Prea săraci pentru a ne ţine medicii în ţară

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, afirma cu seninătate, în urmă cu doar două luni, că autorităţile nu ştiu cu exactitate câţi medici profesează în România. Abia recent, Institutul de Statistică a anunţat că, în toată ţara, serviciile medicale sunt asigurate de doar 57.000 de medici, mulţi dintre ei concentraţi în centrele medicale cu tradiţie din România. Din păcate, Galaţiul nu este inclus printre aceste centre, ceea ce face ca actul medical din judeţul nostru să aibă serios de suferit.
În ciuda faptului că Facultatea de Medicină din Galaţi scoate anual noi medici, mulţi dintre tinerii absolvenţi, de regulă, cei mai buni dintre ei, aleg să plece peste hotare sau către alte centre universitare cu tradiţie din ţară. În lipsa tinerilor care să îi înlocuiască pe medicii care ies la pensie, calitatea serviciilor medicale devine tot mai slabă, de la an la an.
În aceste condiţii, accesul echitabil la servicii medicale, drept garantat prin lege, rămâne, în România, o expresie goală de conţinut. O vedem în listele lungi de aşteptare de la cabinetele medicilor specialişti; o vedem în faptul că oameni care au contribuit perioade lungi la Fondul de sănătate sunt nevoiţi să meargă să plătească pentru analizele care, teoretic, sunt gratuite; o vedem, poate cel mai pregnant, în starea precară de sănătate a populaţiei, adică a noastră sau a celor apropiaţi nouă. Sute de gălăţeni mor cu zile de boli care, în condiţii minime de prevenţie şi depistare din timp, ar putea fi tratate fără probleme.
Iar dacă la oraş situaţia este gri, la sate lucrurile devin de-a dreptul dramatice. În Galaţi, spre exemplu, nu există medici de familie la Buciumeni şi la Bălăşeşti, ceea ce înseamnă că în jur de 5.000 de oameni, mulţi dintre ei trecuţi de 65 de ani şi cu boli cronice, nu pot beneficia nici măcar de servicii medicale de bază la ei în localitate. Şi în restul comunelor majoritatea medicilor de familie sunt navetişti, fapt ce iarăşi limitează accesul pacienţilor la asistenţa medicală primară. Limitări peste limitări, al căror preţ se măsoară în vieţi omeneşti.        

Citit 1762 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iulie 2017 22:30

2 comentarii

 • postat de Păi cu epidemie de rujeolă, mai există sistem de sănătate? Degringoladă !
  Joi, 13 Iulie 2017 13:29
  Păi, este și sistemul, ofertă-cerere, prin depopularea forțată, cu peste 4 milioane de români plecați, bașca, mortalitate ridicată, natalitate scăzută, deci în final, chiar nu mai ai ce să tratezi, suprapus cu sărăcia în expansiune, deci, boli eradicate , reapărute în formă de epidemie, ca rujeola, TBC, hepatite și multe altele, ca urmare a ,,mâinilor murdare'', pe fondul lipsei apei reci, în Galați, oraș urban, 44 asociații fără apă rece, măcar pe WC având nevoie, instalația sanitară, fără apă, devenind focar de infecție, șobolani, gândaci......să tot trăiești în Galați ?!?
  0
  7
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 13 Iulie 2017 09:13
  Au inceput si facultatile de medicina sa scoata absolventi pe banda rulanta asa cum ieseau si din S. Haret. In curind se va face medicina la ID sau FF numai pt faptul ca nu sunt medici in tara. Medicii, si ei trebuie platiti dupa rezultate nu le maresti salariile la toti cind printre ei sunt multi slab pregatiti. Un medic care nu comunica cu pacientul si nu-i da explicatii pe intelesul pacientului, ala nu-i medic decit are un carton de licenta dar profesional e varza. Raminem toti pe mina asa-zisilor medici nepregatiti care nu pot pune nici macar un diagnostic dar nici nu se consulta cu colegii, din orgolii timpite, si uite-asa statistica arata enorm de multe decese - malpraxis medical fara numar. Medicii din Ro, proaspat absolventi care chiar vor sa cunoasca cit mai mult din ale medicinei si incearca din rasputeri sa fie competenti, nu au loc de spagarii veterani, ca n-or fi toti timpitei, dar nr lor e mic, foarte mic si aleg sa plece.
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.