Legea vaccinării, virusată din proiect

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Legea vaccinării a fost lansată în sfârşit în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii. Deşi proiectul nu prevede amenzi pentru părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii, aşa cum se zvonea până nu demult, sancţiunile nu vor lipsi, totuşi. Astfel, părinţii care nu vor să-şi imunizeze copiii riscă dosar penal şi închisoare între trei şi şapte ani, refuzul fiind încadrat la rele tratamente aplicate minorului.

Cu toate că proiectul a intrat deja în dezbatere publică, legea este programată să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2019. Între timp, doar în ultimele zile, alţi doi copii au murit de rujeolă, ducând numărul total al deceselor la 21. Nu data atât de târzie de intrare în vigoare a legii este însă cel mai problematic aspect, ci faptul că proiectul nu spune nimic despre partea de informare corectă a opiniei publice în privinţa importanţei vaccinării.

Despre beneficiile vaccinurilor s-a scris şi s-a vorbit atât de mult de-a lungul timpului, încât o trecere în revistă a lor, în textul de faţă, nu îşi mai are rostul. Totuşi, înainte de a vorbi despre posibile sancţiuni, Ministerul Sănătăţii şi cei care au mai lucrat la proiectul viitoarei legi ar fi trebuit să prevadă şi o serie de măsuri de informare a părinţilor. Cum încăpăţânarea merge adesea mână în mână cu prostia, este de aşteptat ca mulţi să persiste în propria ignoranţă. Pentru aceştia, sancţiunile sunt mai mult decât binevenite, deşi pedepsele cu închisoarea se vor bate cap în cap cu planurile parlamentarilor de graţiere a multor deţinuţi.

Dar nu poate contesta nimeni că o campanie de informare făcută corect şi inteligent îi va face pe ceilalţi părinţi refractari acum să revină la sentimente mai bune. Aş risca să spun chiar că informarea ar trebui să înceapă încă de pe băncile şcolii, pentru viitorii părinţi. Până una-alta, simplul argument că o persoană nevaccinată riscă nu doar să se îmbolnăvească ea însăşi, ci să-i îmbolnăvească şi pe cei care deja s-au vaccinat ar trebui să justifice din plin aplicarea sancţiunilor amintite. Doar că o lege care urmăreşte să convingă doar prin coerciţie pare virusată încă înainte de a intra în vigoare.

Citit 1604 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2017 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.