Somnul informaţiei naşte scenarii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cel mai înfierbântat eveniment neoficial a fost ieri starea primarului urbei. În Capitală se arunca în luptă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, şeful Executivului învinuia fosta guvernare că din cauza ei o să instituie Comisia Europeană procedura de deficit excesiv, debranşările caloriferelor au fost interzise la Galaţi, iar la Braşov costă vreo 2.000 de lei, campania electorală atacă la baionetă…

Şi totuşi, pe toate buzele, şi încă de câteva zile, la Galaţi era întrebarea nu dacă vor mai creşte preţurile (asta ştim!), ci dacă într-adevăr primarul Dumitru Nicolae a fost internat şi, dacă da, cum se simte. Gustul destul de morbid al unora pentru emoţia legată de orice internare, îngrijorarea firească a fanilor şi cunoştinţelor primarului, simpla curiozitate omenească au făcut ca zvonuri care mai de care mai sumbre să fie purtate la coafor, la cârciumă, chiar şi în autobuz…

Abia ieri, chiar primarul, aflat la odihnă (departe de paparazzi), după ce a trecut prin  mâinile medicilor, a vorbit la telefon, liniştitor, cu viceprimarul Ciumacenco, care era înconjurat de ziarişti. „Pe mulţi voi popi” -  când se va întoarce la Galaţi, săptămâna viitoare, a citat primarul Nicolae din Lăpuşneanu, cu un umor negru care-i face cinste în aceste circumstanţe.

Pe stradă, înainte de conferinţa de presă şi după, cei care ştiau de conferinţă cereau noi amănunte. Filmuleţul făcut de colega noastră Anca Melinte în timpul legăturii telefonice cu primarul, postat pe site-ul ziarului nostru, a atras sute de vizitatori chiar din primele minute de la postare.

Telefoane ale cunoştinţelor din oraş care căutau răspuns la oamenii din presă, mai informaţi, ne-au ţârâit toată ziua. De data aceasta cu „e adevărat că primarul a vorbit la telefon cu Galaţiul?” 

Când, de Ziua Europei, primarul Dumitru Nicolae n-a fost văzut la festivităţile din Piaţa Tricolorului, căci primarul rareori lipseşte de la evenimentele la care trebuie să-şi reprezinte instituţia, încins cu eşarfa tricoloră, s-a vorbit mai întâi că este plecat din localitate. Şi că l-a delegat pe viceprimarul de aceeaşi culoare politică să-i ţină locul. Deci, totul părea sub control.

Miercuri, o şedinţă deîndată a adoptat chiar câteva hotărâri importante – rectificări bugetare, inclusiv una, nepopulară, negativă, privind salariile personalului din învăţământul preuniversitar. Se zvonea deja că primarul s-ar fi dus  la un control medical. 

Ieri, s-a spus în sfârşit lucrurilor pe nume. Pentru primar, ar fi o ocazie excelentă să vadă cum îl văd gălăţenii, cam cine-a fost îngrijorat şi cine nu. Comentariile cititorilor  presei locale pe acest subiect ar putea conta mai mult decât sondajele de opinie plătite.

În lipsă de date oficiale, unii se gândeau la lucruri negre. După ce câteva zile de tăcere au lăsat loc  scenariilor de tot felul…

Sigur, este o chestiune privată să te duci la doctor, că la spital nu-i ca la DNA, nu atârnă nicio suspiciune dacă te duci. Nici nu poţi să uzezi de Legea accesului la informaţiile publice. Deşi publicul, „angajatorul” primarului, ar avea dreptul să ştie cum se simte cel care-a fost ales de el... Dar nici nu este vreun motiv de a păstra secretul, căci nu scade nimeni în sondaje din asta: sunt alegeri europarlamentare, nu locale!

În fond, şi preşedintele Băsescu, şi alte vipuri, s-au ascuns de presă pe perioada şederii în spital. Şi, cel puţin, primarul Galaţiului a mers în ţară, nu la vreun spital din Viena.

Oricum,  „ratingul”  primarului Galaţiului a crescut doar fiindcă a  păstrat discreţia, adică fără să facă nimic anume. Lucru pentru care nici măcar nu poate fi criticat. O vreme…

Citit 687 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.