Gălăţene, tu ai pune mâna pe mătură?

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În Galaţi, se vorbeşte despre curăţenia de primăvară de câteva săptămâni bune. Cei de la Ecosal se pregătesc cu strategii, dar şi cu mături, saci, oameni, fie ei angajaţi cu normă întreagă ori zilieri, în timp ce oamenii stau la balcon şi aşteaptă. Din când în când, prin faţa blocului mai dă cu mătura femeia de serviciu, plătită din banii asociaţiei, dar o face superficial şi cu delăsare, de mai bine nu ar da deloc. Întrebarea mea este: noi când facem curăţenie? 

Sunt complet de acord cu faptul că, atât timp cât plătim taxe, impozite, taxe de habitat, bani care se duc, într-un fel sau altul, către societăţi care au ca îndatorire "gospodărirea urbană", trebuie să vină alţii să ne facă curăţenie, dar sunt şi de părere că, aşa cum cei care stau la case pot să iasă, măcar o dată pe săptămână sau măcar la începutul primăverii să dea cu mătura în faţa porţii, să strângă crengile căzute pe trotuarul din faţa curţii, să tundă iarba din mica grădină de la stradă, fără să se plângă, aşa pot face şi cei de la bloc. 

Şi, dacă ne gândim că într-un bloc nu stau doi oameni, ci în jur de 20 de familii (într-un imobil cu patru etaje), treaba ar merge şi repede, şi bine. Şi ar fi şi o bună ocazie de socializare, dat fiind că, adesea, oamenii de la bloc nu îşi cunosc decât vecinul de alături, şi uneori nici pe acela.

Başca, acum câteva zile chiar mi-am surprins un vecin care, după ce a săpat grădina blocului, pentru a pune flori, a strâns toate crenguţele căzute, a dat cu mătura, a făcut curăţenie. Şi are, cred, peste 65 de ani. În faţa unui astfel de om nu pot spune decât "chapeau". Şi cred, cu tărie, că dacă ar fi avut ca ajutoare măcar alţi cinci locatari, deja zona din jurul blocului ar fi arătat mult mai bine. Nu de alta, dar îi tot aud pe unii şi pe alţii cum se plâng că angajaţii de la salubritate nu fac treabă bună, că dau cu mătura în "dorul lelii". Haideţi să dăm exemplu de spirit civic şi să ne curăţăm singuri măcar bucăţica în care trăim. Un pic de curăţenie de primăvară nu strică, nici în case, nici în faţa blocului, nici în suflete. Gălăţene, tu ai pune mâna pe mătură?        

Citit 2785 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2017 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.