Un eşec plătit scump

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

43.000 de medici români au solicitat actele necesare pentru a putea profesa în străinătate, începând cu anul 2017. Printre aceştia se află şi câteva sute de medici gălăţeni. În încercarea de a stopa sau măcar de a diminua acest exod, autorităţile şi-au anunţat intenţia de a oferi salarii record, pentru România, în ceea ce-i priveşte pe medicii rezidenţi. Totul este cuprins în proiectul Legii Salarizării, unde, spre exemplu, pentru un rezident de anul întâi leafa prevăzută este de 4.400 de lei, sumă căreia i se adaugă sporurile aferente.

De dragul demonstraţiei, vom face abstracţie de cât de realiste sunt astfel de promisiuni, având în vedere realităţile economice actuale, şi vom încerca să vedem cât de eficientă ar fi o astfel de măsură. Cel mai probabil, în cazul unei majorări radicale a salariilor, concurenţa la admitere la Medicină va fi şi mai mare decât în prezent, ceea ce va asigura studenţi şi, ulterior, medici de calitate. De asemenea, unii dintre actualii rezidenţi vor alege să rămână în ţară. Cu toate acestea, criza actuală va continua să existe, din moment ce fondul problemei nu este nici măcar atins.

Astfel, chiar şi o creştere salarială importantă se va dovedi a fi un eşec, din moment ce mulţi medici nu pleacă acum în principal din cauza salariilor. Atât timp cât criteriul politic va rămâne cel determinant în numirea directorilor de spitale, performanţa managerială a acestora va fi în continuare, cu mici excepţii, una mediocră, în cel mai bun caz. Iar o prestaţie slabă a managerului duce la acumularea de tensiuni şi de frustrări în rândul personalului medical, ceea ce se răsfrânge, de asemenea, în calitatea slabă a actului medical.

Cât timp condiţiile de lucru din spitale nu se vor îmbunătăţi, cât timp dotările cu aparatură medicală vor fi rămâne slabe spre inexistente, cât timp profesionalismul va fi sufocat de interesele politice, orice măsură de creştere a salariilor, cu scopul de a-i ţine pe medici în ţară, nu va fi decât un eşec scump plătit. De cine? Abia asta este singura chestiune clară: preţul, evident, va fi plătit, din bani publici, de noi toţi.

Citit 1765 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Martie 2017 18:33

3 comentarii

 • postat de Contrez un bou Vineri, 17 Martie 2017 02:31 148.252.129.*** Link la comentariu
  3
  0

  Probabil ai si contribuit mult pentru plata studentilor in general, asa de ciudat suna cand o spune un frustat care nu ii mai ajunge bugetul din cauza ca studenti termina facultatea in Romania si apoi pleaca, dar sa sti mai netotule sau cine ai fi ca programul rabla tot din bani publici se plateste, locuinte ANL la fel, si nu beneficiaza toti de ele, iar daca copii fac facultatea cu bani de la buget, e ca merita si ca au invatat mult sa ajunga medici, din placere si nu din lacomie.

  Raportează
 • postat de crystal Joi, 16 Martie 2017 18:03 78.97.221.*** Link la comentariu
  2
  1

  care sunt capabili si au invatat cu adevarat pleaca afara sa profeseze, ca in Romania cu ce ?
  Cu dezinfectanti Hexipharma indoiti cu apa ? cu instrumentar din 1945 ?
  Redactorul sef de la Gazeta Sporturilor se intreba cum de 6 ani nimeni niciun specialist (avem specialisti ??) nu si-a dat seama ca dezinfectantii sunt apa chioara ? Asta denota cat de corupti si slab pregatiti STIINTIFIC suntem. Plus ca ordinele la spitale vin de sus asa ca daca un ministru le spune sa dea cu rahat pe pereti asa si vor face ca doar functiile vin de la partid nu pe criterii de competenta.
  Uite un motiv in plus al migratiei creierelor de elita.

  Raportează
 • postat de Plata cheltuielilor Joi, 16 Martie 2017 15:39 185.137.18.*** Link la comentariu
  1
  5

  Daca sunt atat de rele conditiile de lucru ale medicilor...de ce se mai lacomesc sa urmeze cariera de medic ?!
  In loc de o marire a salariilor (in scopul stavilirii ,,exodului'') , cea mai buna solutie ar fi obligarea la plata cheltuielilor facute ,,din bani publici, de noi toti'', in cazul refuzului de a practica profesia pentru care s-au pregatit, ca doar de asta i-a pregatit statul roman, ca sa beneficieze de pe urma pregatirii lor, societatea care le-a suportat cheltuielile ... sau nu e asa ?!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.