Medalii, premii şi menţiuni de onoare la Olimpiada de Astrofizică şi Astronomie. Patru elevi din Galaţi, campioni printre stele

Medalii, premii şi menţiuni de onoare la Olimpiada de Astrofizică şi Astronomie. Patru elevi din Galaţi, campioni printre stele
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Doi elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 29 din Galaţi s-au calificat pentru lotul lărgit al României, după ce au câştigat medaliile de aur şi argint, dar şi premii pentru cel mai bun punctaj observaţional şi la proba teoretică la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică. Este vorba despre Fabrizzio Jiglău, elev în clasa a VII-a la Şcoala Nr. 29, şi de Daria Hărăbor, elevă în clasa a VIII-a la aceeaşi unitate de învăţământ.

Cei doi, alături de alţi doi colegi de-ai lor, Ionuţ Dobrin şi Maria Bejan, ambii elevi în clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 29, au participat la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, ce a avut loc în perioada 2-5 februarie, la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, fiind patru din cei 137 de finalişti din întreaga ţară - 47 la juniori (clasele VI-VIII) şi 90 la seniori (clasele IX-XII) - din 29 de judeţe.

 Anul acesta, elevii de gimnaziu şi de liceu au avut de trecut prin focurile a trei probe: o probă teoretică (trei ore), o probă observaţională şi o probă de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite (15 seniori şi 10 juniori) din care vor fi selectaţi reprezentanţii României la concursurile internaţionale de profil.

Cele mai bune rezultate pentru Galaţi

Fabrizzio, Daria, Ionuţ şi Maria au motive de laudă după ce au adus la Galaţi cele mai bune rezultate de la o astfel de olimpiadă. Cei patru elevi au fost pregătiţi de două profesoare inimoase, Elena Seciu şi Lucia Popa, care au ales să lucreze cu ei, în afara programei şcolare, în fiecare duminică, motivate de dorinţa copiilor de a învăţa astronomie. Mai mult, Fabrizzio a avut şi ajutorul lui Ovidiu Tercu, coordonatorul Secţiei Planetariu /Observatorul astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Să trecem însă în revistă premiile, nu puţine la număr, obţinute de elevii gălăţeni, aşa cum ne-au fost ele prezentate de doamna profesoară Elena Seciu.

Fabrizzio Jiglău a obţinut premiul al treilea de la Ministerul Educaţiei Naţionale, medalia de aur de la Societatea Română de Fizică şi premiul special pentru cel mai mare punctaj la proba observaţională. Daria Hărăbor  a obţinut medalia de argint de la Societatea Română de Fizică, menţiune de la Ministerul Educaţiei Naţionale şi premiul special pentru cel mai mare punctaj la proba teoretică. Societatea Română de Fizică i-a acordat medalia de bronz lui

Ionuţ Dobrin, dar şi o menţiune de onoare Mariei Bejan. 

„Steluţili”, aşa cum le spune doamna profesoară Lucia Popa, au adus mândrie în sufletul celor două cadre didactice, care, în loc să îşi petreacă duminicile în familie, au preferat să se „hrănească” cu pasiunea copiilor pentru astrofizică. La fel de bucuros a fost şi Ovidiu Tercu, care a ţinut să îi felicite, pe pagina sa de Facebook, atât pe Fabrizzio, cât şi pe colega lui din Astroclubul “Călin Popovici” din cadrul Observatorului astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, brăileanca Maria Iordache.  Chiar dacă olimpiada s-a terminat, cele două cadre didactice şi Ovidiu Tercu, dar mai ales Fabrizzio şi Daria, au în continuare emoţii, până pe 10 februarie, când vor şti dacă pleacă la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Noi le ţinem pumnii!

Citit 6660 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2018 12:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.