BURSELE United World College. Cum a ajuns o elevă din Galaţi să studieze în China

BURSELE United World College. Cum a ajuns o elevă din Galaţi să studieze în China
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Gălăţeanca Bianca Drujescu a ajuns de pe băncile Colegiul Naţional "Costache Negri", secţia Ştiinţe Sociale bilingv engleză, tocmai la United World College (UWC), Changshu, China, graţie unei burse pe care a câştigat-o în aprilie 2017, pe când avea doar 16 ani.

Despre Bianca Drujescu aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă" încă din octombrie 2015, când, la iniţiativa ei, la Colegiul Naţional "Costache Negri" avea loc deschiderea oficială a "CNCN Peacebuilding Club", primul club de pace din România, eleva obţinând certificarea virtuală ca peacebuilder din partea United States Institute of Peace.

"Mi-am ales cu grijă colegiul"

De la United World College, Changshu, China, unde studiază din 13 august 2017 (Program IB - bursă parţială oferită de Davis Shelby), Bianca ne-a vorbit cu drag despre colegiul la care a fost elevă timp de doi ani (2015-2017): "Am găsit suport moral în cadrul Colegiului "Costache Negri", în persoana doamnei director Andra Ionescu, pe care o salut cordial. Un colegiu pe care mi l-am ales cu grijă, pentru că, la acea dată, eram deja acceptată într-un program internaţional. Am ales să susţin examen în România şi să urmez doi ani în cadrul CNCN, secţia Ştiinţe Sociale bilingv engleză, ca urmare a orientării şi aptitudinilor mele şi, bineînţeles, ca parte a strategiei pentru ce avea să urmeze", ne-a mărturisit Bianca.

Avea de ales între Oxford şi New York

Bianca va împlini 18 ani abia pe 4 noiembrie, dar are deja un CV impresionant graţie numeroaselor programe educaţionale la care a participat. "În luna august 2016, cu ocazia absolvirii programului de vară "Diplomat Program", din cadrul Model United Nations Institute - Harvard University, am publicat pe pagina mea de socializare câteva fotografii de la eveniment. Cu această ocazie am primit de la un fost absolvent UWC un mesaj prin care mă invita să aplic pentru bursele UWC. La acel moment, eram deja acceptată într-un alt program academic IB şi urma să mă decid ce destinaţie voi alege: Oxford sau New York. Dar cum toate se întâmplă la vremea lor şi cu un motiv anume, am descoperit că UWC nu este un simplu colegiu, ci o organizaţie educaţională fondată în anul 1962, de către pedagogul german Kurt Hahn, ultimul cancelar imperial al Germaniei. Organizaţia are la bază principiul dezvoltării potenţialului personal al tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani, indiferent de factorii sociali, economici şi culturali. Acesta a pus bazele Colegiului Atlantic din Ţara Galilor şi a structurat un program de burse care facilita recrutarea tinerilor din medii economice diferite.

În prezent, pe toate continentele, există 17 colegii UWC, ce reunesc tineri talentaţi din peste 155 de ţări şi oferă un program de doi ani de învăţământ preuniversitar, finalizat printr-un examen de bacalaureat internaţional, recunoscut la nivel mondial.

Anul următor, am aplicat şi, în luna aprilie 2017, am fost desemnată câştigătoare a bursei UWC Changshu China (http://www.uwc.org)", ne-a povestit Bianca.

Pasionată de cultura asiatică şi kanji

Bianca a fost extraordinar de bucuroasă când a aflat că două dintre burse aveau ca destinaţie Asia (Japonia şi China). A optat din start pentru ele, datorită pasiunii sale pentru cultura asiatică şi pentru studiul kanji (studiu realizat cu ajutorul drei Ana-Maria Ghiniță, filolog poliglot), pasiuni care se adaugă preocupărilor ei vaste pentru matematică, teatru, muzică, pictură, dactilopictură şi sport. N-a mai luat în calcul celelalte două posibilităţi (Italia şi Bosnia Herţegovina), cu toate că aportul cu fonduri proprii era mult mai mic, aşa că a poposit în China, în cea mai cosmopolită instituţie de învăţământ, îmbrăcată în superba ei ie - floare de camelie, cusută după un model vechi de 80 de ani, cu fir de bumbac şi mătase, de mâinile dibace ale doamnelor de la "Flori de ie".

Ce poţi studia la UWC Changshu

"La nivel mondial, China ocupă un loc dominant în educaţie. De acest privilegiu beneficiez şi eu, urmând programul de doi ani IB, care mi-a permis să aleg trei materii nivel înalt - limba şi literatura engleză, economia, filosofia - şi trei materii standard - matematica, sistemele de mediu şi societatea şi limba spaniolă. Activităţile CAS (creativity, activity, service), orele de gândire critică, chineza conversaţională şi alte 90 de activităţi îţi permit să alegi să studiezi tot ceea ce doreşti", spune Bianca Drujescu.

Despre ce înseamnă să studiezi în China, dar mai cu seamă despre principiul celor 4 S - studiu, somn, sport şi socializare, veţi afla dintr-o viitoare pagină de Diaspora.

Înscrieri pentru Bursele UWC 2018-2020

Beneficiara unei burse UWC, Bianca Drujescu îşi doreşte ca şi alţi tineri să aibă această şansă de a studia în străinătate: "Sunt burse foarte puţin cunoscute, iar eu ştiu foarte mulţi tineri minunaţi din Galaţi care ar putea aplica. Este păcat ca România să nu fie reprezentantă şi de tinerii din Galaţi", ne-a transmis gălăţeanca din China.

Tinerii care şi-ar dori să-i calce pe urme Biancăi Drujescu trebuie să ştie că, până pe 16 februarie 2018, se pot înscrie pentru bursele UWC şi vor avea şansa de a studia în Canada, Italia, Germania, China ori Bosnia-Herţegovina.

După cum am aflat de la Bianca Drujescu, concursul va fi organizat de Comitetul Român de Selecţie al UWC în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti şi se adresează acelor tineri talentaţi, entuziaşti, cu activităţi şcolare şi extraşcolare deosebite. Pentru mai multe detalii puteţi consulta pagina de internet (http://www.ro.uwc.org/) precum şi pagina de Facebook a Comitetului Naţional Roman de selecţie (https://www.facebook.com/uwc.romania/). Interviurile vor avea loc pe 10 martie 2018, la sediul Institutului Italian de Cultură.

Bursele din acest an sunt şase la număr şi sunt foarte generoase:

    * UWC Pearson, Canada - o bursă integrală, în funcţie de situaţia financiară a familiei;

    * UWC Adriatic, Italia - o bursă integrală, în funcţie de situaţia financiară a familiei;

    * UWC Robert Bosch, Germania - o bursă integrală, în funcţie de situaţia financiară a familiei;

    * UWC Costa Rica - o bursă parţială 50%; costul pentru student este de 16.000 de euro/an;

    * UWC Changshu, China - o bursă parţială 50%; costul pentru student este de 21.900 de euro/an;

    * UWC Mostar, Bosnia-Herţegovina - o bursă parţială 50%; costul pentru student este de 7.000 de euro/an.

Citit 7481 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.