Gălăţeanul nostru, cel care nu se mai schimbă

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Astăzi o să vorbesc despre tine. Tu eşti gălăţeanul care s-ar civiliza, atât timp cât nu eşti nevoit să fii primul care o face. Eşti cel mai bun la văzut gunoiul din curtea vecinului, gunoiul de pe stradă, din parcări, de pe Dunăre, dar care nu se uită când aruncă pachetul gol de ţigări pe unde apucă sau chiştoacele la voia întâmplării. Dar eşti şef la plâns că oraşul e murdar, că Ecosal nu îşi face treaba, că măturătorii lucrează la mişto.

Eşti acelaşi gălăţean care se plânge că parcurile arată ca naiba, dar când te duci în unul din ele, stai cu picioarele pe bănci, tragi câte o flegmă în mijlocul aleii şi scuipi trei kile de seminţe, că aşa te-au învăţat tovarăşii din cartier că e cool. Iar când o dală din alee se mişcă, îi tragi un picior, să o scoţi de tot.

Câteodată, te mai plângi şi că sunt câini prin oraş, dar Doamne fereşte să vrea cineva să îi prindă şi să îi ducă undeva, într-un padoc. Atunci să vezi revoluţie. Toate bătrânele care se plâng pentru siguranţa nepoţilor devin adevărate militante pentru drepturile animalelor, dacă încearcă cineva să le strângă de pe străzi, iar tu eşti în fruntea lor, pe Facebook. Animalele, gălăţene, se ţin în casă sau în curte, nicidecum pe stradă! Dar e mai uşor să distribui povestea unui câine bolnav pe pagina ta online, decât să cobori din bloc, să îl aduci acasă, să îl speli şi să îl hrăneşti. Şi-aşa nu e de rasă!

Ai cam protesta tu, dar nu prea ai vrea să ieşi în stradă. Să iasă alţii, să iasă cei care au votat cu Ponta sau cu Stan. Sau cu amândoi! Să iasă ăia care n-au serviciu. Să iasă ăia care n-au căldură, apă caldă şi nici bani de centrală. Să iasă alţii, numai tu nu! Ultimul protest din Galaţi a adunat vreo 100 de oameni. 100! Şi vreo 80.000 nu au ştiut dacă vor avea căldură în timpul iernii. De-aia au aşteptat lângă calorifere!

Liderii de opinie, oameni politici până în măduva oaselor, trag fiecare de un colţ de ciolan. Vor şi ei la masa puterii, s-au săturat să vadă cum alţii fură şi ei doar se uită. Dar tu eşti de neclintit. Eşti tare în gură pe Facebook, înjuri primarul şi Consiliul Local, îl faci praf pe Bacalbaşa, scuipi pe imaginea tuturor consilierilor. Şi apoi ieşi din casă la fel de umil, cu capul plecat, cu aceeaşi atitudine supusă care te-a adus unde eşti, care nu aduce nimic nou urbei de care te plângi constant.

Te-ai obişnuit să ţi se dea, aşa că nu te mai mişti din fotoliu. Poate doar la chermezele de sărbători, dar după aceea e musai să le critici. Ce e cu atâta bălăcăreală, la urma urmei, din banii gălăţenilor? Primăria să dea salarii şi locuri de muncă, nu pâine şi circ. Deşi te duci la circ, că îţi cam place.

Din păcate, tu nu vrei să schimbi nimic. Zici că o să protestezi, dar stai acasă. Anunţi revoluţii, dar nu ieşi afară, că e frig. Protestezi online, ai vota online, ba chiar ai şi mânca online, dacă asta ar presupune să nu te mişti absolut deloc. Te-ai obişnuit cu un oraş evitat de fiecare guvern, de fiecare masterplan, de fiecare investitor. Şi hăituit de fiecare conducător. La urma urmei, eşti un gălăţean care vrea o schimbare. Dar să o facă altul!

Citit 1435 ori Ultima modificare Luni, 14 Decembrie 2015 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.