Nu-ţi pune mintea cu nebunul!

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Stau pe culoar, în picioare, şi mă uit cu jind la călătorii care au prins locuri în cuşete. Ca să treacă mai uşor orele pe care le am de petrecut aşa, intru în vorbă cu un student buzoian, care-mi spune că locuieşte la ţară. Din preajmă, se bagă în vorbă şi un instalator; vrea să spună ceva, că în curând, la Ploieşti, o să coboare.

Studentul, uitându-se lung la mine: „Ia zi, ai fost la proteste? Da'… şi cum e? Că eu n-am fost. Şi nici nu mă duc. Lasă-mă, nene, că-s în sesiune. Când am liber, mă duc la mine acasă. Da' de dat s-a dat? Nu? Că io stau în Regie, la cămin, şi la mine acolo aşa am auzit, că s-ar fi dat nişte bani. La Cotroceni? Uite că nu ştiu. Atâta am auzit, că undeva se dădea ceva. Ei, mie nici nu-mi trebuie. Mă duc acasă. Mama e infirmieră, are salar frumos. A dat când s-a angajat, dar şi-a scos pârleala repede. Tata munceşte… Mai pun şi eu mâna. Ştii vorba aia, eu când dorm, dorm, dar şi când m-apuc de muncă…!”

Instalatorul: „Da' ce vrea ăştia, dom' le? Cu corupţia? Că doar şi dacă ar fura, tot de la ei fură, de la stat. Nu ia de la mine, că mie salariul mi-l dă direct patronul. Să steie ei în ger, acolo. Eu muncesc, îs obosit, mă duc acasă. Eu cât muncesc, am, nu tre' să-mi dea ei mie. Care cine ştie ce fac ei acolo…”.

Îi ascult şi îmi dau seama că, până să îmi vină şi mie rândul să vorbesc, trebuie să aleg: ori dau din cap mecanic şi îi aprob – şi vegetez liniştit până la Galaţi - ori încerc să lămuresc problema. Şi bineînţeles că nu mă rabdă: "Oameni buni, spun, să protestezi împotriva corupţiei nu-i o treabă rea. Păi, banii ăia de la stat sunt şi ai voştri. Şi în loc să se ducă pe autostrăzi, pe spitale, pe investiţii care să-i facă pe tinerii plecaţi să revină în ţară, merg, pe sprânceană, în buzunarele unor şmecheri. Nici noi şi nici copiii noştri n-o să avem viitor aici, dacă închidem ochii la furt, indiferent cine fură, din ce partid, instituţie şi aşa mai departe".

Iar oamenii, cuminţi, ca la un semn, se uită la mine, încep să dea mecanic din cap şi să mă aprobe. Păi ce să faci! Te pui cu nebunul?

Citit 1690 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2017 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.