Nici Colectiv nu a fost de ajuns?

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

„Ziua în care vom renunţa va fi ziua în care murim”. Versul din „The day we die” aparţine trupei „Goodbye to Gravity”, cea care, pe data de 30 octombrie 2015, concerta în clubul Colectiv din Bucureşti, unde şi-au pierdut viaţa nu mai puţin de 64 de tineri, iar alţii (de ordinul zecilor) au rămas mutilaţi pe viaţă, fizic şi moral. Un singur membru al trupei a supravieţuit infernului din acea noapte, solistul. La doar câteva zile după tragedia din Colectiv, aproape că nu a existat oraş în România în care să nu fie afişată cel puţin o pancartă inscripţionată cu acest vers. La Galaţi, s-a întâmplat la fel, în zilele în care, pe cele mai importante străzi ale oraşului, au mărşăluit, ore în şir, mii de suflete. Adolescenţi, adulţi, vârstnici, îngroziţi şi revoltaţi deopotrivă au promis atunci, în stradă, că vor încerca să schimbe ceva, atât la nivel individual, cât şi colectiv. Au spus clar şi răspicat că „aşa nu se mai poate”, făcând referire la clasa politică, profund imorală şi coruptă în ansamblul său, la societatea aflată permanent în letargie şi la modul în care (nu) funcţionează instituţii importante din România.

Pe data de 30 octombrie, se împlineşte un an de la tragedia care a zguduit România. În marile oraşe din ţară (iar Galaţiul nu face excepţie) internauţii şi-au dat întâlnire în puncte-cheie pentru a aprinde o lumânare şi a păstra un moment de reculegere. Iniţiativă demnă de admirat. Dar este oare de ajuns? Mulţi dintre români au uitat de cumplitul accident, au uitat până şi promisiunile pe care şi le-au făcut lor înşişi, copiilor şi nepoţilor lor. Cel puţin asta reiese din lipsa de reacţie a oamenilor de rând atunci când în spaţiul public sunt dezbătute subiecte de interes general. Pe reţelele de socializare curg zeci de mii de comentarii acide zi de zi, sunt semnalate intens nereguli, sunt arătate „cu degetul” personaje toxice care ocupă funcţii publice importante şi care nu dau dovadă nici măcar de un dram de respect faţă de societate, ori faţă de cei datorită (aş considera mai potrivit „din cauza") cărora se bucură de poziţii privilegiate. Cei mai mulţi dintre români s-au afundat, din nou, în uitare, nepăsare şi ipocrizie, căci, în afară de a-şi pierde timpul în mediul virtual dându-şi cu părerea despre vrute şi nevrute, când se pune problema să-şi transpună ideile în fapte, să coboare cu picioarele pe pământ, unde chiar pot iniţia acţiuni care să le îmbunătăţească mediul, ori chiar traiul de zi cu zi, dau bir cu fugiţii. Ultimul exemplu edificator este chiar protestul anunţat la Galaţi, împotriva senatorilor care l-au protejat pe Oprea de DNA. Dacă te-ai fi lăsat păcălit de miile de comentarii care circulau pe reţelele de socializare, ai fi fost tentat să crezi că un sfert din populaţia oraşului ar fi ieşit în stradă, să pună cu botul pe labe politicienii imorali. Aiurea! Gălăţenii au preferat să rămână în fotolii cu tableta sau smartphone-ul în braţe şi să-şi continue, cu mânie proletară, postările pe reţelele de socializare. Nimic mai mult.

Mai nou, deşi partidele politice (reformate doar din gură) le pregătesc alegătorilor liste de candidaţi învechiţi în rele, cu personaje dubioase, controversate, ba chiar recunoscute pentru incompetenţă şi rea voinţă, mulţi dintre gălăţeni nici nu se sinchisesc să-şi propună să meargă la vot. Şi iarăşi vor pierde prin neprezentare. Şi, tot prin neprezentare, vor ajunge să conducă ţara penali cu pretenţii de doctori docenţi şi apucături de mafie siciliană.

Citit 1045 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2016 19:47

4 comentarii

 • postat de sper
  Marți, 04 Octombrie 2016 18:21
  89.136.187.***
  corina, tu faci acelasi lucru pe care il fac si postacii, iti expui parerea. te rog sa spui cite luari de pozitie ai luat "in strada" pentru toate nenorocirile pe care le spui in articole.....pina la urma si o reactie impotriva nebuniei ce ne conduce s e postata intr-un articol de ziar e mai mult decit nimic..... poate ne revansam la vot si-i detronam pe baroni si slugile lor.....eu sper.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Să stăm strâmb dar să judecăm drept
  Marți, 04 Octombrie 2016 13:23
  5.2.205.***
  1) Şi care ar fi acel candidat? Unul/unii care vine/vin iar să ne salveze?
  2) Piata muncii a fost cândva foarte generoasă, creată de pensionarii pe care acum îi urăşti atât de tare. Cine a distrus piaţa muncii? Nu cumva cei atât de radicali ca tine? Cine a distrus întreprinderile sau le-a vândut pe comisioane/mită atât în est cât şi în vest? Se ocupă acum DNA-ul de ei dar cred că e prea târziu. Şi ei nu sunt pensionari. Ca şi în legătură cu viaţa: mortul de la groapă nu se mai întoarce.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 04 Octombrie 2016 09:35
  5.13.183.***
  Ideal ar fi sa ne unim sa votam un candidat care ar da peste cap planurile cancerelor rosii si portocalii mai nou verzi muscatel! CAND? CINE?
  Parerea mea pensionarii ar trebui sa li se anuleze dreptul la vot! Odata ce nu mai actionezi in piata muncii si felul in care percepi realitatea incepe sa se estompeze cum poti lua o decizie aiurea ce afecteaza viata unor tineri sau muncitori pe 5 ANI???!!! Aceeasi situatie si pentru Romanii ce au parasit tara mai mult de 12 luni consecutiv, nu mai au voie sa participle la actul de vot, atat timp cat nu mai au pulsul realitatii
  din tara LA ZI, iar presa... este controlabila, santajabila si... JALNICA 80% in colonia Romania!
  5
  3
  Raportează
 • postat de La o privire atentă
  Marți, 04 Octombrie 2016 07:01
  89.136.231.***
  ,,Colectiv'' a fost provocat de unii si au platit altii. Pentru ca acei ,,unii'' au vrut sa plece ,,altii'' cand, de fapt, corupția era și este, in aceeasi masură, și la ei. De aia nu mai ies în stradă nici măcar cei care au ieșit în noiembrie, 2015, pentru că și-au dat seama că au fost manipulați în mod ordinar. Au spus-o chiar unii dintre ei la puțin timp după schimbările produse. Atenție, însă! Acum, unii care spun că vin cu oameni noi, vin cu eșalonul doi (chiar dacă sunt din partide înființate recent sau rezultate din fuziuni).
  2
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.