Galaţiul se înclină în partea greşită

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
7 comentarii

Conform unei statistici date publicităţii, 180.000 de gălăţeni au trecut pragul Shopping City în decurs de numai patru zile de la deschiderea multiplexului şi a noii aripi a complexului comercial. Nu ni se spune câţi dintre ei au şi făcut cumpărături, dar cifra în sine este spectaculoasă, dacă ne gândim că în municipiul Galaţi trăiesc vreo 250.000 de persoane. Asta înseamnă că trei din patru gălăţeni au mers la mall în cele patru zile. Cu siguranţă că cele 180.000 de persoane contabilizate de Shopping City nu au fost „vizitatori unici”; unii au intrat seară de seară şi poate chiar de mai multe ori pe zi. Unii dintre ei poate au făcut shopping de sute sau de mii de lei, alţii de mai puţin... Unii poate au mers la film sau au băut numai o cafea „americană”, ori poate, pur şi simplu, doar au căscat gura în noile magazine. Totuşi, vorbim de 180.000 de intrări în patru zile, şi sărbătorile de iarnă încă nu au început. Pe vremuri, un clişeu al comentatorilor de fotbal spunea, atunci când una din echipe ataca în valuri, că terenul se înclină într-o parte. Exact asta a fost senzaţia zilelor care au trecut de când Galaţiul are în sfârşit multiplex, că „terenul” se înclină în partea asta, a shoppingului, a consumului. Nu am intenţia de a critica în vreun fel Shopping City. Este o investiţie privată, făcută pe riscul şi pe cheltuiala investitorului. Evident, şi profitul e tot al lui, după taxe. Sincer, joi seara, în ziua deschiderii oficiale a noilor magazine, m-am temut ca scările rulante care duc la etaj să nu cedeze. Nu am văzut niciodată în viaţa mea atâţia oameni care să urce sau să coboare în acelaşi timp. Din fericire, totul a fost ok, cu excepţia cozilor interminabile din zona de „food”, dar ăsta e riscul atunci când 180.000 de oameni îţi calcă pragul în numai patru zile. Revin: spuneam că Galaţiul se înclină în partea greşită. Nu Shopping City este partea greşită, ci consumul, cheltuielile făcute fără „suport”, fără producţie. Şi, din păcate, la acest capitol al producţiei, al ramurii economiei care (cum spun IMM-urile) aduce plusvaloare, nu stăm deloc strălucit. Am şi uitat de când nu am mai consemnat deschiderea unei fabrici, fie ea oricât de mică, care să producă ceva, orice. Ar trebui să fim foarte atenţi. Pentru că, dacă terenul se înclină prea tare într-o parte, există riscul să ne cadă cu totul în cap.

Citit 4456 ori Ultima modificare Marți, 21 Noiembrie 2017 17:19

7 comentarii

 • postat de Marco Miercuri, 22 Noiembrie 2017 23:19 5.15.222.*** Link la comentariu
  1
  2

  Pt autor ai o viziune proasta! Lumea trebuie sa se mai si distreze si culmea pe banii lor nu pe banii altora. Ca nu se construiesc fabrici si uzine asta este alta treaba si n-are legatura cu mallul. De produs este usor partea mai greau este sa vinzi la un pret competitiv in piata.

  Raportează
 • postat de Catavencu Miercuri, 22 Noiembrie 2017 21:27 93.122.249.*** Link la comentariu
  0
  0

  Eu nu am fost și nici nu o să mă duc!

  Raportează
 • postat de Oita Ion Miercuri, 22 Noiembrie 2017 16:13 5.13.212.*** Link la comentariu
  2
  3

  SINCER ? Mie mi se pare putin bla bla bla , nu intereseaza pe nimeni ce fac eu cu putinii banuti pe care ii am , cine este destept lasa-l sa faca bani , ce ne obliga cineva sa mergem acolo .

  Raportează
 • postat de Tralala Miercuri, 22 Noiembrie 2017 13:03 100.109.148.*** Link la comentariu
  4
  13

  Poate ca au venit si braileni, nu-i asa? :D

  Raportează
 • postat de Sandu Miercuri, 22 Noiembrie 2017 09:41 109.103.134.*** Link la comentariu
  8
  19

  Ai dreptate partial.Da in Galati dar si in toata Moldova investitiile in fabrici noi lipsesc..Cauza este si interna dar mai ales externa.Totusi acest oras nu este un oras sarac.Daca ar fi asa astfel de investitii in consum nu ar face un privat.Se pare ca orasul nostru are niste resurse care fac totusi rentabile deschiderea unor astfel de magazine..Ce vina avem noi galatenii ca investitorii straini se orienteaza exclusiv spre Bucuresti si Transilvania.Terminati odata cu lozinca ca Galatiul este un oras mort.Va veni si ziua cand el va reveni ocolo unde merita cu prisosinta..

  Raportează
 • postat de Andi Miercuri, 22 Noiembrie 2017 09:28 82.137.11.*** Link la comentariu
  3
  15

  Comertul ca si fabricile si uzinele produc valoare adaugata. Daca marfurile provin din tara totul este Ok. Numai consumul din import inclina Balanta comerciala in mod nedorit. Iar profitul nu conteaza al cui este, daca investitia creeaza locuri de munca si acopera multe taxe locale !

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 22 Noiembrie 2017 09:00 178.118.226.*** Link la comentariu
  9
  15

  Colonia a devenit o societate de consum, asta a fost si scopul asasinatului de Craciun! Grinch a furat craciunul, la noi
  de craciun sa furat viitorul unei tari! Observ cum o tarisoara din UE cat vezi in lung si-n lat FABRICI. Un cuvant care
  ii fac pe politicienii de astazi sa-si frece mainile de bucurie, nu cand o inaugureaza cum ar fi normal din pacate!
  Aceasta tasiroara este in fapt un comunism pur modern, elevii se imbraca lafel, oamenii se poarta cam lafel, iar activitatea de baza este MUNCA! Nu tv, nu stresul legat de lipsa banilor, aruncarea pisicii in ograda vecinilor etc.
  In zare vad in orice peisaj MACARALE cat cuprinde. Iar transportul public este foarte bine pus la punct... cu mici exceptii legat de intarzierile trenurilor! Daca in Ro ii dau nota 4, lor le dau 20!

  Trezeste-te Romanie din colonie!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.