Zăpezile de altădată

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
2 comentarii

Iarna este, ca întotdeauna, un examen greu pentru autorităţi. Ultimul primar din vremea comunistă, Ion Caranghel, îmi povestea despre emoţiile iscate de primii fulgi, dar şi de frica de Partid. Şi acum, ar putea fi ocazia nu numai de a-i demite pe incopetenţi - cazul prefectului de Giurgiu, cel de la RADET şi unii directori, ci poate şi… oportunitatea de a schimba câţiva prefecţi moşteniţi de la tehnocraţi.
Iadul alb a anulat 48 de trenuri şi a blocat multe drumuri din ţară, o femeie a născut într-o şenilată. Gaze şi electricitate, întrerupte. Galaţiul, izolat de Brăila şi de Dobrogea, drumuri judeţene închise. Pentru Guvern şi administraţiile locale, e o ocazie de a arăta ce nu pot.
Galaţiul, cel puţin, are tradiţia izolării. Am găsit în cartea „The Blue Beast”, de Johnatan Walker, istoric important, povestea iernilor copilăriei uneia dintre eroinele importante ale cărţii biografice, Vinifred Youell, iubita şefului Statului Major britanic în Franţa Primului Război Mondial. Soră mai mare a celebrei frumuseţi Sybille Youell (căsătorită apoi Chrissovreloni, prietena Reginei Maria). Oraşul care te vrăjea vara cu mirosul salcâmului şi teiului înflorit, cu promenade ale trăsurilor cu domnişoare în ţinute pariziene, dar unde oamenii mai apelau la leacuri băbeşti şi „călcatul” ursului, era izolat odată cu căderea iernii! Viermuind de străini, în „cel mai mare port al Dunării şi poarta de acces spre Marea  Neagră” „viaţa socială a oraşului era dictată de climatul său. Iernile în Galaţi  erau dure, iar atunci când venea zăpada, aceasta era dusă peste câmpii de vântul amar dinspre est, numit „viscol””. Şi încă era bine în oraş, faţă de zona rurală, îngheţată din noiembrie până în februarie! Cândva, într-o iarnă de sfârşit de secol XIX, Marina Regală britanică încerca în zadar să bombardeze Dunărea la Galaţi, îngheţată bocnă…
Ce ne mai izolează acum? Un raport Henry Jackson Society, publicat ieri de presa străină, compară intervenţia politicului în justiţie cu aceea din perioada comunistă!        

Citit 1727 ori Ultima modificare Duminică, 08 Ianuarie 2017 15:26

2 comentarii

 • postat de valll Luni, 09 Ianuarie 2017 16:20 109.102.131.*** Link la comentariu
  0
  1

  Domnule Cilinca, printre parfumuri de tei si de salcam si istorii cu doamne si domnite, tunuri britanice luptand cu Dunarea inghetata, primari comunisti si iernile crunte de altadata, strecurati cu maiestrie sugestii, denaturari, dezinformari...
  Demiterile e care amintiti (poate casa ne pregatim pentru altele ce urmeaza) unt cam pripite si e clar ca iarna grea e un pretext pentru a-i radia pe unii, ca sa incapa clientele si sa ne aratam mana forte.In realitate, e mult sonor si putina treaba.
  Lasati-o cu 'traditia izolarii" pe care ar avea-o Galatiul si cu poeticul "iad alb". In fiecare an am avut episoade asemanatoare, iar in judetul Galati au fost numai "guverne" PSD si n-au gasit inca o solutie acceptabila pentru a rezista bine "iadului alb".
  M-ar fi imbatat parfumul istoriei daca in final nu aparea acea "informatie" tocmai buna sa justifice demersul penibil al lui Ciorbea si proiectata lege a amnistiei.
  Dezinformati.. Raportul Henry Jackson Society nu este unul oficial, impotriva Justitiei, face parte dintr-o campanie de lobby, comandata in favoarea lui Dan Adamescu si a fiului Alexander, in Anglia. E condusa de un specialist in asemenea campanii, Davd Clark, angajt de familie. Poate ca Dan Adamescu e nevinovat, familia indreptatita sa-l apere. Dar prilejul e folosit cu rea credinta, am scris mai sus de cine si de ce.

  Raportează
 • postat de crystal Luni, 09 Ianuarie 2017 06:10 95.76.32.*** Link la comentariu
  0
  6

  De ce nu ne mira ce scrie presa straina de romania ? Pentru ca au dreptate si chiar publica niste articole cu niste dezvaluiri pe care nicio televiziune si nicun ziar din romania nu le face sau nu are acces la ele. Si vorbim de ziare de prestigiu cum ar fi The Guardian .
  Poate nu stiati dar turistii straini cand aleg ca destinatie romania ei sunt avertizati la agentii, romania e comparata cu o tara din africa. Avertizarea consta in risc de boli infectioase, hepatita, hoti de posete si coruptie.
  Unii romani din afara ascund faptul ca sunt romani, de frica sau de rusine.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.