Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
6 comentarii

Mi-e întotdeauna greu să scriu despre drepturile persoanelor cu handicap sau mai exact despre încălcarea lor, uneori chiar prin lege, dacă nu împotriva ei. Nu este vorba despre milă, întrucât majoritatea oamenilor care trebuie să treacă prin viaţă cu o dizabilitate nici nu vor aşa ceva, dimpotrivă. Îţi vor spune, dacă ai răbdarea să le cunoşti, că dacă au nevoie de ajutor, ţi-l vor cere,  dar altfel e mai bine să nu-i sufoci cu grija. Îţi vor spune că, uneori, mândria de-a fi reuşit să facă singuri un lucru banal pentru tine, dar aproape imposibil pentru ei, depăşeşte orice durere, orice mânie izvorâtă din neputinţă. Singurul lucru de care aceşti oameni au nevoie este respectul. Nu respectul pentru handicapul lor, ci pentru ceea ce au realizat, nu în ciuda dizabilităţii, ci înglobând-o în viaţa lor de zi cu zi, fie că era o condiţie dobândită sau una înnăscută. Spectrul dificultăţilor cu care aceşti concetăţeni de-ai noştri se confruntă este foarte larg, aproape imposibil de cuprins cu mintea dacă nu ai cunoscut îndeaproape pe cineva care se află într-o asemenea situaţie.

Imaginaţi-vă că trebuie să faceţi o operaţiune banală, precum schimbatul unui bec, şi nu aveţi un picior, ca să vă puteţi urca pe scaun în siguranţă sau nu aveţi o mână. Sau nu vedeţi. Gândiţi-vă că trebuie să tăiaţi zarzavat pentru mâncare şi nu aveţi degetul mare, să ţineţi ceapa sau morcovul pe tocător. Sau gândiţi-vă că sunteţi în cărucior cu rotile şi trebuie să vă urcaţi într-un tren, atunci când între peron şi platforma trenului există diferenţă de nivel. Oamenii aflaţi în această situaţie au nevoie de sprijin pentru a se integra, pentru a deveni sau redeveni utili lor înşişi şi societăţii. Şi în loc să dea un exemplu, statul îşi imaginează că se poate trăi cu 340 de lei pe lună. Atât primeşte o victimă a accidentului din Clubul Colectiv, care în urma incendiului a rămas, printre altele, fără degetele de la o mână şi cu mobilitate redusă la cele de la mâna sănătoasă, să-i zicem aşa. O persoană care trebuie să se redefinească pe sine, să-şi regăsească pofta de trăi, locul în societate şi menirea.

Şi, evident, nu e singura batjocorită de legea şi de statul român.

Citit 2348 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2017 17:29

6 comentarii

 • postat de sa fim corecti Duminică, 21 Mai 2017 14:04 Link la comentariu
  0
  0

  Este foarte corect ce se spune in articol, atat timp cat, prin exces de zel si din dorinta de a ne face remarcati prin pozitia adoptata in aceste situatii, de a iesi in fata, nu ajungem sa incalcam drepturile celor care nu fac parte dintr-o categorie de persoane cu handicap.

  Raportează
 • postat de pop Duminică, 21 Mai 2017 13:32 Link la comentariu
  0
  0

  Autoritatile centrale si locale motiveaza lipsa fondurilor; va rog doamna SPANU mergeti la Baia Comunala intrarea din strada Basarabiei sa constatati cum se cheltuesc banii fara rost(plan inclinat facut in rampa pentru persoane cu dizabilitati )

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Duminică, 21 Mai 2017 13:01 Link la comentariu
  1
  0

  Nu exista stat de drept. Un popor se defineste prin cei ce-l conduc, iar romanul ca si francezul este delasator, arogant, mistocar, dispretuitor etc. Cel putin francezii sunt politicosi! Nu toti romanii sunt asa fireste... cum nici alte tari nu sunt ceea ce par!
  Statul care acorda atentie si sprijin populatiei adica intr-un cuvant echitate merita tot respectul indfierent de natie!
  Romania nu mai ofera nimic. Fura! Romania este un sat fara caini condusa de o cloaca de hoti pusi pe capatuiala!
  Si are anii numarati!
  O tara fara industrie sau turism nu poate exista ca economie! Cand noi traim mare parte din consum, inseamna ca economia de fapt este la negru... Pentru ca una se acopera una pe cealalta! Un stat nu poate exista din consum si importuri de peste 70%!

  Raportează
 • postat de bety Duminică, 21 Mai 2017 00:32 Link la comentariu
  1
  1

  Este o batjocura pentru cei cu dizabilitati, multi trec prin asa ceva , eu am fetita cu gradul 1 si primeste 340 lei . am dus o lupta cu statul roman 5 ani sa i se recunoasca boala si acum 2 ani ia fost recunoscuta si publicata in monitorul oficial dar surpriza a venit de craciun cand ea a implinit varsta de 18 ani si boala ei nu mai este recunoscuta deoarece cand au recunoscut boala si publicato in monitor era minora iar ea acum este majora si sunt legi diferite.
  cei care sunt la putere in loc sa faca ceva pentru oamenii de rand fac mai intai pentru ei . isi maresc salarii isi acorda bonusuri nu ii intereseaza de problemele oamenilor de rand .

  Raportează
 • postat de george Sâmbătă, 20 Mai 2017 11:06 Link la comentariu
  1
  4

  Foarte bun articolul, incheiat perfect cu ultima propozitie!

  Raportează
 • postat de Sekuristii de ieri, sek de azi Sâmbătă, 20 Mai 2017 04:48 Link la comentariu
  0
  9

  Batjocura cu legea in mana pt toti romanii cinstiti

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.