Lozincuţele Madonnei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă-l pe român să vorbească despre el şi-o să-ţi spună că e mai rău decât alţii; el personal şi el ca naţiune. Ne place să ne autoflagelăm, mai ales atunci când vedem că aleşii noştri, adică „cei mai buni dintre noi”, se fac de râs odată ajunşi la putere.

Lasă însă pe alţii să ne critice cât de cât, să ne spună de pildă că nu avem şcoala cea mai bună din lume, că nu am inventat noi focul şi coasa, că n-avem maniere, că nu suntem destul de toleranţi, şi de îndată îi vom răsturna masa în cap. Cam aşa a păţit şi Madonna, pe fondul unei proaste organizări, care enervase deja pe toată lumea.

Madonna a întrebat publicul dacă ştie ce-i aia „leila pala tute”, adică "dragoste nebună" în romani. Cum nimeni n-a ştiut, lingvista ne-a demonstrat astfel că suntem intoleranţi, deşi avem un serial tv cu un story ţigănesc în care joacă actori mari.

Auzi, bre, Madonno, ştii ce-nseamnă „bahto delo”? Vezi ce intolerantă eşti?! Da´ româneşte ştii?!

Mai mult decât epitetul de „ţigancă împuţită” aruncat, cu totul neoficial, de preşedintele României, huiduielile împotriva Madonnei sunt preluate cu nesaţ de presa internaţională: e clar, românii, ăia care zâmbesc frumos şi vorbesc de drepturi egale şi alea-alea, sunt de fapt nişte şovini sub acoperire! O etichetă care, clar, nu ne va prinde bine de acum încolo, căci nu ţine de asumările oficiale, ci de subliminal, adică ceva de necontrolat.

Dar au fluierat într-adevăr spectatorii pentru că îi urăsc de moarte pe romi, aşa cum susţin deja unii comentatori? (Mădălin Voicu spunea că am rămas la nivelul popoarelor primitive!)

În ciuda ipocriziei de partid şi de stat care discriminează, însă pozitiv, o etnie care are nevoie de tratament egal pentru a se emancipa cu adevărat (adică să-şi primească drepturile ca orice român, dar să i se ceară în schimb şi standardul de comportament pe care îl aplică şi majoritatea etnicilor români, care nu umblă cu săbii ninja, de exemplu), sentimente neprietenoase există.

Ele vin în faţa opulenţei unor interlopi şi mari bogătaşi romi (unii nici nu se mai recunosc ţigani, odată îmbogăţiţi!), care se afişează fără ruşine, sfidând bieţii oameni, români şi romi, care trăiesc decent sau în sărăcie. Sau în faţa sărăciei neîngrijite, a murdăriei plimbate prin autobuze inclusiv de etnici români. Sau în faţa  celor care-ţi impun să le dai leul… Eşti „intolerant” dacă nu eşti ipocrit?

De două decenii, etnia a fost ajutată la nivel de stat mai mult ca în povestea cu cocostârcul care a invitat vulpea la masă, dar i-a dat să mănânce dintr-un urcior din care numai cocostârcii cu cioc lung puteau îmbuca… Ţara s-a umplut de proiecte care să dea şanse romilor, unele guvernamentale, altele pe bănuţi europeni. Nu ştiu câte n-au rămas doar la nivel de dat din gură, sorbit cafea şi apă minerală…

La Galaţi am văzut însă  proiecte care au dus chiar la lucruri concrete, ca emiterea de acte de identitate pentru oameni care, nefiind… născuţi oficial, nu puteau primi serviciu cu carte de muncă şi ajutor social, instruirea de moderatori romi pe linie de sănătate, educaţie sau poliţie - singurii primiţi în societatea aproape medievală a satelor mici şi sărace cu mulţi romi...

Dar să ne întoarcem la Madonna: ea a crezut că vine într-o ţară modernă. Or, în ţările moderne, este cool să ai un logo, să vază adică lumea că nu eşti numai artist, ci şi activist  pentru ceva, pentru orice, de la salvarea broaştelor ţestoase până la oprirea conflictului din Orientul Mijlociu. Cum românii nu sunt interesaţi de aşa ceva, cântăreaţa a încercat să ne stârnească sentimentele telenovelistice. Tot ne uităm la Acasă.

Să nu uităm că, pentru a se impune, Madonna şi-a inventat chiar un nume de scenă profitabil din moment ce a iritat Biserica Catolică. Chiar venirea ei la Bucureşti a fost boicotată de romano-catolicii români.

Huiduieli? Românii sunt sătui de marşurile „spontane” antirăzboi comandate de comunişti odinioară şi sunt deci sensibili la făcături. Nu suportă să li se dea sfaturi generale, cum ar fi să împartă, romantic, pâinea pe care n-o au cu unul care i-a furat covrigul, cu altul care are cozonac sau cu etnici despre care ştie doar ce scrie presa italiană, „tolerantă”.

Cum să-i spui românului că „toţi oamenii sunt egali”, aşa cum a făcut Madonna, când românul vede la televizor că doar egalii preşedintelui… fac afaceri cu dinamită?

Citit 844 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.