Gălăţene, autorităţile te vor spartan!

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

„Afară-i frig, în casă-i frig/ Deschid fereastra larg şi strig:/ Îţi mulţumesc, Galaţi iubit/ Că m-ai călit,/ Că m-ai călit…”. Nu, nu e nouă ticluirea, e doar o parafrazare a unor versuri de largă circulaţie pe vremea Partidului unic şi mult-iubit, dar e perfect valabilă şi în ziua de azi. Îţi vine să crezi că autorităţile şi-au pus în cap să ne transforme în adevăraţi spartani, în caz că, se va ajunge, Doamne-fereşte, la vreun război cu brăilenii. Poate pe vreun cap de pod sau gaură de tunel, mai ştii?! Important este că suntem căliţi! Iată şi argumentele.

În primul rând, suntem rezistenţi la intemperii! De trei ani jumătate, ca să nu spun că de patru ani, noi, cei dependenţi de transportul public în comun, aşteptăm în staţii sub cerul liber. La început, adică prin toamna lui 2012, ne-a fost mai greu! În miezul iernii nu mai găseam nici staţia din munţii de zăpadă, dar n-am renunţat! Când s-a mai îmblânzit vremea, am şezut hopa pe băncuţa rămasă, stingher, sub cupola cerească, privind în zare după vreun mijloc de transport. Pe soarele de foc, ne-am aciuat pe sub vreo copertină, sau vreun copac, iar în toamnă, ploaia rece ne-a murat până la oase. Las’ c-a fost bine, aşa ne-am putut descoperi din vreme reumatismele, junghiurile şi crampele musculare, articulare sau osoase. Dar important este rezultatul: după trei ani jumătate fără refugii o să ne fie mult mai uşor să aşteptăm, îndelung răbdători, mijloacele de transport ale Transurb, când microbuzele vor fi doar o amintire.

Ironic vorbind, încep să pricep de ce Primăria Galaţi nu s-a dat peste cap să ne monteze, nici după trei ani jumătate, refugii sau adăposturi în staţiile de transport în comun. Pentru ca, atunci când vom fi ajuns la casele noastre, să ni se pară că e mult mai cald şi mai plăcut decât în realitate! Chiar şi atunci când caloriferele erau reci, iar afară termometrul arăta cu zgârcenie zece grade Celsius. Iar la robinet nu curgea apa caldă…

De fapt, în apartamente am beneficiat de călire! Să recunoaştem că, în această iarnă, mai mult a ţinut vremea cu noi decât au ţinut conductele Electrocentrale la agentul termic pe care ar fi trebuit să ni-l livreze. Slavă cerului că jumătatea lui februarie nu mai e departe şi dacă scăpăm şi de zilele babelor ne putem închina că am scăpat de iarnă. Dar abia atunci va veni adevărata călire!

Pentru că nici la ora actuală nimeni nu poate garanta că de la 1 aprilie nu vom primi aceleaşi duşurile reci de care am beneficiat şi în 2015, până prin iulie, când s-a inaugurat iar apa caldă la robinet. Bine, măcar, că nu mai rostogolim cazanul acela SF, pe care autorităţile promiteau că-l aduc de la Brăila ca să ne dea apă caldă şi ieftină la toţi! Iar dacă se va recurge din nou la soluţia aburului cumpărat de la ArcelorMittal pentru prepararea apei calde, o să plătim iar de parcă ne-am scălda în băile sacre ale Cleopatrei… Şi atunci rămânem la apa rece!

Ocazie cu care ne călim (şi mai) bine! Ca spartanii! Deşi, trebuie să recunosc că analogia cu bravii luptători ai Spartei nu-mi aparţine, ci mi-a fost sugerată de un bucureştean căruia i-am povestit chinurile termoficării în Galaţi. Şi aşa m-a plesnit revelaţia: Gălăţene, autorităţile te vor spartan!

Citit 2048 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2016 19:28

3 comentarii

 • postat de Lipsa apei reci potabile, poate declanșa o mică epidemie de E. coli, ca-n Pitești !!!
  Vineri, 12 Februarie 2016 22:53
  213.233.93.***
  Și uite așa, prin lipsa apei potabile reci, oprită de ApăCanal în multe asociații, va apare o mică epidemie de E. coli, ca la Pitești, bolile ,,mâniilor murdare'' fiind o particularitate a lipsei de igienă, prin lipsa apei potabile reci, ducând la staționarea dejecțiilor în coloanele de evacuare a blocurilor, igiena lipsă și ''servirea'' apei reci din cisterne fiind un mijloc neigienic, servire a bacteriilor la ''plimbă bidonul''.
  0
  1
  Raportează
 • postat de calduroasa
  Vineri, 12 Februarie 2016 17:11
  5.13.227.***
  De ca sa va plangeti de caldura? Eu nu va cred ca va este frig, pentru ca atunci cand vedeti afisata plata lunara la intretinere intrati intr-un soi de calduri, ca nici cei mai tari doctori nu pot diagnostica ce vi se intampla.Aceste calduri va tin pana la urmatoarea luna si tot asa, iarna a trecut si uitam.Ne mai incalzeste si culoarea trandafirilor rosii care ne plac in mod deosebit de 26 de ani. Ba si o pensie de 3 lei din care putem sa traim decent o luna daca stim sa ne chibzuim sa cumparam 3 paini din care sa facem 30 buc cat .anafora si cu aerul inca gratis, ce mai vreti? Ei mi se pare ca sunteti cam alintati, ca n-oti fi vrand confortul celor alesi care muncesc din greu pentru noi.Daca le este greu alesilor, ii sfatuiesc sa nu se mai ingramadeasca la depus candidatura, sa-si dea sufletul pentru niste creduli ca noi.Sa le fie si lor bine, saracii de ei, care au parte (unii) de detentie in vila .Ce zici Truicule, nu-i asa ca este greu "la domiciliu"?.Lasa, ca mai ai putin si scapi si tu.
  0
  2
  Raportează
 • postat de go
  Vineri, 12 Februarie 2016 09:09
  82.208.137.***
  Comparatia este neavenita, cetatenilor din Sparta nu le-ar fi suflat in bors o mana de interlopi si fosti nomenclaturisti de mana a doua care conduc (de fapt fura) astazi orasul (judetul) din Consilii si Primarie.
  0
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.