Darth Vader, la Măgurele

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Preşedintele Franţei, François Hollande, a fost prezent inaugurarea fabricii de elicoptere de la Ghimbav. Dă bine pentru francezii de acasă să ştie că afacerile cocoşului galic se extind într-o poiată unde mâna de lucru este atât de ieftină şi calificată. Francezii îşi construiesc elicopterul aici, ca să învingă concurenţa elicopterelor ruseşti - trei la legătură! Pe vremuri, la noi se construia "Alouette", elicopterul de fabricaţie franceză. Ca şi „Dacia” - un „Renault” care s-a dat de trei ori peste cap şi s-a făcut de câteva ori mai ieftin în România lui Ceauşescu. De unde „Dacia” a cotropit nu Imperiul roman, ci Africa, India şi America Latină - ieftină şi destul de rezistentă - merita s-o strici!

Hollande, care se apropie de ultimul an al mandatului şi  are „cea mai mare scădere de popularitate din istoria modernă a Franţei”, a readus social-democraţia la conducerea Franţei, după 17 ani de Dreapta.

În ´69, anul invaziei în Cehoslovacia, un alt preşedinte, generalul Charles de Gaulle, venea la noi direct dintr-o grevă generală care paraliza Franţa. Şi, după ce, la Orly, studenţii protestatari chitiseră să-l nimerească cu ouă, la Bucureşti şi Craiova, românii, lăsaţi liberi în stradă, ovaţionau. Prinţul Mihai D. Sturdza, istoricul, îi fusese atunci generalului translator personal şi relata, chiar aici la Galaţi, că, prins de o bucurie copilărească, şeful statului francez s-a apucat să citească… în afara discursului scris, pur şi simplu, şi lozincile cu „Trăiască… „, de pe pereţi. Atunci, De Gaulle vizitase uzinele Dacia, acum Hollande a tăiat panglica, „şold la şold” cu premierul Dacia… Dacian Cioloş, la Ghimbav.

Dar preşedintele Franţei a fost acum şi la Măgurele. Ca să se asigure că se respectă termenele draconice, preşedintele Iohannis fusese acolo în februarie trecut. Acceleratorul de particule, unic în lume, de la Institutul de Fizică Nucleară Măgurele, proiect finanţat de CE cu 350 milioane de euro, care va fi gata anul viitor, când dl Hollande deja nu va mai fi preşedinte, e o minune ce va aduna a zecea parte din puterea Soarelui! E de 20 de ori mai puternic decât orice generator din lume - chiar şi Darth Vader ar fi satisfăcut!

Serios, însă: cercetare ştiinţifică, luptă cu cancerul, testarea materialelor pentru cursa cosmică vor aduce aici, anual, o mie de cercetători din toată lumea. În timp ce şiruri întregi de medici şi asistenţi medicali din România mai îndulcesc statistica emigraţiei necalificate, în valuri, din Franţa. Stat cu care ţara noastră are peste 600 de acorduri interuniversitare…

Pe vremuri, de Gaulle îi oferea lui Ceauşescu Legiunea de Onoare, lăudându-l pentru „miracolul economic din România”, unde avea loc şi… Renautul dacian, şi elicopterele Alouette. Şi preşedintele Iohannis îi spunea acum francezului că suntem în „anul în care am avut una dintre cele mai ridicate creşteri economice” din UE…  Acum, însă, creiere tinerilor alimentează de mult o Franţă asaltată de miile de sirieni fără calificare.

Poate că nu trebuie ignorată tema discursului, la 14 Iulie, sărbătoare naţională, a ambasadorului Republicii Franceze la Bucureşti, François  Saint-Paul: „Créative France”: „În România de astăzi, ţară a inovaţiilor, a creaţiilor, a invenţiilor, dorim să ilustrăm tot ceea ce Franţa poate să aducă ca noutate, în toate domeniile”, începând cu bucătăria şi terminând cu excelenţa culturală.

Dar, spunând „săru-mâna” pentru know-how, tot aşa cum e mai rentabil să exporţi mobilă decât butuci, nici nu trebuie să ne gonim în străinătate studenţii buni şi specialiştii.

Citit 1365 ori Ultima modificare Joi, 15 Septembrie 2016 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.