Calorgal, aceeaşi Mărie, cu altă pălărie

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pe modelul prezidenţial de la Bucureşti, primarul Marius Stan i-a cerut, zilele trecute, demisia directorului Calorgal, Cristian Istrate. Astfel, societatea care ar trebui să asigure apa caldă şi căldura în oraş a rămas fără şef. Cine decide ce şi cum se întâmplă în respectiva societate este mai puţin interesant pentru gălăţenii care se întreabă până când vor avea căldură. Mai interesant ar fi însă să aflăm cine va avea curajul să preia frâiele acestei societăţi, aflate, ce-i drept, la început de drum.

Răspunsul la întrebare devine şi mai interesant, în condiţiile în care noua societate este deja în… colaps. Da, aţi citit bine! Societatea Calorgal are deja pierderi, deşi funcţionează de foarte puţin timp, activitatea adevărată începând prin luna iulie a.c.. Şi să nu spună cineva că nu se aştepta la aşa ceva, cu atât mai mult cu cât Calorgal funcţionează în acelaşi sediu, are aceeaşi reţea de distribuţie şi aceiaşi angajaţi ca Apaterm, aflată în faliment. Gura târgului spune chiar că angajaţii Calorgal au şi contracte de muncă identice cu cele pe care le aveau la Apaterm, contracte în urma cărora s-au solicitat şi sume imense pentru plăţi compensatorii. Aşadar, vorba românului, aceeaşi Mărie, cu altă pălărie.

Dar, să revenim la pierderile societăţii, pierderi care ne afectează pe toţi, fie că suntem sau nu racordaţi la sistemul public de termoficare. La sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul Consiliului Local, s-a dezbătut problema acestor pierderi, în valoare de peste cinci milioane de lei, cu mult nerv şi sămânţă de scandal, după ce fostul director, Cristian Istrate, a solicitat acoperirea lor. Solicitarea sa i-a determinat pe unii politicieni din Consiliul Local să vocifereze şi să îi ceară demisia. Şi, iată, minunea s-a întâmplat. Cristian Istrate şi-a dat demisia, nu înainte însă ca şi edilul oraşului să ceară acest lucru, pe modelul patentat cu succes la centru. La doar câteva zile de la acest act, considerat, probabil, „de onoare”, consilierii locali au fost convocaţi la o şedinţă de îndată. Motivul? Unul foarte simplu. Aprobarea solicitării lui Istrate, respectiv, acoperirea pierderilor Calorgal. Suma aprobată este, ce-i drept, cu vreo două milioane de lei mai mică decât cea solicitată iniţial. Mai pe scurt, bugetul local va fi păgubit iar de vreo trei milioane de lei, după ce, în urmă cu scurt timp, Primăria a contractat un împrumut de 20 de milioane de lei, pentru a asigura căldura şi apa caldă în sezonul rece 2015-2016.

În aceste condiţii, cine va avea curajul să preia frâiele acestei societăţi, care a reuşit să iasă în pierdere după numai câteva luni de funcţionare? Unde mai pui că, pe lângă curaj, viitorul director va avea nevoie şi de un plan de bătaie foarte bun, prin care să le promită consilierilor locali, care îi vor da şi votul de încredere, că poate transforma o societate aflată în colaps într-una profitabilă. Lucru deloc uşor, chiar dacă este vorba doar despre o promisiune, iar noi, românii, ştim cel mai bine cum se respectă promisiunile dinainte de mandat. Are cineva propuneri?

Citit 1673 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2015 20:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.