Cu nepăsare, în abisul cretinismului

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
5 comentarii

M-am gândit mult dacă nu cumva cuvîntul “cretinism” s-ar putea să fie cam dur pentru a caracteriza o situaţie de care auzim tot mai frecvent în ultima vreme şi care în analele medicinei este denumită "boală". Vorbesc de pericolul iminent căruia ne expunem ignorând acele simptome care ne ameninţă copiii de la cele mai fragede vârste. Cunosc câţiva copii autişti. Unii mai micuţi, alţii mai măricei. De alţii, doar am auzit şi, sincer, nu aş vrea să ajung să fiu în faţa lor, cu milă şi compasiune. Aş vrea să îi cunosc ca oameni teferi, sănătoşi, normali, cu putere de a înţelege şi a se face înţeleşi.
Tot la fel, nu aş vrea să fiu în pielea unui părinte căruia natura i-a dăruit un prunc afectat de cumplita boală pe care cei mai buni specialişti o intuiesc mai mult decât o diagnostichează. Că sunt simptome, asta e clar, dar nu toţi copiii sunt la fel şi nici părinţii nu au toţi cultura şi curajul să înfrunte realitatea. Dacă despre boala copilului tău, închis în sine, care nu spune nici "pâs", nici nu te priveşte în ochi şi se izolează de tot ce îl înconjoară s-ar putea să îţi dea de veste vreun medic priceput, curajul este cel care face cu adevărat diferenţa între potenţialii învinşi şi potenţialii învingători. Pentru că mulţi nu au curaj să afle şi să abordeze frontal problema care nu este doar a copilului lor, ci şi a lor înşişi, dar şi a societăţii în ansamblu.
S-o luăm gradual. Copilul nu se poate ajuta singur şi are nevoie de sprijin specializat pe care puţini oameni sunt cu adevărat calificaţi să îl ofere. Părinţilor le revine cea mai grea sarcină, pentru că, dincolo de orele de terapie, ei trebuie să fie cei care să înveţe cum să îi deschidă mintea şi universul copilului lor special. Societatea trebuie să priceapă că autismul este o boală gravă, care, ignorată, face din om, neom. Adică o fiinţă care va fi dependentă pe viaţă şi care, mai devreme sau mai târziu, va ajunge o povară pe umerii societăţii, dependent de ajutoare de handicap, de asistenţă socială etc. O fiinţă care nu va fi utilă societăţii, nu va crea nimic, nu va avea familie, nu va face copii. O fiinţă marginalizată, despre care lumea va spune "uite un retardat", pentru că el, copilul cu nevoi ignorate şi părinţi neputincioşi, va fi un individ absent, incapabil, inapt. Deşi, poate, în el zace un potenţial imens, care nu trebuie decât scos la lumină. Poate fi un geniu, îngropat de ignoranţa celor care i-au fost martori la copilăria în care el le dădea semne chinuite dansând pe vîrfuri sau lovindu-se sistematic cu palmele peste cap.
Laudă celor care prin fundaţii sau centre, puţine câte sunt, dau o mână de ajutor acestor micuţi.Cu toţii ştim însă că un ajutor de calitate nu se obţine gratuit, iar rezultatele cu adevărat bune costă. Cei mai buni medici, cele mai bune terapii, cele mai bune soluţii. Bani, bani şi iar bani. Lipsa lor, în condiţiile în care autismul nu este o boală pentru tratamentul căreia să vină vreo subvenţie de la stat, generează un alt fel de ignoranţă, vecină cu groaza. E ca la prevenirea cancerului. Mulţi ar putea să scape cu viaţă dacă şi-ar face analizele uzuale, dar câţi ar putea să plătească bani grei dacă verdictul este unul crunt? Aşa e şi cu autismul. Boala nu face diferenţa de clase sociale şi loveşte şi la bogat, dar şi la sărac. Cu deosebire că săracii sunt, la noi, majoritari. Să fie condamnaţi să fie şi cretini ?        

Citit 2010 ori Ultima modificare Duminică, 18 Septembrie 2016 14:49

5 comentarii

 • postat de Gelu Duminică, 18 Septembrie 2016 12:11 213.233.85.*** Link la comentariu
  1
  2

  Stalin si Mao ar fi mandri citind comenturile de mai jos. Si cand te gandesti ca unii au murit pt libertatea religioasa in temnitele comuniste, iar acum altii isi vand sufletul pe degeaba...

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Sâmbătă, 17 Septembrie 2016 22:50 82.78.252.*** Link la comentariu
  4
  2

  @Daniela Subiectul este foarte delicat. E ca si cum ai minti un copil dandu-i bani de inghetata in timp ce pleci la serviciu (daca-l ai).
  Este o minciuna necesara! Nu ii poti explica unui copil mic ca, trebuie sa pleci la munca pentru a-l intretine! Sunt multi oameni slabi de inger
  sau pur si simplu nu au nici un sprijin de nici un fel moral si chiar material si trebuie sa creada in cineva imaginar! Culmea este ca sunt anumite forte! Exista o legatura intre fizic si spirit... intre deceziile care le luam fata de cei apropiati si nu numai si interactiunile ce ni le revin acestor fapte! Unii le numesc Ying & Yang, Chakre sau Aura si Karma. Analizant viara reala mergand pe detalii , simturi si trairi, acestea par chiar foarte reale... crestinismul si alte religii similare imglobandu-le intr-un forma rudimentara ingramadite si sarace in explicatii prin pilde scrise acum cateva mii de ani adaptandu-le mechanic la realitatea actuala! Sociatatea scavagista moderna in care traim este foarte bolnava!
  Chiar daca am deschis cutia pandorei... pentru cei deschisi la minge pot intelege si chiar cunosc aceste aspecte.
  Parerea mea ca religia indifferent de forma, este necesara, dar nu exagerat, in cazul lipsei de umanitate devine total inutila!

  Raportează
 • postat de Adia Sâmbătă, 17 Septembrie 2016 19:34 82.137.9.*** Link la comentariu
  5
  2

  Da. Ar trebui ca religia in scoli sa dispara. Sportul ar fi perfect in locul acestui obiect daunator ! Avem nevoie de copii sanatosi la minte si la trup ! Dogmele religioase nu au ce cauta in scol . vrdeti ce se intampla la alte religii care aduc atentate ! S-a intors roata . Cruciadele istorice isi arata efectele . Acei oameni care au fost calcati in picioare de asa zisi crestini se vor razbuna . Concluzia :Religia ucide ! Oricare fel de religie esate toxica pentru o minte de copil !

  Raportează
 • postat de Victor Sâmbătă, 17 Septembrie 2016 13:56 79.116.108.*** Link la comentariu
  7
  5

  Asa este ! Primariile ar trebui sa aloce fonduri pentru copiii cu probleme si situatii precare de trai ! Bani sunt , dar haideti sa stopam risipa banilor pe biserici si evenimente religioase, ce fac numai rau unei natiuni ! De ce avem o armata de popi, iar biserici la orice colt de strada ? Sa luam exemplul statelor civilizate unde bisericile nu sunt finantate de la bugetul primariilor si ale statului ! Cu acesti bani am avea , cu adevarat grija de copii nostrti ! Hai sa aratam ca un stat din mileniul III, si nu din perioda medievala ! Mai devreme sau mai tarziu , cei ce gandesc , se vor revolta !

  Raportează
 • postat de Daniela Sâmbătă, 17 Septembrie 2016 11:53 5.13.168.*** Link la comentariu
  8
  7

  Bravo pentru articol !!! Acei copii de ce se nasc cu probleme ? Oare oamenii chiar nu isi dau seama ca acel zeu la care se roaga este o iluzie ? Daca ar fi existat, acele suflete nevinovate s-ar fi nascut normal ! Dar traim in minciuna, iar fonduri uriase sustin aceasta minciuna si distrugere a judecatii copiilor din primi ani de scoala ! Iar alte fonduri uriase se pierd pe sustinerea salariilor si afacerilor celor imbracati in negru . Ati auzit vreodata un popa somer ? Eu nu ! atunci , ce facem ? Tacem si inghitim aceste mizerii si furturi pe fata ? Prin presa si televiziune trebuie educata populatia , ca nu exista o forta supranaturala care ii controleaza si ca ei sunt stapanii si responsabilii deciziilor lor !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.