Parizer gălăţean triplu medaliat internaţional

Parizer gălăţean triplu medaliat internaţional
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O echipă de profesori cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi a reuşit să impresioneze juriul de la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii, PRO INVENT, Cluj Napoca, cu un preparat alimentar inedit: e vorba de parizerul din carne de porc, fără adaos de nitrit, cu şrot de cătină.

El a fost premiat cu Medalia de Aur a Salonului, dar a primit şi Medalie şi diplomă din partea Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova şi Diploma de Excelenţă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul “Regele Mihai I al României” din Timişoara. “Am reuşit – după 40 de ani de cercetare în domeniu – să eliminăm unul dintre cei mai înjuraţi aditivi alimentari - azotitul de sodiu - care poate avea efect cancerigen. Practic, substanţa, care dădea culoarea roz-roşiatică <<naturală>> a cărnii a fost înlocuită cu şrot de cătină, un subprodus obţinut din extracţia cu dioxid de carbon supercritic a cătinei. Preparatul reprezintă o mare realizare a noastră şi îmi doresc să fie bine primit şi de producătorii de carne, ca să-l putem găsi în magazine cât de curând”, a declarat prof. univ. dr. Petru Alexe, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, unul dintre cei care a contribuit la proiect.

Echipa triplu medaliată (conf. dr. ing. Liliana Mihalcea, şef lucrări dr. ing. Maricica Stoica, şef de lucrări dr. ing. Cristian Dima, prof. univ. dr. Petru Alexe) spune că, pentru realizarea acestui parizer, mult mai sănătos, un producător nu are costuri semnificative şi nici nu trebuie să modifice linia tehnologică, iar preparatul nu prezintă un gust modificat, acest lucru fiind confirmat şi de studenţii care au ajutat la degustare. “Parizerul nostru este un produs reformat, ce poate fi găsit de mâine în magazine, din care s-a scos cel mai dăunător aditiv pentru organismul uman. Şrotul de cătină, bogat în fibre, proteine, antioxidanţi, nu era folosit până acum în alte preparate alimentare. Sperăm ca această primă valorificare a şrotului să deschidă noi direcţii de cercetare şi de valorificare”, a explicat şef lucrări dr. ing. Maricica Stoica. Acest lucru înseamnă că, într-un viitor apropiat, teoretic, e posibil ca toate preparatele din carne să poată fi făcute fără acest aditiv dăunător, mai puţin produsele care se injectează. Parizerul celor de la SIA va fi prezentat, la finalul lunii aprilie, la o reuniune naţională a Asociaţiei Române a Cărnii şi profesorii gălăţeni speră să se bucure de un real succes şi să stârnească interesul producătorilor.

Citit 6795 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 21:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.