Galaţiul eroic într-o piesă de teatru jucată de elevi (VIDEO)

Galaţiul eroic într-o piesă de teatru jucată de elevi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Chiar de ziua decorării Galaţiului cu „La Croce di Guerra”. Şcoala  Nr. 17 "Nichita  Stănescu" a sărbătorit prima decorare a Galaţiului eroic, de către Italia, la 25 mai 1921, printr-o altfel de lecţie, o reprezentaţie a unei piese de teatru scrisă de  Victor Cilincă, "Decoraţia de ciocolată  amară".

Organizatoarea evenimentului, profesoara Nicoleta Cărăuşu, ne-a  povestit: "Cu ocazia Centenarului, elevii noştri au avut privilegiul de a colabora cu doi omeni de cultură minunaţi: scriitorul Victor Cilincă şi Daniela Vlad, punând în scenă, sub îndrumarea acestora, ”Decoraţia de ciocolată amară”. Mulţumim pentru lecţia inedită de istorie şi artă teatrală".

Şi-au luat foarte în serios rolurile elevi de la mai multe clase de gimnaziu: Ioana Sorina Manoliu, Maricela Lupu, Alex Bejenariu, Ioana Lilia Aldea, Elena Moisă, Evelina Butunoiu, Robert Gabriel Troacă, Alexandru Dobrea, Maya Matei, Madelena Maria Raicopol.

"Am ţinut să facem spectacolul în timp record, pentru a-l juca chiar pe 25 mai, ziua când, în 1921, generalul Pietro Badaglio a decorat Galaţiul cu înalta medalie „La Croce di Guerra”, recompensând sacrificiul gălăţenilor într-un an şi jumătate de război şi eroismul luptelor din 7 - 9 ianuarie 1918, când soarta Europei a atârnat de oastea de la Galaţi. Despre acestea vorbeşte şi piesa mea. O scenetă, prima dintr-o serie care să devină, sper, o tradiţie în şcolile gălăţene, aşa cum era în şcolile de dinainte de război, cu scenete patriotice, sau cum este la americani, de Ziua Independenţei, fie jucate şi cu coif din ziar", povesteşte cel care este şi autorul textului, dar şi cel care s-a ocupat de regia spectacolului, Victor Cilincă. El a fost ajutat de jurnalista Daniela Vlad, care a lucrat cu elevii exerciţii de dicţie şi de respiraţie.

La reprezentaţie a fost prezent şi părintele Ionel Rusu, de la Biserica Sf. Ana, care a povestit cu emoţie, într-o adevărată lecţie de morală şi de istorie, că are un străbunic, Anton, căzut la Mărăşeşti şi că tatăl său, prizonier la sovietici, la întoarcerea din Siberia nu a fost recunoscut de soţie până când nu i-a dat acesteia amănunte din viaţa lor. Preotul a fost impresionat de piesa plină de întâmplări care să  le vorbească, altfel decât la lecţie, despre sacrificii şi suferinţe, unor copii cărora viaţa de azi nu le refuză mai nimic. Părintele s-a arătat împotriva nepăsării unora faţă de istorie pe care trebuie să învăţăm să nu o repetăm în rău. Spectatorii, elevii şi câţiva părinţi au stat în bănci şi pe pernuţe anume aduse, direct pe podea.

"Asociaţia Tradiţia Militară ne-a împrumutat un chipiu de ofiţer, pentru Alex, unul dintre puţinii băieţi din distribuţie. Au jucat foarte bine Sorina Manoliu, în rolul Mamei, Elena Moisă – simpatică-foc în Cercetaşul, Evelina Butunoiu – cu maturitate, are şi idei regizorale, e inventivă şi foarte mobilă, Maricela Lupu, foarte plăcută în Fetiţa dulce, Ioana Aldea, bună pe comedie în Iliuţă cel Mic, copil refugiat, Alex Bejenariu, uneori ne-a fost aproape co-regizor, rolul Tatei, un ofiţer român, rol greu, de dramă. Şi restul distribuţiei a făcut faţă, deşi au intrat, chiar dacă cu mici roluri, foarte-foarte târziu în repetiţii. Foarte autentic a fost şi cel care a interpretat rolul muribundului, fiind aplaudat şi în timpul spectacolului, dar şi după", spune, mândru de învăţăceii săi, scriitorul gălăţean care intenţionează să mai monteze astfel de spectacole şi  la alte unităţi de învăţământ.

Citit 2249 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 12:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.