Chinezi afumaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu-i film american „tare” care să nu aibă şi nişte descinderi printr-un China Town! Acolo, când se trage cu pistolul, se fac arestări, peste două ore reîncep jocurile de noroc, se redeschid magazinele cu chinezării, de bijuterii, de dame de companie, de ikebana, de origami, de aparate de fotografiat etc. Concluzia poliţiştilor obosiţi de carieră este mai întotdeauna aceeaşi: s-au omorât mafioţii ei între ei, lumea a rămas mai bună! Nimeni altcineva nu a avut de suferit!

La noi, un China Town nu este în niciun caz ceva care să amintească de „China”, ci poate de Pantelimon! Nu are mai nimic chinezesc, cum s-a întâmplat şi cu megatârgul inaugurat recent de premierul Emil Boc, la Afumaţi. Nici măcar târg românesc nu e, căci la români târgurile de Moşi au scrâncioburi, vată de zahăr, bragă şi gogoşi. Deci, este un spaţiu care se putea numi oricum, chiar şi Disneyland – bani să iasă! Numele chinezesc, firma chinezească angrenată în marea investiţie trebuiau să le dea investitorilor chinezi semnalul că sunt bineveniţi să salveze şi ei România; sau mă rog, să-şi aprofundeze aici piaţa.

Chinezii lucrează în pagubă şi pe la ei, construiesc de pildă cartiere întregi pentru a nu avea şomaj în construcţii, dar blocurile rămân necumpărate. În străinătate, marele investitor galben dă colea moca un pod, acolo un mall, o autostradă, doar să fie de-al casei!

Africa a fost cucerită de investitorii chinezi, care vând pe mai nimic. Europa se lasă mai greu… Acum câţiva ani, un boier chinez (acesta, ce-i drept, nu era comunist oficial) cumpărase chiar un domeniu francez, cu tot cu titlul acela de baron sau de conte.

Şi la Galaţi s-au tot străduit chinezii să facă fabrici de biciclete, pod peste Dunăre şi alte-alea, dar undeva băşica s-a spart. Păi, cum naiba să laşi capitalul chinez să intre în Uniunea cea Europeană, aţi căpiat?! Mai ales acum, când China e tare, nici n-a auzit de criză şi împrumută piaţa europeană, îi împrumută pe americani! Nu există poduri de flori pentru chinezi!

Tărăşenia de la Afumaţi poate fi şi un exemplu de contraofensivă mascată a războiului economic. Numai că de data asta chiar premierul ţărişoarei noastre s-a aflat pe partea nepotrivită, discursul său euforic, de salut al valului de yuani care va veni fiind ridiculizat prin controlul masiv care a urmat chiar la două zile după inaugurare.

Nici n-a terminat bine  premierul Boc de lăudat, cum se face pe la astfel de chermeze, ditai investiţia, şi, hopa controlul de rutină, care nici măcar nu a purces la analiza chimică a produselor, la scanarea etichetelor sau mai ştiu ce complicate lucruri, ci doar a întrebat unde naiba sunt casele de marcat ori măcar abacurile.

Au venit inspectorii Gărzii Financiare (să zici că le-a şubrezit cineva puterea reducându-le recent din posturi?) şi le-au tras chinezilor amenzi de 55.000 lei! Peste jumătate de miliard de lei vechi (poate vă sună mai bine), mai mult decât protocolul de la deschidere şi tradiţionalele şpăgi din sistem pentru diferitele avize!

Complexul deschis marţi, în valoare de 27 de milioane de euro (la care se adaugă amenzile de 15.000 de euro…), este prima parte dintr-un proiect de 100 milioane de euro al firmei China Town. Sau a fost, pentru că gardiştii au buşit din prima iniţiativa!

În aşteptarea viitoarelor case de marcat pentru viitoarele investiţii, premierul se va învăţa măcar minte şi, când va mai fi invitat să-şi răcească gura pe la spectacole ale victoriei economice, să-şi trimită înainte cu 10 minute şoferul ca să-i cumpere măcar o gumă de mestecat. Dacă şoferul îi va aduce bonul fiscal, premierul va putea vorbi liniştit despre victoriile României în lume. Dacă nu, nu. Îl va pune pe şofer să sune la Gardă: „Afumaţi-i, bre!”

P.S.: M-a amuzat o remarcă din presa naţională: „Emil Boc a făcut o eroare: chinezii n-au venit! Erau aici! Tot aşa şi capitalul investit în acest proiect: banii n-au fost aduşi din China, ci au fost făcuţi aici, în special prin contrabandă, neplata TVA şi a altor taxe, evaziune fiscală în masă”.

Citit 980 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.