Cu furci şi topoare, la Apă Canal în poartă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alina Felea, o gălăţeancă disperată că nu are apă curentă, deşi este cu plăţile la zi, a ales să protesteze elegant deschizând o petiţie on-line împotriva Apă Canal şi a conducerii acestei instituţii. În afara faptului că li se oferă gălăţenilor încă o posibilitate să facă spume la gură înjurând pe site-uri, anonim sau cu identitate de împrumut, iniţiativa curajoasă a doamnei respective nu va avea niciun ecou. Ar fi avut, poate, dacă am fi trăit într-o ţară unde opinia cetăţenilor chiar contează, nu la noi, unde autorităţile şi furnizorii de servicii ne tratează medieval, adică îşi permit să se comporte ca şi cum am fi nişte sclavi pe propria lor feudă, unde doar ei fac legile.

De altfel, ca în plin Ev Mediu suntem şi siliţi să trăim, fără apă curentă, lăsaţi pradă mirosurilor din toaletele pe care n-avem cum să nu le folosim, dar şi bolilor de tot felul. În loc să găsească soluţii şi să-şi trimită oamenii pentru a negocia cu datornicii, cei de la Apă Canal au tăiat utilităţile pentru toţi, chiar dacă cea mai mare parte dintre ei n-au nicio vină, iar municipalitatea este OBLIGATĂ să le furnizeze serviciile respective. Pentru că de asta plătesc gălăţenii dări şi impozite la bugetul local!

De fapt, ce urmăreşte mai-marele de la Apă Canal prin toată această situaţie aberantă? Să arate cât de competent e în a umfla profitul instituţiei, astfel încât să poată fi justificate primele de zeci de mii de lei pe care şi le acordă anual, tot din banii noştri.

Nicăieri în lumea civilizată, furnizorii şi autorităţile locale nu-şi permit să-i trateze clienţii şi cetăţenii într-un asemenea mod. Am tot stat şi m-am gândit de ce lor nu li se întâmplă toate acestea. În primul rând, pentru că în ţările de care vorbim oamenii pot alege între mai mulţi furnizori de servicii, neexistând un monopol al acestora, cum în mod comunist a rămas la noi.

Dar, mai cu seamă, pentru că acolo cetăţenii nu sunt dispuşi să accepte astfel de abuzuri, nu se tem să-şi facă auzită şi respectată opinia, ba chiar devin de temut, prin forţa pe care o reprezintă.

Dar la noi? Noi stăm cuminţi în banca noastră, ca nu cumva să-i supărăm, că cine ştie ce mai inventează „stăpânii” noştri pentru noi. Eventual ne opresc apa rece pe un secol!

E drept că furnizorii noştri excelează atunci când vine vorba să ne îngrădească drepturile. Dovadă fiind faptul că nici măcar nu avem voie să ne mai facem branşamente individuale, măsura fiind luată fără nicio explicaţie logică sau fără vreun suport legal în detrimentul consumatorilor. Însă nimeni nu s-a supărat şi nu a contestat-o. Nimeni nu s-a gândit că trebuie făcut ceva ca să ne apărăm împotriva unor asemenea absurdităţi. Pe banii noştri, alţii îşi permit să facă regulile jocului.

Oficialii Apă Canal susţin că zece la sută din populaţia Galaţiului nu are apă rece. În 2011, municipiul nostru avea peste 230.000 de locuitori. Poate zece la sută nu vă spune nimic. Dar imaginaţi-vă 23.000 de gălăţeni furioşi, fără furci şi topoare, adunaţi în faţa societăţii de distribuire a apei curente. La care s-ar adăuga şi alţi nemulţumiţi, pentru că toţi trebuie să suportăm aceeaşi dictatură. Apoi, imaginaţi-vă acest puhoi de oameni revărsându-se spre Primărie. Nu-i aşa că cei în cauză vor găsi imediat soluţii?

Citit 2561 ori Ultima modificare Marți, 06 Mai 2014 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.