Urzeala tronurilor şi oina de partid

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Dacă în ´92, liberalii lui Radu Câmpeanu îi propuneau în zadar Regelui să candideze la preşedinţie, astăzi, PNŢCD îi pretinde fostului monarh, "pentru ca dezamăgirea să nu se instaleze în sufletul românilor", să-l reintegreze pe ex-principele Nicolae, căruia suveranul i-a retras titlul de Principe al României şi locul în linia de succesiune la Coroana României.

Sigur, într-o vreme a scandalurilor de corupţie sau de imoralitate în care sunt antrenaţi demnitari, chiar şi capete încoronate, dacă ai în ce crede, trebuie să păstrezi! După ce, în România contemporană, aproape că n-a fost demnitar fără probleme, poate fi în pericol şi ideea acestei relicte morale, a monarhiei ca bun exemplu de comportare, în contrast cu plebeiana republică. Mă rog, nu există regim, de la sclavagism la democraţie, fără uscături sau contestări (să nu pomenim decât delapidările patronate chiar de regele-jucător Carol al II-lea sau de atacurile antimonarhice ale unui Caragiale republican).

Regele a fost apreciat atunci când a decăzut-o, o vreme, din drepturi, ca şi pe principele Nicolae, chiar pe fiica sa Sofia, pentru că l-a deranjat căsătoria ei cu un francez, ca şi pe altă fiică, Irina, arestată în SUA pentru lupte ilegale de cocoşi. Acum, când nici nu ştim de ce a fost "exmatriculat" Nicolae, au apărut reacţii de susţinere a mazilitului, pentru că, cu stilul său ca de prinţ Charles tânăr, a făcut într-adevăr impresie bună.

Avea ceva de ascuns Nicolae, dacă a acceptat, fără o reacţie de apărare? Sau, din contră, a avut gentileţea de a nu adânci scandalul? Cei care nu-l simpatizează pe principele Radu şi îi reproşează parvenirea, cred că fostul actor joacă un rol aici. Altfel, de ce-ar fi fost îndepărtat un succesor indirect? Deja, pe fondul înaintării în vârstă a fostului monarh, care nu mai iese în public, nu mai ia cuvântul şi nu mai dă declaraţii, lucrurile fuseseră bătute în cuie: urmează la tron, în… republică, "Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României", iar soţul său, provenit din… public, nu poate fi decât "prinţ consort", chiar şi după ce principesa va fi regină! Atunci, ce pericol prezintă Nicolae, cât timp principesa este tânără şi sănătoasă? Nu cred că Nicolae să fi fost pus cândva samavolnic, de români, în locul inimoasei principese Margareta, pe un tron abstract; nici în lupta pentru averea de 60 milioane de euro a Casei, din care oricum Nicolae va moşteni ceva. O manipulare de la sau prin principele Radu? Observ că hotărârea de „mazilire” a fost luată când regele şi regina se odihnesc pentru vară în Elveţia, unde s-au întâlnit, la începutul lunii, cu principesa Margareta şi cu principele consort, şi a urmat mazilirea; ce i s-a spus?

La Cupa Satelor la oină, pe 9 august, la Săvârşin, s-au acordat diplome semnate de principesă şi s-a citit… discursul principelui. Sigur, acesta vorbeşte mai bine româneşte, dar nu se erijază cumva în… vocea familiei? Dacă pe principele Ferdinand nu l-au lăsat să se căsătorească cu Elena Văcărescu, tocmai pentru a împiedica lupta pentru putere a familiilor boiereşti, acum Nicolae, care n-a mâncat salam cu soia, vine cu know-how englezesc să-i ia imaginea… Fostul actor, înaintat rapid de la subofiţer în rezervă (nu aviator activ în Royal Air Force, ca Nicolae) la colonel, n-a fost însă îndepărtat nici când, abia intrat în Casă, a candidat la preşedinţie…         

Citit 1585 ori Ultima modificare Joi, 13 August 2015 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.