică va putea replica nonşalant că, dacă am fi atacaţi, Doamne-fereşte, se va face fără… sentiment. Dar să nu vorbim nici în glumă de război, la comemorarea unui veac de la primul măcel „mondial”!

În realitate, da, există un pericol major în amplificarea oricăror conflicte latente şi acesta este constituit chiar de… alegerile din 25 mai, pentru Parlamentul European! În care tot mai multe partide extremiste îşi bagă codiţa, creând realităţi paralele şi psihoze! Ca să nu ne uităm prea departe, în Ungaria, Jobbik, partid fascist, dar cu 20 de procente din Parlament, va candida! Vă închipuiţi ce campanie dementă vor desfăşura astfel de forţe, dacă până şi reprezentanţi din partide normale, demnitari precum premierul şi preşedintele ţării duc deja un război al gurii spurcate, jucându-se chiar şi cu declaraţii periculoase despre războiul altora!

Citit 1529 ori Ultima modificare Luni, 05 Mai 2014 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.