Ne scufundăm ca Atlantida?

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ştiţi ce este pesimistul? Un optimist bine informat care mi-ar spune că titlul nu e o interogaţie, ci o realitate. Galaţiul se scufundă! A început cu Faleza Dunării, căreia i-a tot crăpat obrazul, până la os. Şi nu de ruşine, ci din neglijenţa împletită cu nesimţirea celor care ar fi trebuit să aibă grijă de ea, şi de oraş, în genere. Pe scurt, citez din vorbele academicienilor plătiţi de Primărie să afle misterul Falezogăurii: „curgerea apelor subterane în zona municipiului este totalmente necontrolată, deşi teoretic se fac monitorizări, puţurile de monitorizare nu au mai fost deznisipate şi întreţinute de când au fost făcute. Nu avem o imagine completă a reţelelor îngropate, a nivelelor de apă subterană, iar după lucrările ISPA s-a tasat pământul la loc cu ciocanul de şniţele”. Şi, în vreme ce măsurătorile din satelit arată că multe zone de-a lungul Falezei prezintă deplasări destul de accentuate, de exemplu zece milimetri deplasare în plan orizontală în termen de o lună, autorităţile fac şi cos hârtii. Pardon, fac studii de fezabilitate, prefezabilitate şi postfezabilitate, fac expertize geo, hidro, tehnice, faptice şi teoretice. Ah, să nu uit, avem şi un Plan Urbanistic Zonal făcut de arhitecţi şi de peisagişti bucureşteni – că ai noştri parcă n-ar şti să facă asemenea documente – ba chiar şi un Plan Urbanistic General al Galaţiului prin care Faleza este declarată „Axa Verde” a oraşului. Cine ştie, poate dacă pleacă Faleza în Dunăre, într-o zi, sutele de hârtii făcute de autorităţi o ajută să mai plutească un pic, să nu se scufunde din prima.

Parcă numai Faleza ameninţă să devină o nouă Atlantidă? Nici străzile şi trotuarele Galaţiului nu se lasă mai prejos! Gropi, gropiţe, cratere, hăuri, tasări, surpări, nimic nu ne lipseşte! Despre trotuarele „cufundace” ale străzii Brăilei nu vreau să cobesc, dar sunt tare curioasă cât timp o să reziste asfaltul abia turnat, înainte de-a începe să se scufunde. Din nou! A câta oară?!

Să fiu rea şi să arăt spre strada Stadionului, unde după ce carosabilul s-a tot dus în jos, iar mai nou a intrat în picaj şi trotuarul?! Fix lângă panoul pe care scrie că lucrarea trebuia să fie gata de-o lună jumate? Mai bine nu! Poate că aş deveni mai optimistă încercând să găsesc strada care încă n-a cedat efectului general de Atlantidă. Mă tem, însă, că nici Odiseu nu s-ar descurca s-o găsească.

Dacă mă gândesc că de o lună şi jumătate gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de umilire şi înfrigurare nu au apă caldă, încep să bănuiesc că oraşul s-a scufundat în vreun tunel al timpului, şi-a ajuns prin Evul Mediu. Timpuriu, mijlociu sau târziu, e greu de spus chiar şi privind căruţele cu cai tropa-trop prin oraş.

Şi dacă infrastructura poate că o mai proptim noi înainte de a ajunge în fundul pământului, mai grav este că oraşul se scufundă cu tot cu oameni. Fără locuri de muncă, fără investiţii serioase, pe termen lung, fără proiecte realiste şi cu şomaj care creşte ca Făt Frumos, într-o lună cât alţii într-un an, mă tem că nu suntem în scufundare, ci în cădere liberă.

Parafrazând versurile poetului Adrian Păunescu din „Elegie atlantă” aş putea cânta „Un oraş, scufundându-se lent/ Dar ei şi-n somn îşi spun trufaş că nu!”. Şi (se prefac că) nu ştiu că în ritmul acesta n-o să ajungem "Noul Galaţi", ci "Noua Atlantidă"!

Citit 1765 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2015 18:54

9 comentarii

 • postat de crystal
  Miercuri, 20 Mai 2015 22:10
  78.97.254.***
  aha,incurcate-s caile Domnului, dar mai incurcate-s itele coruptiei la galati.
  toti is o apa si-un pamant domnule Robert. oricare ar fi statutul sau atributiile apa-canal, tot nu au scapat de aripasi influenta psd-ului si uite ce apa jalnica si apretata bem la canal, ca o pui la o floare si face pamantul alb de cate cloruri,calcaruri si saruri are. La americani se trateaza apa cu ultraviolete si daca o pui la o floare ,pamantul face alge deasupra dar la noi apreteaza totul pana si rinichii.Nu toti pot sa isi cumpere periodic filtre.
  Oricum am da-o suntem scufundati demult (...).
  Multumesc pentru raspuns si timpul acordat.
  O seara buna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Miercuri, 20 Mai 2015 19:52
  5.254.65.***
  @crystal. O singura precizare.
  Conductele din tot orasul apartin de primarie, nu de Apa-Canal. Cand s-a facut separarea dintre Apaterm si Apa-Canal, iscusitii de atunci, in functie de interes, asa au facut imparteala ;)
  Apa-Canal doar intervine, face reparatii punctuale. Atat.

  (...)
  0
  0
  Raportează
 • postat de fantezie cu rahat
  Miercuri, 20 Mai 2015 11:56
  5.13.157.***
  duca-se toate constructiile megalomanilor post 89 in balta duca-se cu ei inauntru ca pamantul se duce la vale sub greutatea acelor cotete construite dupa 89 au furat si au trasformat totul in cotete cu denumirea de vile si palate duca-se tot psd-ul la vale ca akolo e locul lor adunatura de progresisti cfr-isti
  0
  0
  Raportează
 • postat de Redactorul sef in absenta II
  Miercuri, 20 Mai 2015 11:27
  5.13.243.***
  Da, dar nu ati scris care erau valorile uzuale de deplasare, cele constatate in timp, cu prilejul altor masuratori. Daca oamenii ar fi avut posibilitatea sa compare viteza de deplasare de dinainte de ISPA, de exRedactorul sef in absenta IIlu, cu cea constatata in 2014, observau lesne ca este de 10 ori mai mare, deci catastrofala, ca inaintea unei forfecari. Tocmai asta v-a demonstrat domnul Costel Crangan cu reousa problema pe tapet: modul in care se impacheteaza informatiile ca sa ajunga la public cu adevaratele lor sensuri si implicatii. Asta vizavi de modul in care se dilueaza ori se trunchiaza ca sa nu mai ramana mare lucru din ele, aproape sa treaca neobservate cand este cazul, ca sa nu deranjeze. Parca n-am vedea cate sedinte deindata au fost reflectate cuminte cu toate ”bombele” din hotarari si cate masuri dubioase au fost trecute cu vederea pana au aparut pe la alte jurnale....
  0
  0
  Raportează
 • postat de crystal
  Miercuri, 20 Mai 2015 10:41
  78.97.254.***
  Galatiul nu sta pe niste depozite naturale de calcar ca sa spui ca se formeaza doline naturale ca in america.
  99 % din surpari sunt datorita apa-canal ,un alt cuibar de capuse cu functii care stiu doar sa faca in asa fel ca facturile sa fie triplate fata de costurile reale si nu fac nimic de amploare ca sa schimbe/upgradeze/repare reteaua orasului.
  As vrea sa vad o minune de schimbare de societati,temporar, intre galati si new-york sa vad cum se descurca APA-CANAL acolo. Isi vor merita salariile ? Ca aici nu le merita.

  Felicitari pentru noul template al viata libera, redactiei sau patronului. Era si timpul pentru ceva mai elevat asa cum ii sade bine unui ziar. Nu am mai dat demult pe aici si noua viata libera online + structura arata boboc. Chiar daca aduce a template de blog dar e mult mai bine asa. Si cu IP-ul se pare ca sunteti cu un pas mai aproape de independenta fata de comunistii rosii PSD care controleaza totul in oras dar nu fac nimic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca Melinte
  Miercuri, 20 Mai 2015 10:21
  81.12.239.***
  Stimate domn care va semnati "Redactorul sef si in absenta", pentru a va convinge cine pe cine copiaza, va rog sa cititi textul pe care l-am scris pe 2 octombrie 2014 "FALEZA oraşului, în mare PERICOL! Este nevoie de 100 de milioane de euro pentru CONSOLIDARE" (http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/59296-galati-viata-libera-cotidian-politic-administratie-e-nevoie-de-100-de-milioane-de-euro-pentru-consolidare-faleza-orasului-in-mare-pericol)
  Va multumesc!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Miercuri, 20 Mai 2015 10:03
  5.254.65.***
  Pana la un punct, excelent articolul.
  Dupa aia, ati inceput iar sa o dati in lobby pentru altii, lovind, evident "biased", in altii.
  Ok, ati descris situatia. Niciun miracol, nicio minune, vedem si noi cu ochii nostri lucrurile astea. Dar baietii aia din PNL-PDL in sprijinul carora scrieti fiecare articol, nu va dau si niste solutii? Ca s-au intalnit, au discutat, s-au strofocat dar se pare ca nu le-a iesit nici macar un strop... de inteligenta.
  Ia ziceti doamna Anca, ceva concret, ceva inteligent, interesant, aveti de spus?
  Ati uitat sa scrieti in articol ca de ceva vreme incoace, inclusiv Viata Libera se scufunda. Si inca cum. In ritm alert, de parca ati avea de recuperat.
  O sa va pierdeti si farama de credibilitate pe care o mai aveti si ramanem pe mana pseudogazetelor galatene. Vai de capul nostru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pank (aka v)
  Miercuri, 20 Mai 2015 08:03
  151.32.246.***
  ooops..... a zis cineva ISPA !!! Acum se vede opera groparului nicolae !!! Asta chiar a vrut sa ne'ngroape si daca n-a reusit in 3 mandate iata ca dupa el vine potopu'
  0
  0
  Raportează
 • postat de Redactorul sef si in absenta
  Miercuri, 20 Mai 2015 00:18
  82.137.12.***
  V-a facut domnul Costel Crangan rost de subiecte si acum, ca tot l-ati matrasit... Daca nu relua Adevarul de Galati si pe national problema, descoperind ce au palmat autoritatile din rezultatele masuratorilor, ce mai scria toata presa acum?...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.