Profesorul, dacă-i bun, e prost plătit

Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Cu un aer uşor afectat, omniscient, îmi spunea cineva zilele trecute că "lasă, dom'le, că nici profesorii nu mai sunt chiar aşa prost plătiţi cum erau odată". Ce să zic… E drept că la salariu li s-au mai adăugat şi dascălilor nişte sume. Dar la fel de adevărat este că, dintre toate meseriile de pe lumea asta, profesor mi s-ar părea cel mai greu să fiu, în ziua de azi. Patalamaua o am, dar nu ea te face dascăl. Şi ştiu din experienţa mea de elev şi student că una e să-i înşiri copilului nişte date pe tablă şi cu totul alta e să-i poţi oferi repere sigure, pe care să se bazeze în viaţă, când va fi nevoit să facă diferenţa dintre bine şi rău, dintre curat şi murdar, dintre frumos şi urât, atunci când poate că şi ţie ţi-e greu să o faci în unele situaţii.

În teorie, lucrurile sunt clare. Ai carte, ai parte! Întrebarea este de ce au parte (fără mai mult de câteva clase absolvite din mila profesorilor) golănaşii care se plimbă prin oraş cu limuzine nemţeşti şi care, la restaurant sau la benzinărie, scot din buzunare şomoioage de bancnote mari pentru care n-au muncit o zi în viaţă? Explică-i unui copil care a crescut în sărăcie, într-o scară de bloc plină de borfaşi, că e mai bine să te duci la facultatea de nave sau să te faci profesor de limba română decât să urmezi exemplu lui ceafă-lată, care la nici 30 de ani are bani, maşină, poate şi vilă şi tot soiul de piţifelnice care-i roiesc în jur...

Şi dacă tot te apuci să-l îndrumi pe copil, explică-i de ce are nevoie să înveţe limbi străine şi să muncească pe rupte pentru certificate internaţionale, de vreme ce ţara asta dă preşedinţi şi miniştri care nu ştiu limbi străine şi bolmojesc o engleză de baltă pe la reuniunile internaţionale. Explică-i ce se întâmplă la emisiunile la care se uită părinţii seara şi ce înseamnă oameni corupţi în funcţii publice. Explică-i cum de-au ajuns şoferi şi lăcătuşi în Parlament şi cum de studenţi care au făcut o facultate de patru ani în opt sau zece ani croiesc acum legi. Pregăteşte-l pentru viaţă. Repară eşecurile tuturor predecesorilor tăi, care i-au dat ţării pe siniştrii care ne conduc astăzi.

Toate sunt lucruri care s-ar putea face. Dar nu uşor. Iar dacă eşti profesor şi chiar reuşeşti să faci măcar în parte lucrurile astea, nu eşti plătit suficient.

Citit 2420 ori Ultima modificare Duminică, 09 Aprilie 2017 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.