Fără Dunăre la Galaţi

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Străinii nu-s datori să ne viziteze oraşul: păi, ce ar fi unic (sau măcar rar) numai aici?  Cum nu avem un organism judeţean care să stabilească contacte cu agenţii de turism, oraşe înfrăţite, să ne facă reclamă, nu suntem decât vad de trecere între Deltă şi mănăstirile Moldovei. Pe bani europeni, la Zătun se ridicase o vilă pentru oameni de afaceri internaţionali care n-au călcat pe-acolo, încuiată, “vila lui Nea Nicu” de la Vlădeşti nu s-a transformat în tabără ecologică sau măcar pentru pescuit, iar în oraş te coci vara, “cârciumarii” n-aruncă măcar o cană cu apă pe pavaj şi, ca să vezi, nicio croazieră nu opreşte – parcă suntem ciumaţi! În timp ce, iată, la Brăila opresc chiar multe interminabile “corăbii” de croazieră! În timp ce, în mandatul trecut, Primăria Galaţi împrumuta vara brăilenilor, pentru agrement, pontonul nostru căpătat moca, ei au dat bani grei pe unul, transformat în bază de studiu ecologic!

Citeam în “Obiectiv”, chiar pe 17 iulie, că “tot mai multe nave de croazieră acostează în portul Brăila, la pontonul administrat de Primărie”. A apărut şi un nou job – ghizii independenţi! Datorită unei agenţii de turism, opresc nave de lux olandeze, germane, malteze sau elveţiene (recent, debarcaseră taiwanezi, italieni, israelieni şi foşti brăileni), determinând Primăria să încheie un parteneriat cu agenţia, oferindu-i autocare pentru scurte vizite în oraş. La Galaţi, fără superbul centru distrus în ´44 şi cu atâta patrimoniu în paragină, e greu de imaginat aşa ceva! Din port putem organiza excursii în oraşul vecin? Sau peste Dunăre, cu parteneriatul comunei Brătianu, unde-i acum o singură cârciumă amărâtă, vechiul local plin de gunoaie sordide, vechea NOASTRĂ plajă abandonată şi o pădurice superbă, sălbăticită?

Cum atragi turişti? Oferind evenimente unice, ori rare! De pildă, o regată, ca la Constanţa – Dunărea e aşa lată la noi! Sau un festival de teatru antic - are numai Constanţa, cu 800 de mii lei investiţi pentru nouă zile; “afară” sunt la festivaluri la Epidaurus – Grecia, Merida – Spania, ori în Limassol – Cipru etc. Dar la noi să fie pe antichitate romană, nu grecească, precum la ei. Unde? După descărcare de sarcină arheologică, lângă o reconstituire a castrului roman. De pildă.

Citit 2032 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iulie 2017 17:02

2 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 24 Iulie 2017 01:14
  Eu locuiesc in tarile reci intr-un orasel ce se invarte in jurul unui mileniu! Omuletii aia fac bani din turism... mai mult organizeaza evenimente ca la balamuc, si-ti trimit si reviste in posta cu programul respectiv si locatia! Unele sunt gratuite, altele cu plata! Si comparativ cu ei noi avem un relief fenomenal si o istorie straveche! Ce ne lipseste? - Nu avem coloana vertebrala! Economie! Lasam o cloaca de nemernici sa ne fure prezentul si viitorul! Avem un caracter infect ca romani!
  Doare adevarul stiu! NU pot uita vorb unui polonez: Voi romanii va mancati intre voi la nevoie si va certati din orice desi banii nu va lipesc! Cu asta am spus totul! Imi dorect sa vina o monarhie in viitor si sa spulbere neghina acestor pamanturi frumoase! Iar cei cu suflet frumos sa-si ridice tara la un nivel macar ca cel similar ridicat de Ceausescu!
  2
  21
  Raportează
 • postat de vio
  Luni, 24 Iulie 2017 01:04
  Domn Cilinca, matale ai stat cumva in soare? Vezi ca se incalzeste acoperisul si face rau la gandire.. Ce spui matale acolo? Cu parteneriat, cu comuna Bratianu, cu plecari din port? Domn Cilinca, precum spuneam, acopera capul cand mergi prin soare.. Serios acum, chiar nu te-ai prins de atatia ani ca orasul asta (intentionat nu-i scriu nici numele!) nu merita Dunarea? E multi ingamfati in orasul asta si e multi, muuulti destepti..daaaa.. (mi-a placut aia cu Epidaurus. Domn Cilinca o fi fost Sofocle tragedian, dar rade de se tavaleste, Galati si Epidaurus! Domle, chiar Epidaurus? Eschil la Tirighina! Stiuuu, e de la soare. Hai, cele bune. Incet incet se apropie toamna..
  7
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.