De ce eşti ipocrit, domnu' candidat?

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

„Cum adică Primăria nu are locuinţe sociale să închirieze, când s-a spus că s-au făcut peste 1.200?!”, se minuna, ieri dimineaţă, o gălăţeancă venită cu jalba la ziar. „S-au făcut, doamnă, dar pe hârtie”, i-am explicat, uşor jenată. Că în primul cartier social s-au construit doar 529 din cele 756 care trebuiau ridicate, dar nici ele nu pot fi date încă în folosinţă, iar construcţia celorlalte 456 de apartamente n-a început şi probabil nici nu va mai începe vreodată…

Realist vorbind, pe gălăţeanca în cauză n-ar fi trebuit s-o mai frământe griji locative. Aşteaptă din 2002, de când şi-a depus dosarul pentru o locuinţă la Primărie să primească un acoperiş deasupra capului şi, în sfârşit, în primăvară a primit! În Micro 17. Da, fix în acel campus social care ar fi trebuit să fie gata, hăt!, în august anul trecut, dar nu e locuibil nici acum. Aşa că stă, în continuare, cu soţul şi cei doi copii, într-o cămăruţă din casa soacrei, care, la rându-i, stă cu bărbatul în cealaltă încăpere a casei. Şi cu toţii se întreabă dacă ar trebui să ia lemne mai multe, să le ajungă să-ncălzească două camere la iarnă.

Dar, nu-i aşa, locuinţă socială are! Aşa cum are şi Galaţiul un Parc Industrial. De ce mi-a venit în minte? Pentru că taman luni seară, într-o emisiune preelectorală, un candidat la parlamentare înfiera cu mânie proletară jalea din Parcul Industrial şi cheltuielile mari decontate de la bugetul local, pentru pierderile induse de sistemul centralizat de apă caldă şi căldură. Politicianul spunea cu multă convingere că, în loc să dea banii pe pierderile unui sistem păgubos, mai degrabă ar fi investit în hale în Parcul Industrial, şi le-ar fi pus la dispoziţie start-up-urilor, adică afacerilor la început de drum. Iar Parcul Industrial n-ar fi stat pustiu, în bătaia vânturilor, ci ar fi creat locuri de muncă.

Câtă dreptate avea! Păcat că n-a făcut cum zice acum pe vremea când făcea parte din administraţia care a construit prost, scump şi păgubos Parcul Industrial. Fireşte, pe atunci era la un alt partid decât acum. Şi ştiţi ce e ciudat? Că nici nu părea să-şi amintească asta! Nici usturoi nu mâncase, nici gura nu-i mirosea.

Fireşte, nu e prima dată când un politician-candidat se comportă ca şi când, până să devină candidat şi să dea pe-afară de soluţii şi proiecte salvatoare pentru oraş şi judeţ, n-ar fi trăit în Galaţi! N-ar fi văzut mizeria, sărăcia, disperarea oamenilor! Şi, mai grav, n-ar fi fost părtaş, el însuşi sau partidul pe care îl reprezintă, la căderea liberă a Galaţiului! Şi mimează atât de candid implicarea şi uimirea, de parcă toţi am fi ieşit din maşina de spălat creiere şi am fi trecut şi pe la storcător, să nu rămânem cu ceva amintiri sau idei preconcepute.

Ipocrizie? Fariseism? Duplicitate? Nici nu ştiu ce cuvânt s-ar potrivit mai bine pentru o asemenea atitudine.

Şi mă întorc la gălăţeanca de venise cu necazul la ziar şi la dilema ei: „Păi, şi atunci de ce s-a spus că sunt peste 1.200 de locuinţe?”. „Pentru că era campanie electorală”, mi-a venit răspunsul pe buze. „Şi acum cine suferă?” - „Cei care au crezut şi i-au votat!”, i-am spus, luându-ne la revedere. Ea, cu dilema ei, eu, cu a mea: „De ce eşti ipocrit, domnu’ candidat?”.

Citit 2639 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2016 18:31

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 09 Noiembrie 2016 22:59
  5.13.179.***
  Nu ai voie sa postezi pe usile blocului NICI UN FEL DE RECLAMA DE ORICE FEL.. fara autorizarea asociatiei de locatari!
  Eu nu vreau sa vad chipiri dizgratioase de nici un fel, ma dezgusta rosul, protocaliul si ALDE alti hoti! Cand ma gandesc la cat s-a furat in tara
  asta si cat rau se face in continuarea... locul cu verdeata pentru acesti monstri este o pedeapsa mult prea usoara!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Siluan
  Miercuri, 09 Noiembrie 2016 19:30
  213.233.85.***
  Il rugam pe aceasta cale pe Cristian Dima sa nu-si mai trimita lipitorii de afise sa lipeasca afise autocolante pe usile de intrare in blocuri.
  Una la mana ca nu plateste el femeia de servici sa le racaie si doi la mana daca vrem sa-i vedem fata facem o plimbare pana la ultimul leu . nu e nevoie sa se deplaseze personal la noi.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara
  Miercuri, 09 Noiembrie 2016 15:45
  91.208.234.***
  Stimata doamna,
  Cum puteti scrie asa ceva in conditiile in care ziarul la care scrieti le permite respectivilor candidati sa-si faca reclama preelectorala?
  Din cate stiu nu va obliga nimeni sa acceptati publicitatea electorala.
  Sau daca va obliga, atunci puneti un disclamer la sfarsitul articolului in care sa scrieti "suntem obligati sa-l lasam pe X sa-si faca publicitate preelectorala"
  "P" ul ala de la sfarsit nu e suficient. Acel P atesta doar ca acel articol e articol publicitar (adica cineva a platit ca sa fie pus acolo).
  0
  1
  Raportează
 • postat de poate a inceput sa ne placa sa fim fraieriti cu vorbe mari din 4 in 4 ani
  Miercuri, 09 Noiembrie 2016 15:38
  89.136.187.***
  pina cind "promisiunea" din campania electorala nu v-a fi considerata "inselaciune pentru dobindire de foloase necuvenite"daca nu se materializeaza, adica obtinerea de functii si salarii ce urmeaza dupa ce-i ales, si pedepsita ca atare cu puscarie ca orice excrocherie ordinara noi vom considera ca-i normal sa fim mintiti in campanii de dragul votului pe ideea "asa se face, asa-i de cind lumea". poate a inceput sa ne si placa.....
  0
  6
  Raportează
 • postat de O gălățeanca
  Miercuri, 09 Noiembrie 2016 09:16
  89.136.7.***
  Suntem conduși de niște mitomani si cleptomani cronici!!!!!Cica sunt la nivelul orașului 4200 de unități locative din fondul locativ al Primăriei!Cu sau fără cele 1200 de pe hârtie?????Cum doamne Iartă-mă sa lași tu un chiriaș sa ajungă cu datorii de sute de milioane la chirie(bani pe care ii pierzi ca ăla nu are de unde sa ți-i dea),îl evacueze in instanta(alți bani cheltuiți),faci reparații in casa respectiva ca pe ăla l-a durut in dos(altivreo 500 milioane lei vechi).......de unde atâția bani mai neică?????Daca stai sa le aduni ajungi pe la vreun miliard,pt o singura casa,dar ce contează.....are primăria bani(de aruncat aiurea).Doamne,da-le minte multora(cadou de Crăciun )......iar celorlalți răbdare si putere,ca mai avem de înghițit multe rahaturi!!!!
  0
  8
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 09 Noiembrie 2016 01:57
  5.13.151.***
  Ce-ar fi sa platim si noi dupa realizari taxe si impozite nu? Pai din 200.000 de galateni ramasi in catunul moribund, din 2017 vor plati impozite si taxe DUPA REALIZARI, diferenta vazandu-se in buzunarul lor (gen reclama de clatit creierul) in anul celalalt! Pana atunci sa plateasca alesii si culesii din banii subtilizati, furati, confiscate si bunurile ANAF ciupite ca de obicei... (gen hainele de blana si pantofii de piele burdusite stim noi cui de acum 3-4 ani). Nu aveam noi tunuri la Marasesti si Oituz, cate tunuri financiare se dau si s-au dat in tarisoara asta dezosata systematic de 26 de ani! Noroc ca sunt multi acvaristi in oras! Altfel se punea lacatul DEMULT!
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.