Vrem o ţară ca afară, dar ne purtăm ca-n grotă

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

„Vrem o ţară ca afară” este unul dintre sloganurile preferate de români. Ca idee, nu sună rău deloc. Mai rămâne însă să şi învăţăm să ne comportăm ca afară. Şi asta pentru că orice schimbare am solicita, ea trebuie să înceapă de la noi, cetăţenii de rând. Mai greu însă cu acest aspect.

De vreo cinci ani locuiesc în zona Doja. Municipalitatea, recunosc, nu îmi aduc aminte cine era la conducere pe vremea aceea, a  amenajat, cu platformă betonată şi multe containere de plastic, zona pentru aruncat gunoiul menajer. Pentru o perioadă, am avut şi containere de aruncat selectiv gunoiul. După ce au fost incendiate de vreo patru sau cinci ori, au fost luate definitiv de acolo.

Cu toate că locul pentru gunoi este mare şi este accesibil tuturor celor din zonă, unii evită sistematic să ajungă în acest loc. Motivul nu este legat de niciun motiv la care s-ar putea gândi un cetăţean responsabil. Este vorba despre comoditatea unora, a căror educaţie lasă foarte mult de dorit. Aceste specimene îşi aruncă punga cu gunoi în tronsonul blocului sau o lasă, pur şi simplu, undeva în drumul spre ghenă. Păi ce, plătesc oamenii şi femeie de serviciu şi taxă de habitat, aşa că îşi permit, nu-i aşa, să arunce gunoiul unde doresc. La nesimţirea lor contribuie şi câinii vagabonzi din zonă, care, curioşi şi flămânzi, trag de pungile de gunoi şi împrăştie totul în căutarea bunătăţilor aruncate. Iar noi, ceilalţi, trebuie să suportăm mizeria şi mirosul deloc plăcut, mai ales vara.

Cam la fel de educaţi sunt şi cetăţenii care aruncă, pe stradă, sticlele de suc, şerveţelele folosite, ambalajele sau orice alt lucru devenit nefolositor. Mi s-a întâmplat să atrag atenţia cuiva că a aruncat o hârtie pe stradă, iar răspunsul a fost sec: „Ecosalul este plătit şi din banii mei”.

Da, Ecosalul este un serviciu public de curăţenie, dar asta nu înseamnă că noi, cetăţenii plătitori de taxe şi impozite, trebuie să ne batem joc de mediul în care trăim.  

Aşadar, atâta timp cât avem printre noi cetăţeni care se comportă ca în grotă, ţara "ca afară" rămâne un mit, iar pedepsele, prevăzute, de altfel, în lege, doar materie obligatorie pentru cei care doresc să devină poliţişti locali.

Citit 2205 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2017 17:37

3 comentarii

 • postat de Gica fara frica!
  Duminică, 12 Februarie 2017 16:48
  5.13.247.***
  De acord ! Dar politica se face cu caractere nu cu specialisti !
  0
  0
  Raportează
 • postat de crystal
  Sâmbătă, 11 Februarie 2017 20:49
  95.76.32.***
  Astfel de lucruri nu vor dispare prea curand si sunt caracteristice tarilor subdezvoltate si corupte. Ia mareste nivelul de trai al romanului si o sa vezi ca astea or sa dispara cu timpul. E bun si un articol de acest gen din cand in cand dar massmedia ar trebui sa isi focuseze resursele pe lupta anticoruptie si antisfidare ,sa fie mai multe articole despre administratia orasului, cat de sfidatoare este ori cat de transparenta este ori cat de neroada este cu voi ziaristii cand le bagati microfonul in fata pe holuri...Abia cand v-a scade nivelul coruptiei si va creste nivelul de trai atunci va creste si gradul de civilizatie. Dar cand toti pusi in fruntea orasului sau a tarii fura cu stiloul milioane de euro si sfideaza milioane de oameni, ce exemplu sa dea ?
  1
  7
  Raportează
 • postat de GeorgiaN
  Sâmbătă, 11 Februarie 2017 00:42
  95.76.36.***
  Când vezi chiar lucrătorul de la Ecosal (care se află deja în afara programului, dar îl trăda echipamentul de protecție) aruncând petul în iarbă, parcă nu mai ai cuvinte. Replica lui, când l-am apostrofat, a fost de-a dreptul deplasată. ”Oricum tot eu fac curat”...
  2
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.