Cum e bătaia o ruptură de Rai

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

De două săptămâni, un băiat din Argeş se zbate între viaţă şi moarte, după ce a fost lovit cu pietre, în curtea şcolii la care învaţă sora sa. Copilul se dusese să ia cornul şi laptele de la aceasta. La sfârşitul lunii februarie, la Fântânele, în judeţul Galaţi, un elev de clasa a opta a fost bătut, iar cadrele didactice l-au trimis să dea o testare, în loc să verifice dacă este în stare să stea la şcoală, dacă nu cumva era necesar să cheme ambulanţa.

În cazul din Argeş, băiatul nu a avut iniţial nimic, a plecat acasă pe picioarele lui, a vorbit, însă a doua zi a intrat în comă. Acelaşi lucru se putea întâmpla şi în cazul băiatului de la Fântânele, mai ales că acesta a fost trimis la oră, fără asistenţă medicală, fără control, pentru că, potrivit declaraţiilor, un profesor nu a văzut că are buza ruptă.

Acesta este sistemul în care o tânără americancă a ales să înveţe. Un sistem haotic, disperat să îşi găsească drumul. Fata  venit din SUA în România, la bunică, într-o vară, şi a hotărât că vrea să studieze la Galaţi. Ei, cum îi primim pe copiii ăştia care aleg să înveţe la noi, într-un sistem de învăţământ bolnav, în care practica este aproape exclusă şi le băgăm elevilor în cap teorie şi informaţii de parcă creierii lor sunt calculatoare, un sistem în care nu reuşim să ajungem la elev, iar elevii nu sunt formaţi, ci doar informaţi.

Informaţia are, uneori, valenţele educatorului sau ale emiţătorului de informaţii. La fel şi formarea. Fiecare sistem este oglinda contextului ecomico-social şi politic al ţării, în cazul României unul în care femeia încă se mai supune bărbatului, în care educaţia se face cu bătaia, în care totul este etichetat fără să cunoaştem ecuaţia problemei şi nici nu vrem s-o cunoaştem. Copiii absorb ca un burete tot ce este în jur, atitudinea părintelui, a profesorului. Dacă adulţii sunt indiferenţi sau agresivi, creştem o generaţia indiferentă şi agresivă.

Patriarhul Daniel a spus, după tragedia de la Colectiv, ca lumea să vină la biserică, nu la club. Creştini ortodocşi declaraţi au umplut internetul cum că oamenii care erau în Colectiv erau satanişti şi au fost pedepsiţi. Mentalitatea asta nu a venit din neant, ci după un model de etichetare promovat de reprezentanţii clerului. Biserica Română, prin preoţii ei, încă nu a învăţat să atragă, să strângă laolaltă, ci mai degrabă să dezbine. Cei mai mulţi dintre noi văd doar focul şi piatra, nu mângâierea şi oblăduirea.

Sincer, mi-a venit rău fizic când am auzit că acel copil din Argeş a fost lovit cu pietre. De unde atâta răutate şi frustrare la nişte elevi de şcoală generală? Ei, cu siguranţă, nu s-au născut aşa, noi îi creştem aşa. La fel, mi s-a făcut greaţă, la propriu, când nişte persoane adulte pot spune că oamenii strânşi într-un club să asculte muzică au fost pedepsiţi pentru că erau satanişti. Oare adulţii ăia îi cunoşteau pe fiecare dintre cei prezenţi în seara respectivă la Colectiv?

Nu suntem o ţară creştin-ortodoxă, aşa cum ne place să credem, suntem o ţară de judecători. Punctul pe „i” l-a pus, în ianuarie, preotul Constantin Necula, care a explicat că bătaia e ruptă din Rai „în sensul că e o ruptură din rai, o rupere din Rai. E o ruptură în veşmântul de lumină al raiului”. Învăţaţi-vă copiii asta!

Citit 1422 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2016 15:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.