Strategic, ar trebui să ne fie cald. Practic, ne e frig!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pe lume există, cică, trei tipuri de minciuni: minciuni, minciuni sfruntate şi statistici. De ce statistici? Pentru că, dacă vecinul are două calorifere calde - pentru că el are centrală termică - iar dumneavoastră staţi îngheţaţi lângă caloriferul rece fiindcă e (iar!) avarie, din punct de vedere statistic, în medie, şi dumneavoastră, şi vecinul staţi la căldura unui calorifer. Eu aş mai adăuga pe lista minciunilor şi strategiile!

Strategic, tuturor gălăţenilor, nu doar celor care nu depind de sistemul centralizat de încălzire, ar trebui să le fie cald. Au plătit pentru asta două, nu una, DOUĂ Strategii de alimentare cu energie termică. Preţ corect: peste 53.000 de euro! Nestrategic, însă, dumneavoastră, gălăţenilor din sistemul centralizat, vă e mai mult frig. De la calorifer vi se trage!

Şi dacă tot vă e frig, hai că poate vă iau căldurile de la frustrare şi nervi! Prima strategie pentru căldură n-a fost decât plătită, dar nu şi aprobată sau pusă în practică. S-a petrecut în 2013, când a fost realizată de SC Chimenerg Invest SRL, contra sumei de 74.400 de lei. Şi după ce a fost supusă dezbaterii publice de Primărie, s-a ales praful de ea. De ce? Pentru că, taman în ziua în care trebuia să o aprobe, aleşii s-au trezit pe mese cu un studiu cu privire la termoficarea municipiului Galaţi, realizat de firma Xlaed Consult SRL, la rugămintea Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi. În aceste condiţii, au decis să scoată Strategia de pe ordinea de zi a şedinţei, pentru a discuta cu elaboratorii o punere în acord a celor două documente. Şi de atunci nu s-a mai auzit nimic despre ele…

În schimb, la începutul acestui an, pe 29 ianuarie, s-a aprobat un al treilea document, făcut de o a treia firmă. „Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi” şi „Studiul de soluţie optimă de alimentare cu energie termică a Municipiului Galaţi”, realizate de firma SC ATH Energ SRL, contra sumei de 160.102 lei. Ambele documente au la bază aceeaşi ipoteză ca şi prima strategie: „Întregul sistem de alimentare centralizată cu căldură, cu toate elementele componente (sursă - reţea de transport - sistem de distribuţie) aparţine Primăriei Municipiului Galaţi”. Că Primăria n-are decât reţelele de distribuţie, asta e deja altă poveste. Ptiu, era să spun strategie!

Aşa-i că v-aţi mai încălzit? Vă dau un motiv să daţi în clocot: în vara asta, s-au alocat 150.000 de lei de la bugetul local pentru un studiu prin care Primăria voia să afle câte locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat, şi să tragă concluzia dacă mai e sau nu rentabil sistemul.

Rentabilitate am zis? Păi, în afară de faptul că ne-am împrumutat, tot oraşul, pe 20 de ani, pentru plata căldurii, s-au dat deja, pe şestache, de la bugetul local, 10,4 milioane de lei pentru subvenţie la gigacalorie - aia care ar trebui să vă încălzească dumneavoastră caloriferele şi apa - şi 3,3 milioane de lei pentru pierderile Calorgal.

Vi se pare mult?! E doar mizilic! Potrivit primarului municipiului Galaţi, Marius Stan, în aceşti aproape trei ani s-au acordat de la bugetul local peste 70 de milioane de lei subvenţie pentru căldură, bani cu care, după cum recunoştea, se putea face un spital ultramodern ori se putea consolida Faleza Dunării, care se duce la vale.

V-aţi înfierbântat de-a binelea?! Numai să vă ţină pentru că, de când a fost pornit, sistemul de termoficare o ţine din avarie în avarie… spre victoria finală. Da’ poate mai plătim o strategie, ceva?!

Citit 1493 ori Ultima modificare Joi, 17 Decembrie 2015 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.