Moldova, revăzută şi adăugită

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cum, în materie de diplomaţie, „coincidenţele” nu sunt deloc întâmplătoare, poate că nu este lipsit de relevanţă că Vladimir Putin, avându-l drept oaspete pe noul preşedinte de pe peste Prut, Igor Dodon, i-a oferit acestuia drept suvenir o hartă a… Moldovei „istorice”. Pasiunea Moscovei pentru istorie este însă îngrijorătoare, mai ales că, de la o vreme, nu lipseşte nici zelul Kremlinului în materie de schimbare a frontierelor.

Maniera lui Putin de a se juca cu hărţile este, poate, un mod de "a arăta pisica” Bucureştiului. Igor Dodon este omul Moscovei şi nu este un secret că eşecul forţelor pro-europene de la Chişninău au adus, dintr-o lovitură, zonele de influenţă ale Rusiei la frontierele României. Iar apropourile contrafactuale ale lui Dodon, privind posibilitatea unei „Moldove întregite”, dacă Imperiul Ţarist nu s-ar fi oprit la Prut, în 1812, ar putea tot atât de bine să vină şi de la Kremlin.

Pentru a respecta adevărul istoric, însă, ar trebui să amintim că Rusia, învingătoare atunci în războiul cu turcii, poftea la toată Moldova, ba chiar şi la Ţara Românească. Puţin a lipsit ca „visul” lui Dodon să nu devină realitate şi, la vremea respectivă, doar iminenţa campaniei lui Napoleon a făcut ca planul „întregitor” al Moscovei să nu se împlinească. Rusia şi-a redus, apoi, treptat, pretenţiile, până s-a mulţumit „doar” cu teritoriul dintre Prut şi Nistru.

Desigur, pentru Dodon şi Putin nu contează prea mult nici actul unirii din 1918, nici mişelia Pactului Ribbentrop-Molotov. Ce putem spune cu certitudine este că Putin îşi doreşte refacerea sferelor de influenţă geopolitică ale Moscovei, aşa cum erau ele în perioada sovietică. Iar Rusia va profita de prezenţa lui Igor Dodon nu doar pentru a-şi consolida controlul asupra Republicii Moldova, ci şi pentru a-şi proiecta puterea şi peste frontierele acesteia. Iar dacă este să privim în istorie, gurile Dunării, de exemplu, au fost constant foarte „apetisante” pentru Rusia. Iar când alianţele occidentale - fie că vorbim de NATO sau de UE - se clatină, ambiţiile Moscovei tind să devină tot mai mari. Şi cine ştie ce hartă sau pact secret o mai găsi Putin prin arhivele Kremlinului.

Citit 1548 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2017 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.