Prea săraci pentru a ne ţine medicii în ţară

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, afirma cu seninătate, în urmă cu doar două luni, că autorităţile nu ştiu cu exactitate câţi medici profesează în România. Abia recent, Institutul de Statistică a anunţat că, în toată ţara, serviciile medicale sunt asigurate de doar 57.000 de medici, mulţi dintre ei concentraţi în centrele medicale cu tradiţie din România. Din păcate, Galaţiul nu este inclus printre aceste centre, ceea ce face ca actul medical din judeţul nostru să aibă serios de suferit.

În ciuda faptului că Facultatea de Medicină din Galaţi scoate anual noi medici, mulţi dintre tinerii absolvenţi, de regulă, cei mai buni dintre ei, aleg să plece peste hotare sau către alte centre universitare cu tradiţie din ţară. În lipsa tinerilor care să îi înlocuiască pe medicii care ies la pensie, calitatea serviciilor medicale devine tot mai slabă, de la an la an.

În aceste condiţii, accesul echitabil la servicii medicale, drept garantat prin lege, rămâne, în România, o expresie goală de conţinut. O vedem în listele lungi de aşteptare de la cabinetele medicilor specialişti; o vedem în faptul că oameni care au contribuit perioade lungi la Fondul de sănătate sunt nevoiţi să meargă să plătească pentru analizele care, teoretic, sunt gratuite; o vedem, poate cel mai pregnant, în starea precară de sănătate a populaţiei, adică a noastră sau a celor apropiaţi nouă. Sute de gălăţeni mor cu zile de boli care, în condiţii minime de prevenţie şi depistare din timp, ar putea fi tratate fără probleme.

Iar dacă la oraş situaţia este gri, la sate lucrurile devin de-a dreptul dramatice. În Galaţi, spre exemplu, nu există medici de familie la Buciumeni şi la Bălăşeşti, ceea ce înseamnă că în jur de 5.000 de oameni, mulţi dintre ei trecuţi de 65 de ani şi cu boli cronice, nu pot beneficia nici măcar de servicii medicale de bază la ei în localitate. Şi în restul comunelor majoritatea medicilor de familie sunt navetişti, fapt ce iarăşi limitează accesul pacienţilor la asistenţa medicală primară. Limitări peste limitări, al căror preţ se măsoară în vieţi omeneşti.        

Citit 1877 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iulie 2017 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.