Eu nu văd, tu nu spui, el nu aude...

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nişte hackeri români au atacat mass-media britanică şi pe cea franceză, acolo unde diplomaţia românească nu a găsit necesar să replice cu măcar o frază de duh, cu care să pună la punct exagerări sau grosolănii! În ianuarie, ca reacţie la umorul fără limite, s-a tras, dar nu cu cuvinte, ucigându-se caricaturiştii publicaţiei“Charlie Hebdo”, “replica” militară, disproporţionată, la pamflet! Dar nici atacurile electronice nu trebuie ignorate, mai ales atunci când par un semnal că morala afişată a lumii civilizate, acel “politically correct”, este un gard roz ce ascunde mizeria unei lumi disperate.

Cu pescadorul de emigranţi scufundat acum lângă coastele Libiei au murit 200 de nenorociţi - asta arată iar inutilitatea declaraţiilor privind egalitatea planetară a omenilor, vechi idei iluministe de vreme bună. Evitând grănicerii, 2.000 de imigranţi ilegal s-au înecat în Mediterana numai de la începutul anului, restul sunt “înecaţi” în mizeria marilor metropole, care se apără împotriva lor. Pe lângă disperaţii cei mai săraci, fără carte şi cu educaţie primitivă, alungaţi de sărăcia sau violenţele din ţările lor, şi emigranţii străluciţi îşi pierd din şansele de a găsi un loc potrivit calificării lor în ţări avansate.

Guvernele asediate de săracii altora nu îndrăznesc să-şi arate pe faţă îngrijorarea, supărarea, chiar dispreţul care răzbate din unele acţiuni, dar indivizii, forţaţi de societatea civilizată contemporană se se prefacă a nu observa nimic, încep să se manifeste tot mai radical. Xenofobia nu poate fi ţinută în frâu cu lozinci, guvernele nu au capacitate de reacţe, ceea ce readuce pericolul apariţiei unor puternice forţe naţionaliste radicale şi violente. Câţiva hackeri români (şi la IT stăm excelent!) au stârnit simpatii spărgând site-ul cotidianului britanic “Daily Telegraph”, cu mesajul "Ţiganii nu sunt români, idioţilor!", pe muzica lui Zanfir dintr-un film de Tarantino - ca să afle şi englezii ce putem, şi cu drapelul românesc, pe care şi naţionaliştii noştri îl iau drept pavăză la mitinguri, cu care cei din Noua Dreaptă, legionari tineri, contramanifestează la marşurile gay. Mesajul anonim nu a folosit oficialul termen de “romi”, din ţara în care respectul pentru romi este afişat pe hârtie, dar se întâmplă puţine lucruri concrete, când şi un majoritar cu două facultăţi găseşte greu de lucru, dar cineva fără carte?! (Am văzut şi... discriminări pozitive, cu puşti romi de bani gata surclasându-i în “dotări” pe colegii lor de cămin.)

Am asistat odată la un episod tragi-comic, care m-a lămurit ce înţeleg autorităţile UE din realităţile noastre: câţiva romi dintr-o comună gălăţeană au pregătit un proiect cu finanţare europeană pentru o făbricuţă de burlane: scăpau de sărăcie, de tentaţia relelor şi revigorau un meşteşug. Însă UE a zis că-i o afacere şi proiectul a fost respins! Nu şi alte proiecte, în care s-au decontat apa minerală şi pişcoturile colocviilor despre egalitatea de şanse pe hârtie; chestie cu înţeles pentru UE.

Atâta orbire instituţională şi poate fariseism nu poate aduce decât excese, atacuri mai rele decât ale hackerilor, iar săracii vor emigra în continuare. “Ne-am săturat sa vedem cum nişte gunoaie ca voi încearcă să îşi bată joc de ţara noastră”, “să ne creaţi o imagine cu totul alta fata de cea reală”, le scriau hackerii englezilor. Ei atacaseră în aprilie şi site-ul cotidianului francez “Le Monde”, amintind de sacrificiile soldaţilor români alături de cei francezi, spunând lucrurilor pe nume. Lipsa de reacţie şi dialog cinstit nu va vindeca lucrurile de la sine!

Citit 1293 ori Ultima modificare Vineri, 07 August 2015 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.