Sistemul centralizat, omorât fără vinovaţi

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

„Au făcut-o şi pe asta! Au îngropat şi sistemul centralizat de încălzire!”, e părerea gălăţenilor revoltaţi pe decizia consilierilor locali, în vreme ce alţii aplaudă curajul de a i se fi pus cruce „mortului clinic ţinut artificial în viaţă cu perfuzii de bani publici”. Dreptate au, în parte, şi unii, şi ceilalţi.

Iată de pildă societatea de distribuţie a energiei termice, defunctul Apaterm, reîntrupat în Calorgal, s-a născut gata îngropată. Înglodată în datoriile pe care le-a primit în 2004, când aleşii a decis divizarea SC Apaterm SA Galaţi în două societăţi, Apaterm şi Apă Canal, măsură impusă de implementarea proiectului ISPA “Reabilitare şi modernizare sisteme de alimentare cu apă şi canalizare”. Concret, ca să poată beneficia de fondurile europene, Apă Canal a rămas virgină, curată şi uscată, iar Apaterm a luat în cârcă toate bubele, datoriile şi nevoile.

Traiectoria societăţii a fost mai degrabă o lungă agonie, dirijată politic. Şi asta pentru că fiecare dintre cei numiţi politic la cârma societăţii de distribuţie a apei calde şi a căldurii a avut misiunea de a face „rentabilizare, creştere a eficientei economice şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor”. Şi ce le-a ieşit, se vede!

Pentru unii, decizia iniţiată şi asumată de primarul Ionuţ Pucheanu, de a pune punct sistemului centralizat, este un act de curaj. Pentru alţii, e o nebunie pe care nici măcar tinereţea lui (politică) nu o justifică. Cei care erau mulţumiţi de căldura şi apa caldă primite în sistem centralizat îl înjură. Cei care, de ani de zile, aşteptau izbăvirea, îl laudă. Timpul va arăta care dintre ei are dreptate.

Un lucru e clar, chiar şi politicienii care, miercuri, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, pledau pentru supravieţuirea încălzirii centralizate sunt cei care, cu ani în urmă, au avut în mână pârghiile cu care să fi impus şi pus în aplicare soluţiile salvatoare. Să le fi dat Dumnezeu gândul cel bun taman acum?! Mă îndoiesc…

„Nu cred că e cea mai bună decizie, dar e răul cel mai mic care se poate întâmpla”, recunoştea şi primarul.

„Cangrenă”, „gaură neagră”, „mort clinic”, sistemul centralizat e istorie. Păcat însă că vinovaţii de moartea lui nu vor răspunde niciodată.

Citit 5072 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2017 17:48

3 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 14 Aprilie 2017 23:36
  89.137.139.***
  Problema nu sta in una din tabere care va avea castig de cauza! Problema o reprezinta cancerul autoritatilor locale si institutiilor autosabotoare supraintitulate "ale statului" CARE STAT? De stramb sa judecam drept sau invers?
  Ne lipseste ditamai coloana vertrebrala si tare ne place sa aruncam vina unii pe altii cand de fapt parintii nostri au privit pasiv cum unii fura
  pentru tot neamul lui ordinar intr-un mandat si nu pateste nimic! Sincer m-am plictisit sa platesc frigul 400Ron (20gr maxim) si 45 gazul la pausal, si mi-am investit toti banii adunati la momentul respectiv intr-o celtrala cu toate acareturile ce urmau! A fost ff greu dar a meritat.
  Sa mi se faca rau la 25,8 gr nu alta! Dar n-am mers nici la mare nici la munte nici in club nici deniciunele! Si nu regret!
  Am apa calda si caldura la discretie! Pacat pentru cei nevoiasi, pensionari, cazurile sociale.
  Daca dmn primar ar fi atent au existat candva centrale termice individuale de 7,4kW numai bune ptr 1-2 camere, probl. lor era generarea apei calde menajere aceasta necesita o centrala de cel putin 14kW dar ar fi solutii! Marii producatori au sobotat modelele ieftine (vezi cumparerea fabricii Motan Romania de grupul Kober daca nu ma insel)
  Asentialul intr-o locuinta incalziata il reprezinta izolatia fata de exterior! Iar Romania este slaba la acest capitol... de-ar fi numai acesta!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Ionut Zapada
  Vineri, 14 Aprilie 2017 12:25
  185.89.248.***
  Problema reala, consecintele, nu se vad acum ci la iarna cand zeci de mii de galateni vor fi condamnati sa doarma in frig iar cei cu centrale vor trebui sa le dea la maxim pentru ca inevitabil vor trebuie sa-i incalzeasca si pe cei fara caldura.
  0
  5
  Raportează
 • postat de TURELTAN
  Vineri, 14 Aprilie 2017 06:38
  89.137.139.***
  Inevitabilul s-a produs acum, desi de ani buni se stia. Cum de nu vad macar cei in cauza care sunt vinovatii/ In afara de Primarii care au fost , trbuie intrebati manegerii , in ceand cu G Cubasa apoi administratorii asociatiilor care au icasat si majorari , au vandut si apartamente si gaurile au ramas. Tot Primaria trebuia sa-i controleze , semnale erau de pe timpul lui Stan, cand a facut controale la 10 asociatii si la toate a gasit bube de puscarie. Au tacut si iata efectul. Sa vedeti ce frumos oras o sa avem cu lemne la balcoane, grabiti-va, oameni buni ,sa va aprovizionati din timp.
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.