Câinii muşcă, politicienii latră

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Am ajuns să trăim şi noi ca-n filmele americane, în care oameni simpli primesc despăgubiri din partea autorităţilor locale, pentru că aleşii nu şi-au făcut treaba şi nu i-au protejat pe membrii comunităţii locale. O familie din Galaţi, a cărui copil a fost muşcat de un câine maidanez, a obţinut 10.000 de euro în instanţă daune din partea Primăriei. Judecătorii de la Iaşi au considerat că, deşi a avut norocul să nu rămână desfigurat pe viaţă, traumele psihice sunt destul de mari, iar autorităţile sunt bune de plată, pentru că nu au luat măsurile legale ca astfel de incidente să nu se întâmple. Sunt în jur de 100 de cazuri pe lună de oameni muşcaţi de câini, aflate în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică, dar este pentru prima dată când cineva a insistat până în pânzele albe să se stabilească vinovatul şi să fie pedepsit. Părinţii copilului susţin că nici ei n-ar fi făcut prea mare tam-tam, dacă reprezentanţii Ecosal, pe care i-au somat în repetate rânduri să strângă patrupedele din zonă, ar fi rezolvat problema.

Din nefericire, deocamdată, situaţia va rămâne aceeaşi, pentru că nimeni nu se va osteni să ia măsurile care se impun. Asta pentru că cei răspunzători nu vor plăti din buzunarele lor cei 10.000 de euro. Banii ne vor veni tot nouă pe nota de plată, pentru că tot din taxele şi impozitele noastre vor fi achitaţi. În plus, nu vom vedea nicio sancţiune, pentru că autorităţile s-au asigurat că pot arunca motanul dintr-o curte în alta, astfel încât firul răspunderii să se înnoade de la o uşă la alta şi să se piardă pe drum.

Dacă mai sunt şi interese electorale la mijloc, nu ne vom alege decât cu ceva circ ieftin, din care protagoniştii, ambii înscrişi în cursa pentru fotoliul de primar, încearcă să tragă spuza pe turta lui. Marius Stan a reacţionat imediat prin biroul de presă, spălându-se pe mâini că ar avea vreo vină în toată treaba şi aruncând motanul, pardon, căţelul, în curtea Ecosal, instituţie condusă de un alt peţitor de voturi - Ionuţ Pucheanu. Asta ca şi cum Ecosal nu s-ar afla tot în subordinea Primăriei! Ca şi cum Primarul n-ar avea nicio treabă cu ce fac subordonaţii săi şi nicio răspundere dacă aceştia nu-şi îndeplinesc sarcinile pentru care primesc finanţare tot de la Primărie.

În replică, Ionuţ Pucheanu a ieşit la rampă cu surle şi trâmbiţe, pentru a-i trage un perdaf şefului direct, adică primarului căruia îi râvneşte fotoliul, lucru care, cu siguranţă, nu s-ar fi întâmplat, dacă nu s-ar fi apropiat campania electorală. Motivele invocate şi de o parte şi de cealaltă nu au nicio relevanţă. Ba mai rău, arată că între cele două instituţii, care ar trebui să funcţioneze în interesul comunităţii precum una singură, există probleme de comunicare şi divergenţe care nu vor conduce la soluţii reale. Pentru că din nicio parte nu a existat un interes concret ca situaţia câinilor vagabonzi să fie rezolvată eficient şi transparent. S-au plimbat nişte bani, dintr-o parte în alta. Lucru pe care cei doi l-ar fi ascuns cu grijă sub preş, dacă ambiţiile nu i-ar fi pus în situaţia de a se faulta politic. Trist este dacă ambii îşi  imaginează  că au reuşit astfel să impresioneze într-un fel favorabil electoratul. Păi ce am putut vedea? Că se pricep să se arate cu degetul precum copiii de la grădiniţă, nu să se apuce gospodăreşte de treabă.

Citit 1288 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2016 10:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.