Durere şi lacrimi, într-un film al neputinţei

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Tragedie fără margini pentru sute de familii din judeţul Galaţi. Sute de case au fost inundate de ape, iar agoniseala oamenilor a fost distrusă. Peste 1.000 de persoane au rămas fără documente, medicamente, haine şi bunurile din imobile, după ce au fost evacuate din calea apelor. Mulţi s-au adăpostit pe la rude sau vecini, alţii au fost nevoiţi să doarmă în sălile de sport puse la dispoziţie de primării. Încă din prima seară au început să vină şi ajutoarele pentru cei care dormeau în sălile de sport, ajutoare oferite de Crucea Roşie şi de biserici.

Povestea din 12 octombrie 2016 este identică cu aceea din septembrie 2013, doar că acum situaţia este mult mai dramatică. Singura parte bună în tragedia de anul acesta, spre deosebire de cea din 2013, este faptul că apele nu au luat nicio viaţă. În rest, totul este un film mult prea dramatic. Şi spune asta un om care nu a fost implicat direct, nu a avut rude implicate direct, nu a pierdut nimic şi pe nimeni, ci doar a fost şi a consemnat ce se întâmplă acolo, atât în 2013, cât şi în 2016.

Atunci, timp de o săptămână, zi de zi, am mers în judeţ şi am stat de vorbă cu oamenii. Lacrimi, durere, păreri de rău, acuzaţii şi rugăminţi fierbinţi către autorităţi şi către divinitate. Aceeaşi poveste am trăit-o şi acum, după trei ani şi o lună. Unii dintre cei cu care am stat de vorbă acum au fost afectaţi şi în 2013 de inundaţii. Deşi şi-au văzut agoniseală distrusă, oamenii au găsit puterea să meargă mai departe. Şi-au curăţat casele de nămol, au stat luni de zile în containerele puse la dispoziţie de autorităţi, au muncit şi şi-au refăcut viaţa. Au crezut că aceea este cea mai grea încercare a lor. Viaţa şi natura le-au demonstrat însă altceva.

Scenaristul celor două episoade de inundaţii din judeţul Galaţi pare să aibă un umor mult prea negru. A copiat povestea din 2013, a schimbat doar câteva personaje şi data şi a produs un nou film al neputinţei.

Acum, când viiturile i-au lovit din nou, lacrimile din ochii localnicilor din Pechea şi Slobozia Conachi, cele mai afectate comune, curg necontenit din ochii deja obosiţi şi arată deznădejdea din sufletele lor. Toţi mărturisesc că nu mai au putere să o ia, din nou, de la capăt. Şi, cu toate acestea, vor fi nevoiţi să o facă. Dacă nu pentru ei, măcar pentru copiii şi nepoţii lor.

Până îşi vor găsi însă puterea de a o lua de la zero, îşi plâng durerea şi imploră Divinitatea să oprească ploile. Rugăciunile par să fie singura lor alinare.

În unele cazuri, deloc puţine, durerea se transformă în mânie, care se revarsă, precum apele care le-au invadat casele, spre autorităţi. Primarii, Guvernul, miniştrii, toţi sunt vinovaţi, deopotrivă, din punctul lor de vedere. Supărarea le trece parcă atunci când văd totuşi că edilii de la ei din comunitate fac tot ce le stă în putinţă să le întindă o mână de ajutor. Nu la fel se poate spune însă de mânia îndreaptată către guvernanţi. Şi parcă ea devină şi mai crâncenă atunci când aud că doar Guvernul, care nu le-a văzut povestea decât la televizor, le poate da un ajutor financiar consistent pentru a-şi reface casele. Astfel, mânia şi durerea îşi dau mâna şi fac totul mult mai tragic. Şi cum ar putea fi altfel, în condiţiile în care peste tot unde te uiţi vezi doar apă.        

Citit 2034 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2016 17:27

5 comentarii

 • postat de Iancu din Hunedoara
  Vineri, 14 Octombrie 2016 14:51
  91.208.234.***
  @Gopo, in viziunea ta ca sa fie toata lumea multumita ce-ar trebui sa facem?
  Sa daramam bisericile si catedralele care se construiesc numai asa ca ne e ciuda?
  Sau sa-l punem pe Patriarh prim ministru ca sa rezolve problemele?
  Nu stiu cum se face, dar biserica e un foarte bun administrator.
  Lacasele de cult se refac, se construiesc si altele noi, curtile bisericilor sunt adevarate parcuri, averile bisericii nu se devalizeaza, padurile bisericii nu se taie, si in general averea bisericii e bine chivernisita.
  Sa nu spuna cineva ca pentru diguri drumuri spitale si alte investitii de infrastructura nu sunt bani.
  Sunt, dar se sifoneaza!
  Cat e absorbtia de fonduri europene??? A... de acolo se fura mai greu...
  2
  1
  Raportează
 • postat de gopo
  Vineri, 14 Octombrie 2016 12:19
  82.208.137.***
  Toata compasiunea pentru cei care sunt in necaz. In 2005 mi-am vazut casa inundata in orasul Galati iar casa bunicilor a fost distrusa de apa la Nanesti. Urmatorii 10 ani am muncit din greu trei familii ca sa refacem casele si mobilierul. Stim ca nu ne putem astepta la minuni din partea autoritatilor, traim in plin Ev Mediu, plin de obscurantism, un preot este mult mai bine platit si apreciat decat un inginer, muncitorii tineri si bine instruiti au fost goniti din tara, se ridica biserici si catedrale, iar de baraje, diguri si canale de irigatii auzim doar cand se intampla nenorociri si atat.
  1
  8
  Raportează
 • postat de galatean pur
  Vineri, 14 Octombrie 2016 11:01
  5.13.175.***
  Primarii ca primarii , dar alesii lor in parlamentul ROMANIEI ce au facut ? Eu cred ca aici este o treaba care ii depaseste pe primari ,nu numai ei trebuie sa depuna eforturi pentru rezolvarea acestor inundatii ,cei care ii reprezinta in parlament au mult mai multe pirghii de a cere guvernului sa actioneze .Vin noi alegeri parlamentare .Aveti grija pe cine votati sa va reprezinte greutatile si rezolvarea lor .
  0
  5
  Raportează
 • postat de Geanina
  Vineri, 14 Octombrie 2016 10:21
  81.12.149.***
  Toate astea pentru faptul ca pur si simplu am uitat sa muncim si sa fim oameni.
  De cand POLITICA a confundat interesul national cu interesul personal sau de grup, Romania s-a dus la vale.
  Trebuie sa luam taurul de coarne si sa scapam odata de partidele mafioate cu tot cu oamenii acestora si sa le inlocuim cu alte personaje de calitate.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Ciprian Albert
  Vineri, 14 Octombrie 2016 07:49
  5.13.155.***
  Dupa ce a fost in 2013 ce masuri s-au luat si cum s-au mobilizat satenii?
  Au iesit sa planteze perdele de copaci pe versantii dealurilor?
  Au iesit sa curete si sa adanceasca santurile de drenare din sat?
  Au iesit la curatarea albiei raurilor ?
  Au trecut trei ani nu trei zile. Ce s-a intamplat in acest rastimp?
  Primarii au facut tot ce le-a stat in putinta pentru repararea amenajarilor hidrografice distruse anterior? Au facut demersuri la guvern pentru a fi ajutati?
  Au accesat fonduri europene pentru amenajari, pentru diguri de protectie, pentru regilarizarea retelei de saururi de drenare din comune?
  Au inceput comstrucia de diguri?
  Au achizitionat motopompe care sa ajute la evacuarea apei in zonele unde pantele nu sunt suficiente?
  Ce au promis primarii la alegerile din primavara?
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.