Un eşec plătit scump

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

43.000 de medici români au solicitat actele necesare pentru a putea profesa în străinătate, începând cu anul 2017. Printre aceştia se află şi câteva sute de medici gălăţeni. În încercarea de a stopa sau măcar de a diminua acest exod, autorităţile şi-au anunţat intenţia de a oferi salarii record, pentru România, în ceea ce-i priveşte pe medicii rezidenţi. Totul este cuprins în proiectul Legii Salarizării, unde, spre exemplu, pentru un rezident de anul întâi leafa prevăzută este de 4.400 de lei, sumă căreia i se adaugă sporurile aferente.

De dragul demonstraţiei, vom face abstracţie de cât de realiste sunt astfel de promisiuni, având în vedere realităţile economice actuale, şi vom încerca să vedem cât de eficientă ar fi o astfel de măsură. Cel mai probabil, în cazul unei majorări radicale a salariilor, concurenţa la admitere la Medicină va fi şi mai mare decât în prezent, ceea ce va asigura studenţi şi, ulterior, medici de calitate. De asemenea, unii dintre actualii rezidenţi vor alege să rămână în ţară. Cu toate acestea, criza actuală va continua să existe, din moment ce fondul problemei nu este nici măcar atins.

Astfel, chiar şi o creştere salarială importantă se va dovedi a fi un eşec, din moment ce mulţi medici nu pleacă acum în principal din cauza salariilor. Atât timp cât criteriul politic va rămâne cel determinant în numirea directorilor de spitale, performanţa managerială a acestora va fi în continuare, cu mici excepţii, una mediocră, în cel mai bun caz. Iar o prestaţie slabă a managerului duce la acumularea de tensiuni şi de frustrări în rândul personalului medical, ceea ce se răsfrânge, de asemenea, în calitatea slabă a actului medical.

Cât timp condiţiile de lucru din spitale nu se vor îmbunătăţi, cât timp dotările cu aparatură medicală vor fi rămâne slabe spre inexistente, cât timp profesionalismul va fi sufocat de interesele politice, orice măsură de creştere a salariilor, cu scopul de a-i ţine pe medici în ţară, nu va fi decât un eşec scump plătit. De cine? Abia asta este singura chestiune clară: preţul, evident, va fi plătit, din bani publici, de noi toţi.

Citit 1992 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Martie 2017 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.