Tot beţia salvează România!

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Că avem, ca neam, o problemă cu băutura, era deja destul de clar. O demonstrau de mult miile de oameni care se trezesc de cu noapte ca să prindă răsăritul la cârciumă. Taţii care cheltuiesc pe băutură alocaţiile copiilor. Soţii care, după ce beau, îşi iau nevestele la omor. Babele care adorm în şanţuri, în timp ce se întorc, bete-moarte, de pe la pomenile din sat. Bărbaţii şi femeile care ajung la Urgenţe în comă alcoolică, împiedicându-i pe medici să trateze oamenii care nu-şi provocaseră suferinţele de unii singuri… Şi pentru că toate astea rămăseseră relativ nestudiate şi nenumite corespunzător, a venit acum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să facă public un raport cu date precise, din care reiese că românii sunt pe locul cinci în topul celor mai beţivi pământeni, după cehi, lituanieni, moldoveni şi ruşi.

Eu, unul, să fi fost beţiv, aş fi contestat rezultate studiului. Păi, care-i metoda specifică? Vorbim despre alcool comercializat, în vreme ce, mai mult ca sigur, pe la poarta lui nea Jenel - care a golit deja butoiul mare de ţuică tras în toamnă şi acum se vede iar nevoit să dea bani din pensie pe poşirca de la magazinul din sat - n-a trecut nimeni cu niciun chestionar. Acolo să vezi consum pe cap de locuitor, nu la lituanieni!

Aşa-i cu băutura, la noi: tot un râs şi-un plâns! Să ne-nţelegem. Pricep cum, atunci când dă de greu, un om vrea să-şi termine singur sticla de vin şi apoi să-şi mai cumpere încă una. Sau să simtă, într-o seară, că are nevoie de mai mult de două-trei beri ca să poată adormi. Asta-i firesc şi probabil că cei mai mulţi dintre oamenii maturi din ţara asta au trăit, măcar o dată, o astfel de experienţă. Dar una-i să ţi se întâmple o dată sau de două ori şi cu totul alta e să faci din asta un stil de viaţă, să ajungi să îţi cauţi izbăvirea în băutură. Dependenţa de alcool nu se instalează uşor, de azi pe mâine. Slabe sunt şansele să dai, într-adevăr, în patima băuturii trăgând la măsea doar bere şi vin. Ca să intri în divizia grea, trebuie să bei tărie. Zilnic. Mult. Perseverent. Cu încăpăţânare şi cu destul de multă cheltuială. Iar OMS spune că facem chestia asta atât de bine, că suntem pe locul cinci în lume.

Şi apoi tot noi ne plângem că, uite, suntem un biet popor lipsit de noroc…

Citit 2002 ori Ultima modificare Duminică, 21 Mai 2017 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.