Politicienii Galaţiului, curaţi ca lacrima

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Inundaţiile din 12 octombrie 2016, când peste 1.200 de oameni au fost evacuaţi, iar peste 700 de imobile au fost distruse de ape, ne-au arătat, încă o dată, ce sistem murdar avem. De obicei, inundaţiile reprezentau un bun prilej pentru oficialii de la Bucureşti să vină în teritoriu. Boc, Băsescu, Tăriceanu,  Blaga, Ponta şi mulţi alţii au venit prin judeţul nostru la inundaţiile din anii trecuţi să vadă ce s-a întâmplat şi să dispună măsuri. E adevărat că au făcut baie de mulţime, au câştigat admiratori şi electorat, şi-au făcut imagine pe seama tragediilor oamenilor, dar măcar au mers acolo unde a venit potopul. Au dat indicaţii după ce au văzut, cu ochii lor, cu ce se confruntă oamenii.

Anul acesta inundaţiile au produs pagube mult mai mari faţă de cele din 2013, când s-au perindat prin judeţul nostru zeci de oficiali. Cu toate acestea, singurul oficial venit în judeţul Galaţi, şi asta la vreo cinci zile după producerea tragediei, a fost un secretar de stat, doctorul Raed Arafat.

În rest, toţi s-au mulţumit să vorbească la televizor despre inundaţii şi despre tragedie. Nu au vrut să îşi facă nici campanie, nici imagine şi nu sunt nici adepţii băilor de mulţime. Pentru asta, jos pălăria. Problema apare însă atunci când un ministru apare la televizor şi vorbeşte despre lucruri total străine şi neadevărate. Asta s-a întâmplat cu ministrul de interne, Dragoş Tudorache, care a declarat că "în mare parte casele afectate acum de inundaţii au fost construite pe aceleaşi amplasamente precum cele afectate acum trei ani. Asta în ciuda recomandărilor foarte clare făcute, la acel moment, către primaria locală să nu se mai emită autorizaţii în aceleaşi amplasamente, tocmai pentru că exista pericolul unor astfel de inundaţii."

Domnul ministru nu ştie însă că, după inundaţiile din 2013, multe dintre casele afectate de ape au fost doar reparate şi nu reconstruite. Aşadar, problema anchetei deschise de ministrul de interne va rămâne, repede, fără obiect. Dacă ar fi venit însă în teritoriu şi ar fi stat de vorbă cu oamenii, ar fi aflat acest lucru. Ba mai mult, ar fi aflat de la cei năpăstuiţi că problema lor cea mare este că lipsesc cu desăvârşire îndiguirile şi rigolele pentru evacuarea apelor. Asta ar fi trebuit, de fapt, să devină subiectul anchetei şi nu autorizaţiile emise de primari.

Dacă ar fi fost carevacurios şi ar fi venit în judeţ, ar fi aflat că la Cudalbi, de exemplu, localitate grav afectată în 2013 de inundaţii, nu au mai fost probleme anul acesta, deşi şi acolo a plouat la fel de tare ca şi în celelalte comune. Dar, primarul de acolo a învăţat ceva după inundaţiile din 2013 şi a pus mâna la treabă. Din păcate, alţii nu au învăţat din experienţa de atunci şi au păţit-o din nou. Şi asta pe spatele oamenilor din localităţile pe care le conduc.

Poate domnul ministru, de acolo de la el din birou, va afla, într-un final, şi despre aceste aspecte şi va demara o anchetă cu privire la ele. Poate aşa află şi oamenii, care s-au trezit pentru a doua oară cu apa în case, cine este vinovat pentru ceea ce au păţit. Iar când va fi aflat acest răspuns este posibil să auzim şi noi de un dosar penal pentru politicienii din judeţul nostru, care până acum cel puţin, au fost curaţi ca lacrima.

Citit 962 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2016 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.