Sistemul centralizat, omorât fără vinovaţi

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

„Au făcut-o şi pe asta! Au îngropat şi sistemul centralizat de încălzire!”, e părerea gălăţenilor revoltaţi pe decizia consilierilor locali, în vreme ce alţii aplaudă curajul de a i se fi pus cruce „mortului clinic ţinut artificial în viaţă cu perfuzii de bani publici”. Dreptate au, în parte, şi unii, şi ceilalţi.

Iată de pildă societatea de distribuţie a energiei termice, defunctul Apaterm, reîntrupat în Calorgal, s-a născut gata îngropată. Înglodată în datoriile pe care le-a primit în 2004, când aleşii a decis divizarea SC Apaterm SA Galaţi în două societăţi, Apaterm şi Apă Canal, măsură impusă de implementarea proiectului ISPA “Reabilitare şi modernizare sisteme de alimentare cu apă şi canalizare”. Concret, ca să poată beneficia de fondurile europene, Apă Canal a rămas virgină, curată şi uscată, iar Apaterm a luat în cârcă toate bubele, datoriile şi nevoile.

Traiectoria societăţii a fost mai degrabă o lungă agonie, dirijată politic. Şi asta pentru că fiecare dintre cei numiţi politic la cârma societăţii de distribuţie a apei calde şi a căldurii a avut misiunea de a face „rentabilizare, creştere a eficientei economice şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor”. Şi ce le-a ieşit, se vede!

Pentru unii, decizia iniţiată şi asumată de primarul Ionuţ Pucheanu, de a pune punct sistemului centralizat, este un act de curaj. Pentru alţii, e o nebunie pe care nici măcar tinereţea lui (politică) nu o justifică. Cei care erau mulţumiţi de căldura şi apa caldă primite în sistem centralizat îl înjură. Cei care, de ani de zile, aşteptau izbăvirea, îl laudă. Timpul va arăta care dintre ei are dreptate.

Un lucru e clar, chiar şi politicienii care, miercuri, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, pledau pentru supravieţuirea încălzirii centralizate sunt cei care, cu ani în urmă, au avut în mână pârghiile cu care să fi impus şi pus în aplicare soluţiile salvatoare. Să le fi dat Dumnezeu gândul cel bun taman acum?! Mă îndoiesc…

„Nu cred că e cea mai bună decizie, dar e răul cel mai mic care se poate întâmpla”, recunoştea şi primarul.

„Cangrenă”, „gaură neagră”, „mort clinic”, sistemul centralizat e istorie. Păcat însă că vinovaţii de moartea lui nu vor răspunde niciodată.

Citit 5140 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2017 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.