Copil de la ţară, din nou la Naţionala de Matematică

Copil de la ţară, din nou la Naţionala de Matematică
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

E o comoară Claudiu Blîndu şi nici nu pare să conştientizeze acest lucru. Subţirel şi cu o feţişoară de şoricel de bibliotecă, elevul de clasa a VII-a din Valea Mărului, care s-a calificat pentru al doilea an consecutiv la faza naţională a Olimpiadei de Matematică, reuşeşte să fie în acelaşi timp şi modest, dar şi conştient de propria lui valoare. De unde atâta echilibru perfect la un copil de vârsta lui?

Fără prea multă emfază, recunoaşte că a fost greu să se califice şi anul acesta. A muncit singur, ore în şir, cu creionul în mână. A mai primit indicaţii de la profesoara sa de matematică, Elena Sîrghe, care are însă timpul limitat, pentru că este şi directoarea şcolii din comună. Dar nici vorbă de pregătire temeinică în particular, cum se întâmplă de regulă cu elevii de la oraş care ajung să aibă asemenea performanţe. Cu salarii modeste, de oameni de la ţară, părinţii lui Claudiu nu-şi permit aşa ceva. Mai mult decât atât, deşi e bucuroasă nevoie mare de rezultatele frumoase ale copilului ei, mamei sale nu i se pare firesc să-l vadă mai tot timpul cu nasul în cărţi.

"Mama lui îmi spune că-l ia de la birou şi-l trimite cu fratele lui geamăn la joacă. Sau îl  ia  în grădină, să-şi ajute părinţii la pus răsaduri sau la udat plantele", spune, zâmbind, directoarea Elena Sîrghe.

Cu toate acestea, deşi e abia în clasa a VII-a, Claudiu stăpâneşte destul de bine materia de la clasa a IX-a şi a X-a, e cu mult înaintea colegilor de generaţie. A uimit şi profesorii de matematică de la oraş că a reuşit să rezolve, la judeţeană, o problemă cu ajutorul materiei de  la clasa a IX-a.

În timp ce alţi copii abia reuşesc să-şi facă temele, mi-l imaginez seara, buchisind de unul singur, prin ochelăreii lui, matematici mult mai dificile decât fac la şcoală.

Sunt curioasă: nu i-a fost greu să studieze singur materia de clasa a X-a?

"Ba da! Şi nici n-am reuşit s-o parcurg pe toată!", spune el, cumva necăjit.

S-a apucat de matematică pe la 4-5 ani, odată cu fratele lui mai mare (şi el olimpic naţional la Religie în repetate rânduri). Vlad i-a fost primul profesor de matematică, ce l-a învăţat cu răbdare, astfel încât Claudiu a fost tot timpul cu mult înaintea colegilor.

Anul trecut a câştigat o medalie de bronz şi anul acesta, firesc, îşi doreşte să obţină mai mult.

Pe viitor vrea să devină cercetător în matematici, pentru că, crede el, n-ar reuşi să explice copiilor, pe înţelesul lor, care-i treaba cu tainele cifrelor.

"Şi ai să descoperi o teoremă a ta, care să se numească Teorema lui Claudiu Blîndu Vălmăreanu", spune primarul Virgil Doca, cel care anul trecut l-a premiat pentru performanţă cu 5.000 de lei.

"Cam greu, că s-a cam descoperit aproape totul până acum", spune Claudiu, modest, cu gândul la  munca pe care o are de depus în viitor.

Citit 49457 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.